Hranom se otrovalo 109 djece u vrtićima, broj još nije konačan

Željla Domazet, agencije
Hranom se otrovalo 109 djece u vrtićima, broj još nije konačan

Sarajevo - Broj djece koja su, nakon trovanja u vrtićima JU Djeca Sarajeva, primljena i hospitalizirana na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu stalno se povećava. Azra Dedajić, šef Službe za odnose s javnošću KCUS-a, potvrdila je za klix.ba da je do sada pregledano 109 djece a njih 33 je hospitalizirano.


S obzirom da se i u toku noći moguće da pomoć zatraži još veći broj djece, iz KCUS-a kažu da su oni spremni te da imaju dovoljno kapaciteta da adekvatno prime i obrade sve pacijente.

Hospitalizirana djeca nalaze se na Infektivnoj klinici KCUS-a, nisu u izolaciji i njihovo zdravstveno stanje je stabilno.

Dedajić napominje da određeni broj roditelja, čija djeca nemaju izraženije simptome, djecu liječi u ambulantama ili kod kuće, dok kod njih dolaze uglavnom teži slučajevi.

Sarajevska Klinika za infektivne bolesti pod opsadom

Zgrada Klinike za infektivne bolesti u četvrtak je bila pod opsadom roditelja koji su dovozili svoju djecu i tražili ljekarsku pomoć jer su djeca imala temperaturu, povraćanje, bolove u stomaku i dijareju. Non-stop su pristizali i broj onih koji su tražili pomoć se povećavao iz sata u sat.

- Nemojte me ništa pitati, ne znam gdje sam. Nije dobro. Dijete mi je jako bolesno - rekla je jedna uplakana majka.

Jedan od roditelja Emir Fazlinović rekao je da je njegova djevojčica bolje.

- Dobila je temperaturu, imala mučnine i dijareju. Doveli smo je u srijedu na Kliniku, gdje su joj pružili pomoć i nakon toga otišli smo kući. Sada smo opet tu na pregledu. Situacija nije dobra, ali, srećom, nije morala da ostane u bolnici - rekao je Fazlinović.

Šef Klinike za infektivne bolesti Nada Koluder istakla je da je stanje hospitalizovane djece zadovoljavajuće jer se većina mališana oporavila od dehidracije.

- S liječenjem nastavljamo dalje uz maksimalnu opreznost jer je u pitanju specifičan tok bolesti koji se mora kontinuirano pratiti - kazala je Koluder i dodala da pretpostavljaju, ali još ne mogu da potvrde, da je uzrok trovanja salmonela, koju su djeca unijela konzumirajući pavlaku i jaja sa tjesteninom.

Sva djeca iz 29 vrtića Javne ustanove “Djeca Sarajeva” jedu istu hranu koja se sprema u centralnoj kuhinji, a razboljela su se djeca iz četiri vrtića. Direktor ustanove “Djeca Sarajeva” Mirjana Jovanović-Halilović kazala je da su u srijedu nakon pojave povišene temperature, povraćanja i dijareje kod djece u pojedinim vrtićima to odmah prijavili Sanitarnoj inspekciji, koja je pregledala te vrtiće i konstatovala da je hrana koju su djeca konzumirala, a koja se priprema u centralnoj kuhinji, po deklaracijama tehnički ispravna.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Snježana Balta istakla je da se prvi rezultati mikrobioloških analiza uzetih uzoraka hrane i briseva radnih površina očekuju iduće sedmice.

- Preduzete su sve zakonom propisane mjere. Uradili smo sve preglede, ali nije moguće govoriti o tačnim uzrocima trovanja bez detaljne mikrobiološke procedure - dodala je Balta.

Kantonalna inspekcija juče je saopštila da higijensko-sanitarno stanje objekata u momentu kontrole zadovoljava zakonom propisane uslove.

Salmonela

Salmonele su negativne bakterije i najčešći su uzročnici trovanja hranom. Rasprostranjene su u mesu životinja koje čovjek koristi za ishranu, ali i u zemljištu, vodi i na biljkama. Bolest nastaje samo ako u organizam uđe velika infektivna doza salmonela, odnosno nekoliko miliona bakterija. Za razmnožavanje salmonele posebno su pogodne poslastice koje su napravljene od sirovih jaja (kremovi torti, sladoled, majonez) i meso i mesne prerađevine koje se neadekvatno čuvaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana