Амбасадори земаља НАТО савеза разматрају ситуацију у Сирији након погибије најмање 33 турска војника

Срна, Кликс
Амбасадори земаља НАТО савеза разматрају ситуацију у Сирији након погибије најмање 33 турска војника

АНКАРА - Амбасадори земаља НАТО савеза састаће се данас ради консултација у вези са ситуацијом у Сирији на захтјев Турске, саопштио је генерални секретар организације Јенс Столтенберг.

Најмање 33 турска војника погинула су јуче у ваздушним ударима у сиријској провинцији Идлиб. Високи турски службеник саопштио је да су војници убијени у нападу који су извеле сиријске снаге.

Солтенберг је написао на "Твитеру" да ће се Савјет НАТО-а састати на захтјев Анкаре да би се консултовао у складу са чланом 4 оснивачког споразума Алијансе поводом ситуације у Сирији. Према члану 4, чланица може да затражи консултације ако вјерује да је угрожен њен територијални интегритет, политичка независност или безбједност.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу разговарао је касно синоћ телефоном са Столтенбергом.

Тензије су у порасту у сиријској провинцији Идлиб, гдје су појачани сукоби побуњеника који имају подршку Анкаре са једне стране и сиријских државних трупа и руских снага са друге.

Турска је узвратила напад након што је предсједник Реџеп Тајип Ердоган одржао хитан безбједносни састанак на највишем нивоу. Он је тражио од сиријских снага да се повуку назад са својих позиција гдје је Турска поставила војне посматрачке пунктове, а раније је пријетио нападом ако га не послушају.

Русија је оптужила Турску да крши договорено примирје из 2018. године подржавајући побуњенике.

Турска је раније саопштила да отвара границе за избјеглице из Сирије и да ће их пустити да прођу у Европу несметано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана