Izetbegović: Razgovarati o pristupu EU prema BiH

Klix.ba
Izetbegović: Razgovarati o pristupu EU prema BiH

Sarajevo - Izetbegović očekuje da će predstavnici BiH sa evropskim ministrima u četvrtak u Sarajevu otvoreno razgovarati o nedostacima dosadašnjeg pristupa EU prema BiH.

Ministri inostranih poslova Hrvatske, Austrije, Mađarske i Velike Britanije u četvrtak dolaze u Sarajevo.

Izetbegović je za sarajevski internet portal klix.ba kazao da treba razmotriti "drugačiji i odlučniji politički pristup i strategiju, koji bi uvažili specifičnosti BiH".

Prema njegovim riječima, potrebno je otkloniti postojeći zastoj i omogućili brže ispunjavanje uslova i obaveza BiH u procesu EU i NATO integracije.

On je uoči posjete visokih zvaničnika Bosni i Hercegovini naglasio da BiH ne traži ustupke ili prečice, ni izmenu uslova i obaveza.

"Podrška EU u vidu IPA sredstava, grantova i povoljnih kredita koji bi bili usmjereni u razvojne projekte u infrastrukturi, energetici, poljoprivredi, bila bi nam od velike pomoći u stabilizaciji makroekonomskih prilika i ostvarivanju većeg ekonomskog rasta", rekao je Izetbegović.

Dodao je da je postojeći Dejtonski ustav pun manjkavosti, te da je postao prepreka u procesu evroatlanskih integracija.

Izetbegović očekuje da će sa visokim zvaničnicma biti govora i o modelima pomoći EU Bosni i Hercegovini u rješavanju ekonomsko-socijalnih problema, kroz zajednički pristup izradi strategija i planova za ubrzan ekonomski razvoj i kreiranje novih radnih mjesta, borbu protiv korupcije i kriminala, efikasnije funkcionisanje pravosudnih i policijskih institucija.

Ministri spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić, Austrije Sebastijan Kurc, Velike Britanije Vilijem Hejg i Mađarske Janoš Martonji posjetiće u četvtak, 27. marta Sarajevo kako bi sa zvaničnicima razgovarali o novom pristupu EU prema BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana