Живописни ликови одустали од избора

Дарко Момић
Живописни ликови одустали од избора

Бањалука - Бирачи на октобарским изборима неће моћи да гласају за живописне ликове који су стекли популарност својим ранијим кандидатурама, учешћем у ријалити програмима или активизмом на друштвеним мрежама.

Иако су најављивали кандидатуре за највише функције, на октобарским изборима неће учествовати бивши кандидат за начелника Теслића Константин Савић, узгајивач крупне стоке, учесник свих корида у БиХ и звијезда ријалити програма Илија Граховац алијас Змај од Шипова, ни активиста покрета Трећи блок Његош Томић, који је донедавно путем “Фејсбука” најављивао, ни мање ни више, кандидатуру за предсједника Српске.

Савић каже да један од основних разлога због којих је одлучио да не учествује активно на октобарским изборима представљају високе таксе које је неопходно платити Централној изборној комисији БиХ.

- Да бих био независни кандидат за предсједника РС, као што сам најављивао, морао сам да уплатим 7.000 марака. Имао сам тај новац, није да нисам, али нисам хтио да се финансијски исцрпљујем, па сам одлучио да не учествујем на овим изборима - каже популарни Теслићанин.

Он додаје да ће сигурно учествовати на наредним локалним изборима 2020. године, када ће, како каже, поново бити кандидат за начелника Теслића. Константин каже да ће у октобру искористити своје бирачко право и изаћи на изборе, али неће никога јавно подржати.

- Моја приватна ствар је за кога ћу гласати и то не желим да откривам, а нећу давати јавну подршку ниједном кандидату, нити било којој странци - каже у свом стилу Савић.

Змај од Шипова није одговарао на позиве, али његов правни заступник Душко Томић каже да Змај и његова партија неће на изборе из принципијелних разлога.

- Основни суд у Бањалуци у децембру је Змаја од Шипова ослободио оптужби за нелегално ношење оружја и тада смо најавили да ћемо ући у политику ако Окружни суд у Бањалуци потврди ту пресуду. Нажалост, Окружни суд је недавно укинуо првостепену пресуду и предмет вратио на поновно суђење. У септембру имамо прво рочиште, а ми смо рекли да нећемо на изборе уколико не будемо чисти пред законом и због тога се нисмо пријавили - каже Томић.

Он подсјећа да странка на чијем челу је Змај од Шипова носи назив Партија преварених или ПП и да се на њеном меморандуму као својеврстан заштитни знак налази теле, али и да се иза скраћенице ПП крије још много тога.

- То значи и партија поштених и партија паметних и партија пољопривредника и због тих и таквих људи смо одлучили да на изборе не идемо са хипотеком оптуженика, без обзира на то што ће на изборима учествовати велики број оних којима та хипотека не представља сметњу - каже Томић.

Његов презимењак Његош није одговарао ни на позиве ни на поруке, па нисмо могли да чујемо зашто је одустао од најављиване кандидатуре за предсједника РС. Разлози за то можда леже у једном од његових ранијих интервјуа, у којем је рекао да “размишља о одустајању зато што би његова кандидатура могла носити посљедице по бирачко тијело Савеза за промјене и изборни резултат Вукоте Говедарице”.

  • Уколико останем кандидат будите сигурни да ће се десити нешто несвакидашње. Имате хиљаде и хиљаде незадовољних бирача који ће ако буду бирали између мене, Вукоте Говедарице и Жељке Цвијановић, изабрати баш мене - био је увјерен док је још котирао као кандидат за Палату РС.

Лажни независни кандидати

Од 34 независна кандидата који су се пријавили за учешће на октобарским изборима 22 су истакли кандидатуру за предсједника РС. Никоме од њих се не дају никакве изборне шансе, јер њихова кандидатура служи само за то да остваре право да делегирају чланове бирачких одбора.

Најбољи примјер за то су општи избори из 2014, када је независни кандидат за предсједника био члан СНСД-а из Зворника Милко Стојановић, а још драстичнија била је кандидатура Младена Нешковића, тадашњег возача предсједничког кандидата Савеза за промјене Огњена Тадића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана