Radojičić: Nema dovoljno ludih za novi rat, ali prijete radikalni islamisti

SRNA
Radojičić: Nema dovoljno ludih za novi rat, ali prijete radikalni islamisti

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić, ocijenio je da u BiH u ovom trenutku nema "dovoljno ludih" za neki novi ratni konflikt, ali da ozbiljna prijetnja dolazi od radikalnih islamista

- Srećom, u ovom trenutku nema dovoljno ludih koji bi htjeli bilo kakav novi konflikt, ali se mora voditi računa o potpuno novom faktoru, radikalnom islamu, kojeg prije rata nije bilo, a danas bi mogao postati ozbiljna prijetnja bezbjednosti BiH - izjavio je Radojičić za novosadski "Dnevnik".

On je rekao da je jedan broj stanovnika BiH na ratištu u Siriji, neki su tamo i poginuli, te da postoji nekoliko lokacija gdje su baze radikalnih islamista.

- To je već bezbjednosna prijetnja koja će morati da bude predmet veoma ozbiljne procjene - u kojem pravcu i kojem obimu taj problem u budućnosti može eskalirati - upozorio je Radojičić.

Navodeći da ne očekuje ništa dobro od nove rezolucije Evropskog parlamenta o BiH, čije se usvajanje očekuje u februaru, on je rekao da je na rezoluciju podneseno čak 116 amandmana, i da je svaki gori od goreg.

- Sad u njoj ima ne samo loših ocjena o BiH, već i vrlo loših političkih stavova u odnosu na Republiku Srpsku. Nažalost, i intervencije i amandmani novih hrvatskih evroparlamentaraca, koji su se prvi put ove godine uključili u raspravu o rezoluciji, bili su dosta negativni, pogotovo u smislu onoga što je interes Republike Srpske - ocijenio je Radojičić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske smatra da BiH teško može da napreduje ka EU, jer u zemlji ne postoji saglasnost ko šta treba da radi.

- Drugim riječima, Banjaluka ne želi da EU bude izgovor za ukidanje nadležnosti Republike Srpske, dok Sarajevo često hoće da iskoristi priču o EU kako bi se nove institucije ili novi zakoni centralizovali na nivou BiH i na taj način oslabila uloga i značaj entiteta i kantona - istakao je Radojičić i naveo da se može očekivati da odgovornost za konsenzus u BiH u vezi sa EU bude na novim vlastima koje će biti izabrane poslije ovogodišnjih izbora.

Radojičić smatra da će Beograd imati sve manje vremena za region zbog pregovaračkog procesa u vezi s ulaskom Srbije u EU.

- Nije teško pretpostaviti da će Srbija, usmjeravanjem ka EU, kao prioritetnom cilju, imati manje vremena za odnose u BiH pa samim tim i situaciju u Republici Srpskoj. Ali, to nikako ne znači da će doći do pogoršanja odnosa Beograda i Banjaluke, jer to nije ni prirodno ni normalno - naglasio je Radojičić.

Prema njegovom mišljenju, priče o novom sporazumu velikih sila o ustavnom statusu BiH, takozvanom "Dejtonu dva" nemaju veze s realnošću.

- Priče o žDejtonu dvaž najčešće dolaze iz Sarajeva ili krugova kod kojih Sarajevo lobira, sve u nadi da će ovdje uletjeti neka američka konjicaž kako bi, ne dogovorom, već prisilom, preuredila sadašnji ustavni ambijent u BiH. To nema veze sa svjetskom političkom realnošću, jer su BiH i cijeli Balkan u velikoj mjeri ispali iz fokusa svjetske javnosti - dodao je Radojičić.

On je ukazao da je "Pandorina kutija" u BiH otvorena kad je međunarodna zajednica prije nekoliko godina pokrenula pitanje aktuelnog Dejtonskog sporazuma, smatrajući ga prevaziđenim.

- Međunarodna zajednica time je otvorila Pandorinu kutiju u kojoj su se mnogi politički faktori u BiH vratili na stavove iz 1991. godine. Na stolu se ponovo našlo sve ono što je bilo aktuelno i prije rata, od secesije i razgradnje BiH, do potpune centralizacije - rekao je Radojičić.

On je istakao da je za sve što je uslijedilo poslije tvrdnje da je Dejton zastario i da treba tražiti nešto novo, isključivo odgovorna međunarodna zajednica.

- Ona nam je na taj način izvukla ispod nogu jedino čvrsto tlo koje smo imali, a to je konsenzus o Dejtonu, koliko god on bio nesavršen - konstatovao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana