Novim zakonom vraćaju milione u legalne tokove

Vedrana Kulaga
Novim zakonom vraćaju milione u legalne tokove

Banjaluka - Svjetlost dana do kraja ove godine trebalo bi da ugleda novi zakon o javnim nabavkama BiH, za koji nadležni tvrde da će u ugovaranje poslova konačno uvesti transparentnost, dok u nevladinom sektoru ne dijele taj optimizam.

Postupci javnih nabavki godinama su pod lupom domaćih i stranih institucija, te nevladinog sektora, iz kojeg stalno stižu upozorenja da je stanje u toj oblasti u BiH veoma loše, da korupcija cvjeta i da u privatnim džepovima završavaju desetine, pa i stotine miliona maraka godišnje.

Primjena postojećeg zakona koji reguliše javne nabavke počela je ne tako davno, u novembru 2014. godine, a u Agenciji za javne nabavke BiH ističu da je potrebno mijenjati određene stvari.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za javne nabavke BiH Dženan Salčin kaže da će prije nacrta zakona biti urađena analiza primjene postojećeg zakonskog rješenja od njegovog usvajanja do danas. Za ovaj posao koristiće analize Kancelarije za razmatranje žalbi i nevladinog sektora.

- Agencija već ima određene elemente ove analize, a koji se između ostalog odnose na objavu plana nabavki, rokove u postupcima nabavke male vrijednosti, odredbe koje regulišu pravnu zaštitu, te neka rješenja koja su u vezi sa povećanjem transparentnosti javno dostupnih informacija na portalu. To su neki od elemenata koji će biti razmatrani kroz ovu analizu - kazao je Salčin.

Za pripremu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama nadležna je, kaže Agencija, ali će, kako se radi o oblasti koja je od interesa za sve građane, biti formirana posebna radne grupe. U njoj će se naći predstavnici Agencije i Kancelarije za razmatranje žalbi, a poslije izrade radne verzije u cijelu priču biće uključen i nevladin sektor.

- Planirani rok da Savjet ministara BiH utvrdi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnim nabavkama je decembar 2017. godine - rekao je Salčin.

Tehnički sekretar Udruženja građana "Tender" Igor Vukajlović smatra da će najavljene izmjene Zakona biti kozmetičke i da ponovo neće biti uveden red u oblast javnih nabavki.

- Prema onome što možemo da vidimo, neće biti suštinskih, već samo sitne izmjene. Nadam se da ćemo uspjeti da pokažemo svima da su neophodne suštinske promjene i da konačno neko bude kažnjen za napravljene propuste - rekao je Vukajlović i dodao da su oni već davno napravili svoju verziju zakona za koju smatraju da nudi rješenja za sprečavanje "crnih nabavki".

- Očekujemo uskoro razgovor sa novim direktorom Agencije za javne nabavke i vidjećemo tada šta možemo da uradimo - zaključio je Vukajlović.

Probleme u oblasti javnih nabavki pokazao je i posljednji izvještaj o monitoringu postupaka javnih nabavki, koji je objavljen krajem prošle godine. U vrh grešaka koje su lani činili ugovorni organi izbili su zaključivanje ugovora u četiri oka, skraćeni rokovi za dostavljanje ponuda i zahtjeva, te malverzacije sa tenderskom dokumentacijom.

Evropska komisija

Na potrebu dodatnog uvođenja reda u oblast javnih nabavki nadležne u BiH upozorili su čelnici Evropske komisije u izvještaju o napretku BiH za 2016. godinu. U dokumentu je naglašeno da je ostvaren određeni napredak u ovoj oblasti, ali da su potrebni dodatni napori. Predloženo je dalje usaglašavanje zakonodavstva sa propisima EU te ukazano da je nabavka posebno osjetljiva na korupciju.

**********

*313 miliona maraka vrijedni ugovori koji su lani sačinjeni u četiri oka

* Vrijednost tajnih ugovora nešto je manja u poređenju sa iznosima na kraju 2014. i 2013. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana