Živopisni likovi odustali od izbora

Darko Momić
Živopisni likovi odustali od izbora

Banjaluka - Birači na oktobarskim izborima neće moći da glasaju za živopisne likove koji su stekli popularnost svojim ranijim kandidaturama, učešćem u rijaliti programima ili aktivizmom na društvenim mrežama.

Iako su najavljivali kandidature za najviše funkcije, na oktobarskim izborima neće učestvovati bivši kandidat za načelnika Teslića Konstantin Savić, uzgajivač krupne stoke, učesnik svih korida u BiH i zvijezda rijaliti programa Ilija Grahovac alijas Zmaj od Šipova, ni aktivista pokreta Treći blok Njegoš Tomić, koji je donedavno putem “Fejsbuka” najavljivao, ni manje ni više, kandidaturu za predsjednika Srpske.

Savić kaže da jedan od osnovnih razloga zbog kojih je odlučio da ne učestvuje aktivno na oktobarskim izborima predstavljaju visoke takse koje je neophodno platiti Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

- Da bih bio nezavisni kandidat za predsjednika RS, kao što sam najavljivao, morao sam da uplatim 7.000 maraka. Imao sam taj novac, nije da nisam, ali nisam htio da se finansijski iscrpljujem, pa sam odlučio da ne učestvujem na ovim izborima - kaže popularni Teslićanin.

On dodaje da će sigurno učestvovati na narednim lokalnim izborima 2020. godine, kada će, kako kaže, ponovo biti kandidat za načelnika Teslića. Konstantin kaže da će u oktobru iskoristiti svoje biračko pravo i izaći na izbore, ali neće nikoga javno podržati.

- Moja privatna stvar je za koga ću glasati i to ne želim da otkrivam, a neću davati javnu podršku nijednom kandidatu, niti bilo kojoj stranci - kaže u svom stilu Savić.

Zmaj od Šipova nije odgovarao na pozive, ali njegov pravni zastupnik Duško Tomić kaže da Zmaj i njegova partija neće na izbore iz principijelnih razloga.

- Osnovni sud u Banjaluci u decembru je Zmaja od Šipova oslobodio optužbi za nelegalno nošenje oružja i tada smo najavili da ćemo ući u politiku ako Okružni sud u Banjaluci potvrdi tu presudu. Nažalost, Okružni sud je nedavno ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. U septembru imamo prvo ročište, a mi smo rekli da nećemo na izbore ukoliko ne budemo čisti pred zakonom i zbog toga se nismo prijavili - kaže Tomić.

On podsjeća da stranka na čijem čelu je Zmaj od Šipova nosi naziv Partija prevarenih ili PP i da se na njenom memorandumu kao svojevrstan zaštitni znak nalazi tele, ali i da se iza skraćenice PP krije još mnogo toga.

- To znači i partija poštenih i partija pametnih i partija poljoprivrednika i zbog tih i takvih ljudi smo odlučili da na izbore ne idemo sa hipotekom optuženika, bez obzira na to što će na izborima učestvovati veliki broj onih kojima ta hipoteka ne predstavlja smetnju - kaže Tomić.

Njegov prezimenjak Njegoš nije odgovarao ni na pozive ni na poruke, pa nismo mogli da čujemo zašto je odustao od najavljivane kandidature za predsjednika RS. Razlozi za to možda leže u jednom od njegovih ranijih intervjua, u kojem je rekao da “razmišlja o odustajanju zato što bi njegova kandidatura mogla nositi posljedice po biračko tijelo Saveza za promjene i izborni rezultat Vukote Govedarice”.

  • Ukoliko ostanem kandidat budite sigurni da će se desiti nešto nesvakidašnje. Imate hiljade i hiljade nezadovoljnih birača koji će ako budu birali između mene, Vukote Govedarice i Željke Cvijanović, izabrati baš mene - bio je uvjeren dok je još kotirao kao kandidat za Palatu RS.

Lažni nezavisni kandidati

Od 34 nezavisna kandidata koji su se prijavili za učešće na oktobarskim izborima 22 su istakli kandidaturu za predsjednika RS. Nikome od njih se ne daju nikakve izborne šanse, jer njihova kandidatura služi samo za to da ostvare pravo da delegiraju članove biračkih odbora.

Najbolji primjer za to su opšti izbori iz 2014, kada je nezavisni kandidat za predsjednika bio član SNSD-a iz Zvornika Milko Stojanović, a još drastičnija bila je kandidatura Mladena Neškovića, tadašnjeg vozača predsjedničkog kandidata Saveza za promjene Ognjena Tadića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana