Zorn: Nijedan počinilac genocida neće biti siguran u Njemačkoj

Srna
Zorn: Nijedan počinilac genocida neće biti siguran u Njemačkoj

Srebrenica - Istražilac njemačke policije Klaus Zorn izjavio je danas u Potočarima da nijedan, kako je rekao, “počinilac genocida u Srebrenici koji se krije u Njemačkoj” ne bi trebalo da se osjeća sigurnim od istrage, privođenja i presude.

On je na komemoraciji bošnjačkim žrtvama naveo da se prečesto širom svijeta poručivalo da se ratni zločini i genocid nikada neće ponoviti, ali da je realnost pokazala upravo suprotno.


“Ali, stvarnost je pokazala upravo suprotno, i to 1995. godine, 50 godina nakon Drugog svjetskog rata - masakr je počinjen u srcu Evrope, ovdje u Srebrenici. Međunarodne pravosudne institucije, kao što su Haški tribunal i Međunarodni sud pravde, su zločine u Srebrenici nazvale njihovim pravim imenom - genocidom”, naveo je Zorn, koji je glavni inspektor njemačke Savezne kancelarije kriminalističke policije.

On je podsjetio da je Njemačka sredinom devedesetih godina prošlog vijeka otvorila granice za mnoge izbjeglice iz BiH i pružila im utočište, prenose mediji.

“Od samog početka, policija i tužilaštvo su tragali za počionicima koji su se pokušali sakriti u Njemačkoj, izmiješani u grupi izbjeglica. Naš cilj se može opisati riječima - nema sigurnog utočišta i nekažnjivosti za počionice”, naglasio je Zorn.

On je podsjetio da su tako pronašli Duška Tadića, uhapsili ga i izručili Haškom tribunalu, gdje je izrečena prva presuda, kao i da su u nekoliko drugih slučajeva njemački sudovi proglasili optužene krivim za, kako je rekao, “pomaganje i podsticanje genocida u Doboju, Foči, Osmacima i Kotor Varošu”.

Zorn kaže da su slične presude moguće i ubuduće, jer ovi zločini ne zastarijevaju u Njemačkoj.

On je poručio “Majkama Srebrenice” da je “njihov posao ogroman” i i da je značajno to što podsjećaju svijet da se ne zaboravi šta se desilo u Srebrenici 1995. godine.

“Ako bismo zaboravili žrtve, mi bismo odustali od njih i počinioci bi mogli pobjeći. Uvjeren sam da nikad nećete stati sa ovim jako važnim poslom i da ćete podsjećati buduće naraštaje na ono što se dogodilo 1995. godine. Iako ste izgubile svoje voljene, svojim herojskim nastojanjima ste uspjele pokazati svijetu da su pravda i istina vrijedne borbe”, rekao je Zorn.

On je istakao da je istovremeno veoma važno odgajati svoju djecu i generacije koje dolaze da ne istraju u mržnji prema djeci “sa druge strane”.

“Živjeti u miru zajedno, nikada ne zaboraviti žrtve i nikada ne ponoviti žrtve”, poručio je Zorn.

Zorn je od 1991. i 1995. godine obavljao funkciju istražioca, glavnog inspektora i šefa Centralne jedinice za istrage ratnih zločina pri Saveznoj kancelariji kriminalističke policije Njemačke.

Predsjednik Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić predala je njemačkom tužiocu spisak sa imenima 22.000 pripadnika Vojske Republike Srpske i od njega zatražila da oni koji su trenutno u Njemačkoj budu privedeni i procesuirani u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana