Зорн: Ниједан починилац геноцида неће бити сигуран у Њемачкој

Срна
Зорн: Ниједан починилац геноцида неће бити сигуран у Њемачкој

Сребреница - Истражилац њемачке полиције Клаус Зорн изјавио је данас у Поточарима да ниједан, како је рекао, “починилац геноцида у Сребреници који се крије у Њемачкој” не би требало да се осјећа сигурним од истраге, привођења и пресуде.

Он је на комеморацији бошњачким жртвама навео да се пречесто широм свијета поручивало да се ратни злочини и геноцид никада неће поновити, али да је реалност показала управо супротно.


“Али, стварност је показала управо супротно, и то 1995. године, 50 година након Другог свјетског рата - масакр је почињен у срцу Европе, овдје у Сребреници. Међународне правосудне институције, као што су Хашки трибунал и Међународни суд правде, су злочине у Сребреници назвале њиховим правим именом - геноцидом”, навео је Зорн, који је главни инспектор њемачке Савезне канцеларије криминалистичке полиције.

Он је подсјетио да је Њемачка средином деведесетих година прошлог вијека отворила границе за многе избјеглице из БиХ и пружила им уточиште, преносе медији.

“Од самог почетка, полиција и тужилаштво су трагали за почионицима који су се покушали сакрити у Њемачкој, измијешани у групи избјеглица. Наш циљ се може описати ријечима - нема сигурног уточишта и некажњивости за почионице”, нагласио је Зорн.

Он је подсјетио да су тако пронашли Душка Тадића, ухапсили га и изручили Хашком трибуналу, гдје је изречена прва пресуда, као и да су у неколико других случајева њемачки судови прогласили оптужене кривим за, како је рекао, “помагање и подстицање геноцида у Добоју, Фочи, Осмацима и Котор Варошу”.

Зорн каже да су сличне пресуде могуће и убудуће, јер ови злочини не застаријевају у Њемачкој.

Он је поручио “Мајкама Сребренице” да је “њихов посао огроман” и и да је значајно то што подсјећају свијет да се не заборави шта се десило у Сребреници 1995. године.

“Ако бисмо заборавили жртве, ми бисмо одустали од њих и починиоци би могли побјећи. Увјерен сам да никад нећете стати са овим јако важним послом и да ћете подсјећати будуће нараштаје на оно што се догодило 1995. године. Иако сте изгубиле своје вољене, својим херојским настојањима сте успјеле показати свијету да су правда и истина вриједне борбе”, рекао је Зорн.

Он је истакао да је истовремено веома важно одгајати своју дјецу и генерације које долазе да не истрају у мржњи према дјеци “са друге стране”.

“Живјети у миру заједно, никада не заборавити жртве и никада не поновити жртве”, поручио је Зорн.

Зорн је од 1991. и 1995. године обављао функцију истражиоца, главног инспектора и шефа Централне јединице за истраге ратних злочина при Савезној канцеларији криминалистичке полиције Њемачке.

Предсједник Удружења “Мајке Сребренице” Мунира Субашић предала је њемачком тужиоцу списак са именима 22.000 припадника Војске Републике Српске и од њега затражила да они који су тренутно у Њемачкој буду приведени и процесуирани у тој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана