Ivanišević - Popisano oko 30.000 srpskih žrtava u BIH!

Agencije
Ivanišević - Popisano oko 30.000 srpskih žrtava u BIH!

Beograd - Beogradski Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku pripremio je višetomnu monografiju sa imenima oko 30.000 srpskih žrtava u BiH tokom rata 1992-1995. godine - to će biti prvi put u istoriji da su Srbi, poslije nekog rata ili stradnja, popisali imena stradalih.

Direktor ovog instituta istoričar Milivoje Ivanišević rekao je Srni da monografija sadrži oko 2.700 stranica, na kojima su za 98 odsto popisanih srpskih žrtava navedeni podaci: kao što je ime, prezime, ime oca, mjesto rođenja, mjesto i datum smrti i fotografija, te da je prilikom popisa koristio medotologiju jevrejske zajednice.

On je naveo da je Institut ovaj posao završio nakon 20 godina upornih istraživanja i da je sada potrebno obezbijediti finansijska sredstva za štampanje ove monografije, te da se nada pomoći Republike Srpske.

Ivanišević napominje da je u ovoj monografiji popisano nešto manje od 8.000 srpskih žrtava samo u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u strukturi srpskih žrtava do 12 odsto su žene, a manje od dva odsto djeca, što Ivanišević objašnjava činjenicom da su na osnovu iskustva iz Drugog svjetskog rata Srbi u BiH u posljednjem ratu sklanjali žene i djecu od ratnih sukoba.

Ivanišević je rekao da oko dva odsto popisanih žrtava spada u posebnu kategoriju, pošto im se ne zna ime, ali se zna da su poginuli - kao što je to dvogodišnje dijete iz Pofalića kome je razbijena lobanja ili student podstanar ubijen u stanu, ali i pojedini dobrovoljci koji su dolazili da se bore na strani Srba.

Ivanišević je rekao da je na ovoj monografiji radilo stotinjak ljudi, dobrovoljaca, bez novčane nadoknade, kao i da je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ odredila članove redakcije za publikovanje, a to su akademici Ljubomir Zuković, Aleksa Buha i Nikola Popović.

On najavljuje da će naredni posao ovog instituta biti kompletiranje spiskova lica odgovornih za ta stradanja i zločine nad srpskim narodom u posljednjem ratnom razdoblju na području BiH.

U dogledno vrijeme, kaže Ivanišević, postojaće osim ovog popisa, i sadržajno istovjetan drugi spisak srpskih žrtava u BiH, koji pravi banjalučki Centar za istraživanje zločina nad srpskim narodom, čiji je direktor Milorad Kojić.

Ivanišević podsjeća na inicijativu grupe srpskih intelektualaca da se povodom stogodišnjice Prvog svjetskog rata, 28. juna, na Vidovdan 2014. godine, obilježe sva srpska stradanja u 20. vijeku.

“To je poduhvat od kapitalnog nacionalnog značaja koji podrazumeva reviziju kompletne, uglavnom iz veoma različitih razloga prikrivane, dokumentacije o milionima Srba koji su dali svoje živote za slobodu i nacionalna prava u - po Srbe teškom i pogubnom 20. veku”, kaže on.

Navodeći da je predmet istraživanja veliko vremensko razdoblje, Ivanišević dodaje da su mnogi Srbi tokom tog razdoblja izbrisani iz spiska živih, ali nisu upisani u spisak mrtvih.

“To se prikrivalo i odgađalo. Uvek se nešto ispreči da spisak mrtvih Srba uđe u anale nacionalne istorije i države. Obnarodovanje njihovih imena već odavno je od prvorazrednog nacionalnog značaja i interesa. Ali, to je i nasleđen dug nas koji smo još u životu”, ocijenio je Ivanišević.

Ivanišević zaključuje da nema razloga da u ovom poslu ne pomognu ustanove i pojedinci iz bivših jugoslovenskih republika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana