Vehabije saslušane zbog slanja ratnika

Goran Maunaga
Vehabije saslušane zbog slanja ratnika

Sarajevo - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) saslušali su vođu vehabijske zajednice u Gornjoj Mahali kod Zenice Senada Čolakovića i Senada Ćurića iz sela Čekote kod te opštine, koji vrbuju mladiće za odlazak na ratište u Siriju.

"Glas Srpske" saznaje da je iz mjesne zajednica Orahovica, kojoj pripada selo Gornja Mahala, posljednjih mjeseci posredstvom Čolakovića u Siriju otišlo devet mladića. Novac za njihovo vrbovanje, kako saznajemo od izvora bliskog bezbjednosnim agencijama, Čolakoviću je donio osnivač vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusret Imamović, koji sada vodi vehabijsku zajednicu u Dubnici kod Kalesije.

- Onima koji pristaju da idu na ratište u Siriju daju i do 30.000 KM. Porijeklo tog novca, koji ne ide legalnim tokovima, je sumnjivo. Donose ga u koferima i dijele onima koji pristaju da se bore na strani pobunjenika u Siriji bliskih "Al-Kaidi" - rekao je naš izvor.  

Imamović često dolazi u Gornju Mahalu, gdje su vehabije kupile kuće i izgradile sopstvenu džamiju u kojoj se okupljaju svakog petka. Tu se uglavnom sastaje i sa Čolakovićem. Poslije tih posjeta obično nekoliko vehabija bude posebno angažovano na obilasku onih za koje smatraju da su pogodni za indoktrinaciju. Pozovu ih na predavanja u Zenicu, ponude im novac, a zatim ih pošalju na sirijsko ratište.

Za Senada Ćurića se sumnja da je veliku količinu novca za vrbovanje i slanje boraca u Siriju dobio direktno od vehabijske zajednice u Beču preko jednog od najvažnijih Imamovićevih saradnika.

 

Više detalja saznajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana