Ambasador BiH u Japanu: Nema potvrde o zaraženim državljanima BiH

Srna
Ambasador BiH u Japanu: Nema potvrde o zaraženim državljanima BiH

BANjALUKA- Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan izjavio je da se u toj državi nalazi manje od 50 državljana BiH sa kojima Ambasada redovno kontaktira i da do sada nemaju potvrdu da je neko od njih zaražen virusom korona.

- Japanci su vrlo disciplinovan narod koji poštuje i prati preporuke vlasti. Prethodnih dana mnogi vlasnici ugostiteljskih objekata u Tokiju su samoinicijativno zatvorili radnje, a primjetno je bilo i znatno manje ljudi na ulicama - istakao je Berjan.

On je naveo da je japanska Vlada predstavila i hitan ekonomski paket mjera, vrijedan oko bilion dolara, za borbu protiv uticaja pandemije virusa korona.

- Ilustracije radi, vrijednost tog paketa je ekvivalentna iznosu od oko 20 odsto bruto domaćeg proizvoda Japana- rekao je Berjan.

On je naveo da bi paket, između ostalog, uključivao obezbjeđivanje dovoljne količine lijeka "avigan" proizvoda japanske kompanije "Tojama kemikal", za koji se vjeruje da je uspješan u liječenju virusa korona.

-Lijek je prošao dvije faze testiranja i trenutno je u toku treća, klinička faza testiranja u trajanju od 14 dana, koja podrazumjeva direktnu aplikaciju lijeka na pacijentima pozitivnim na virus korona - zaključio je Berjan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana