Vanredno stanje u dva grada i šest opština u Srpskoj

SRNA
Vanredno stanje u dva grada i šest opština u Srpskoj

Istočno Sarajevo - Stanje vanredne situacije proglašeno je u gradovima Doboj i Bijeljina, te u opštinama Zvornik, Šekovići, Bratunac, Srebrenica, Kotor-Varoš i Petrovo, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Na području grada Doboj, prema izvještaju od 14.00 časova, vodostaj rijeke Bosne iznosi 670 centimetara što je 220 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplava. Voda je ušla u grad i u toku je evakuacija stanovništva u mjesnoj zajednici Usora i evakuisano je deset pacijenata i osoblja iz Dijaliznog centra.

Svi putni pravci magistralni i regionalni putevi koji vode u i iz grada su u prekidu tako da je grad Doboj u totalnoj blokadi.

Evakuisane su četiri porodice u čije je stambene objekte voda prodrla na drugi sprat, a njihovo spašavanje i evakuacija je u toku. Još oko tridesetak porodica u Donjoj Paklenici čeka na evakuaciju.

Angažovano je 20 vojnika Oružanih snaga i jedna mašina inženjerije "ULT" iz garnizona Doboj, a pomoć u ljudstvu i mehanizaciji ponudio je i komandant inženjerijskog bataljona iz Derventa.

Područno odjeljenje Republičke Uprave Civilne zaštite Doboj stavilo je na raspolaganje Doboju 500 vreća za pijesak i 20 lopata. Ronilački klub "BUK" i Kajakaški klub "Kanjon" iz Banjaluke upućen je na područje Doboja. Stanje se u gradu usložnjava iz sata u sat.

U Bijeljini je sinoć u 20.00 časova proglašeno vanredno stanje, a obustavljena je škola za sve osnovne i srednje škole do daljnjeg.

U naselje Donja Bukovica zaseok Bukvari voda je ušla u četiri kuće od rijeke Lukavac, dok je kompletno naselje Janja sa oko 2.000 kuća poplavila rijeka Janja.

Poplavljena su naselja Janja, Amajlije, Popovi, a zbog povećanog protoka na Hidroelektrani Zvornik Drina izlazi iz korita i u Mjesnu zajednicu Kojčinovac odakle preko centra Amajlija i Popova ide prema Mjesnoj zajednici Dvorovi.

Došlo je do nekontrolisanog rasta nivoa kanala Dašnica, koja predstavlja i prijetnju gradu Bijeljini i razmatra se mogućnost za izgradnju odbrambenog bedema u centru grada.

Prema podacima Republičke Uprave Civilne zaštite blokirani su magistralni putevi na dionicama Bijeljina-Zvornik, Bijeljina-Tuzla i Bijeljina-Brčko.

Prema Planu zaštite i spašavanja grada sve raspoložive snage za zaštitu i spašavanje su u funkciji.

U opštini Zvornik je vanredno stanje proglašeno u 24.00 časa 14. maja.

Rijeka Sapna poplavila je naselje Ekonomija i voda je ušla u 23 kuće, gdje je u toku evakuacija, a 350 kuća ugroženo je od daljeg plavljenja.

Sapna je poplavila i naselje Čelopek gdje je ugroženo oko 100 kuća, naselje Cer gdje je ugroženo oko 20 kuća i naselje Grbavci gdje je oko 50 kuća ugroženo.

Rijeka Drina poplavila je mjesne zajednice Kozluk gdje je oko 300 kuća ugroženo, Karakaj gdje je oko 200 kuća ugroženo u izbjegličkom naselju i Tršić gdje je oko 50 kuća ugroženo.

U tokoj je evakuacija ugroženog stanovništva po pozivu. Angažovana su četiri čamca sa posadama.

Aktivna su i klizišta u mjestu Srpska Varoš gdje prijeti da se zaustavi tok rijeke Zlatice i njegova sanacija je u toku, a angažovana je Profesionalna vatrogasna jedinica /PVJ/ Zvronik.

Klizište je aktivno i u naselju Kamenica gdje su dvije kuće ugrožene a na području Zvornika prijavljeno je još osam klizišta na širem rejonu opštine.

Blokirani su putni pravci Zvornik - Bijeljina u mjestu Karakaj i Zvornik -Sapna.

Na području Zvornika angažovani su pripadinici PVJ Zvornik sa 25 vatrogasaca i pet vozila, Građevinska operativa Zvornik-puteva, "Putevi–Zvornik", a prihvaćena je pomoć Oružanih snaga BiH iz kasarna u Tuzli u vidu kamiona i TAM, terensko vozilo tojota i osam vojnika.

U opštini Bratunac juče je proglašeno vanredno stanje, jer je rijeka Križevica poplavila Mjesnu zajednicu Bratunac dva, naseljena mjesta Žuti Most, Podgradac, Žljebice, Drinska i Pobrđe - gdje je ugroženo ukupno oko 1.000 kuća.

Od rijeke Jadar je u Konjević Polju poplavljeno oko 100 kuća, a od Kravičke rijeke mjesto Kravice, gdje je poplavljeno 250 domaćinstava i evakuisano oko 30 ljudi.

Glogovska rijeka poplavila je oko 500 kuća u naselju Moštanice-pilana, dok je Voljevički potok poplavio mjesto Voljevica i oko 200 kuća.

Bujica srušila most

Sva mehanizacija i brojno ljudstvo u Bijeljini angažovani su na prokopavanju njive i podizanju jednometarskog nasipa pored ustave na Drini, na mjestu gdje je rijeka probila u katastrofalnim poplavama 2010.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je Drina trenutno samo 10 centimetara niža nego 2010.

Na prilazu ustavi, koja kanal Dašnicu dijeli od Drine, bujica je srušila jedan od mostova i drinska voda sliva se u kanal.

U Civilnoj zaštiti očekuju smirivanje situacije tek u petak uveče, a najviši drinski talas očekuje se ove noći.

"Ukoliko ne uspijemo zaustaviti Drinu na ovoj lokaciji imaćemo situaciju goru nego 2010, jer sada gradu prijete i kanal Dašnica, četiri rječice i sve bujične vode, što bi značilo da će poplava ugroziti oko 10.000 domaćinstava", rekao je Mićić.

On je dodao da se preduzimaju sve moguće mjere za spašavanje ljudskih života i da do sada, na sreću, nije bilo žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana