Dodik: Srpska završila svoj dio posla

TV1, SRNA, Avaz.ba
Dodik: Srpska završila svoj dio posla

Banjaluka - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska završila svoj dio posla u vezi sa provođenjem odluke "Sejdić - Finci" i da nema potrebe da se lideri političkih stranaka iz Srpske pojavljuju na narednim sastancima dok ne dobiju garancije od federalnih partnera da je način provođenja dogovoren.

Kada se dogovore i kada daju garancije da je među njima definitivno dogovoreno, mi smo spremni da sjednemo zajedno i dogovorimo modele provođenja odluke", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da Republika Srpska neće odustati od dogovorenog načina izbora člana Predsjedništva BiH, navodeći da na jučerašnjem sastanku u Pragu nije predlagao zvanične stavove o pitanju izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Nemamo namjeru da gubimo vrijeme na praznim sastancima, gdje federalni partneri ne mogu da se dogovore i gdje pokušavaju da ponovo stvari vrate na početak", rekao je Dodik.

On je ocijenio jučerašnju sesiju razgovora političkih lidera neuspješnom, jer, kako je rekao, federalni parneri nisu iskoristili vrijeme da postignu dogovor.

"Plenarni sastanak se završio ručkom, dok su nakon toga predstavnici Republike Srpske satima čekali federalne lidere da usaglase model", rekao je Dodik, istakavši da na tom sastanku nije dogovoreno ništa.

On je dodao da se pitanje ostalih sa stanovišta odluke "Sejdić-Finci" odnosi isključivo na mogućnost da budu birani, ali ne i da moraju da budu izabrani.

"Moj stav je bio da u okvire Ustava ne uvlačimo kategoriju obaveznog izbora ostalih i da to bude garantovano, u uslovima kada je odluka "Sejdić-Finci" isključivo motivisana da ukine bilo kakav etnički ekskluzivitet", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da juče nije predložio nikakav zvaničan stav u vezi sa izborom delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine i da "ne zavređuje komentar ono što se priča po kuloarima".

On je dodao da nije napustio sastanak, jer kako je naveo, sastanka nije ni održan.

Lider SNSD-a je ponovio stav Republike Srpske da se u Dom naroda BiH bira šest delegata sa njene teritorije, od kojih najviše pet Srba.

"Bilo je pokušaja da se otvori pitanje indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH, ali to ne dolazi u obzir, jer je to razriješio dogovor u Briselu. Republika Srpska nema namjeru da se vraća nazad", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ukoliko Federaciji BiH taj model odgovara, onda njeni lideri mogu da to dogovore za taj entitet, a Republika Srpska će poštovati njihov dogovor, koji važi samo za nju.

On je izrazio žaljenje što napori komesara za proširenje EU Štefana Filea nisu urodili plodom, ocijenivši da je "preduboko ušao u detalje ovog pitanja".

"Ja sam naglašavanje dva pitanja od Filea na evropskom putu BiH pozdravio kao omekšavanje mogućnosti kretanja BiH ka evropskim integracijama, a zašto toga nema dobro je poznato", rekao je Dodik.

File: Završen sastanak, napravljeno nekoliko velikih koraka

 Nakon više od 16 sati pregovora završen je jutros sastanak lidera u Pragu, a u 04.30 je održana pres-konferencija na kojoj se prvi obratio komesar EU za proširenje Štefan File koji je objavio pozitivan napredak u razgovoru sa liderima.

- Drago mi je što su se lideri složili o sastavima i modelu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta BIH - rekao je File, prenosi TV1.

On je dodao da je postignut i napredak u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH te da je sada potrebno da lideri nastave sa naporima u iznalaženju riješenja za posljednji element izbora članova Predsjedništva BiH.

- Ukoliko dođe do dogovora mogu reći da smo se dogovorili i o mjestu za naredni sastanak  - rekao je File.


Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da je napravljeno nekoliko velikih koraka i da je BiH sve bliže ispunjenju važne obaveze prema Evropskoj uniji.


Na pres- konferenciji nisu se pojavili Dragan Čović, Martin Raguž i Mladen Bosić, kao ni Milorad Dodik koji je ranije napustio sastanak.

Raguž: Konačan dogovor nije postignut

Predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž rekao je Srni da na sastanku političkih lidera iz BiH u Pragu nije postignut konačan dogovor o izboru delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i članova Predsjedništva BiH.
"Razgovori su završeni jutros oko 4.00 časa, i biće nastavljeni na ekspertskom nivou u četvrtak i petak, 5. i 6. decembra, u Sarajevu. Najveći dio pitanja u vezi sa izborom delegeta u Dom naroda je riješen, ali konačan dogovor nije postignut", naglasio je Raguž.

On je dodao da nema presudnog, završnog iskoraka ni kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, a koji se odnosi na nenametanje izborne volje bilo kome.

Raguž je rekao da je uložen veliki trud i da ne treba odustajati. "Nastavićemo tragati za rješenjem i ukoliko do njega dođe u Sarajevu, završni sastanak, koji bi rezultovao potpisima, trebalo bi da bude održan u Briselu", istakao je Raguž.

 

Lagumdžija: Model ponuđen u Pragu - Veliki iskorak

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da model provođenja odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", koji je ponuđen na sastanku u Pragu, predstavlja veliki iskorak, jer će omogućiti da svaki čovjek na bilo kojem dijelu BiH, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, može biti kandidat i uticati na izbor članova Predsjedništva BiH.
"Ovim je otvorena šansa da dođemo do rješenja koje će voditi daljem smirivanju unutrašnjih tenzija", rekao je Lagumdžija novinarima na Sarajevskom aerodromu po povratku iz Praga sa razgovora lidera sedam stranaka iz BiH.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je obezbijediti model koji će omogućiti svakom čovjeku da bude biran i da utiče na to za koga će se opredijeliti. "Smatramo veoma važnim da bude napravljen model po kojem će svaki birač i kandidat u Federaciji BiH /FBiH/ biti zainteresovan da ima kampanju u cijeloj FBiH, a ne samo u prvih pet zamišljenih kantona", rekao je Lagumdžija.

On je istakao da "nije pošteno da se drugi čovjek fokusira na pet kantona i zaboravi birače u ostalih pet kantona", te poručio da se ne smije jedna diskriminacija zamijeniti drugom diskriminacijom.

Prema njegovim riječima, veliki iskorak predstavlja i to što je u načelu dogovoren izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime se praktično "došlo do kraja i samog rješenja".

"Nažalost, dobro je poznato da ništa nije gotovo dok sve ne bude gotovo. Mi ćemo, uz liderstvo predstavnika međunarodne zajednice i participaciju svih domaćih političkih snaga, doći do nekog rješenja", istakao je Lagumdžija.

On se nada da će predstavnici EU, kao lideri projekta provođenja odluke Evropskog suda, sistematizovati sve što je "stavljeno na sto" i, uvažavajući odluku suda, njenu suštinu, slovo i duh, te specifičnosti BiH, napraviti model koj znači mirenje i nacionalnog i građanskog.

"Pokazalo se da je potrebno liderstvo EU. Njihovo prisustvo u ovim razgovorima pokazuje ono što smo dugo vremena tražili i očekivali da i međunarodna zajednica preuzme liderstvo u ovom procesu i to daje neke rezultate", smatra Lagumdžija.

On je najavio da bi se u nastavku pregovora mogli uključili i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i Savjet ministara EU. /kraj/ne/be/ss/sk

Izetbegović: Čeka se korak dva HDZ-a

Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da su kreativni motor svih rješenja u vezi sa odlukom "Sejdić-Finci" u Pragu bile stranke iz Sarajeva, te da se sada čeka na korak koji treba da načine dva HDZ-a.
"Mislim da smo definisali jedan dobar model za rješenje odluke 'Sejdić-Finci' u vezi sa izborom delegata u Dom narod, koji je išao čak i korak iznad onoga što je tražila odluka, jer je obuhvatio ne samo grupu 'ostalih', nego i pravo pripadnika konstitutivnih naroda iz oba enetiteta", rekao je Izetbegović.

Govoreći o izboru članova Predsjedništva BiH, Izetbegović je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je "načinjeno rješenje koje bi vjerovatno bilo dovršeno i potpisano da je sastanka potrajao još nekoliko časova".

On je dodao da su "stranke sa sjedištem u Sarajevu, stranke probosanskog fronta ili koordinacije ponudile dodatni mehanizam koji onemogućava da uđe kanton sa velikim brojem bošnjačkih glasača u grupu od pet ponuđenih kantona, ali to nije bilo dovoljno predstavnicima HDZ-a".

"Dakle, ne možemo garantovati ništa sto odsto. Ako garantujemo sto odsto da će u Predsjedništvo ući Hrvat, Bošnjak ili Srbin garantujemo i da sto odsto neće ući u njega Sejdić i Finci odnosno 'ostali", rekao je Izetbegović.

On je izrazio nadu da će predstvnici oba HDZ, nakon odmora od napornog sastanka u Pragu, pomoći da ovo pitanje bude definisano u narednom periodu.

Izetbegović smatra da je na sastanku političkih lidera iz BiH u Pragu završeno dosta posla, te da će na predstojećem sastanaku na ekspertskom nivou u Sarajevu biti definisana sva pitanja.

"Ako uspijemo u tome, po svoj prilici idemo u Brisel da to pitanje dovršimo i potpišemo", rekao je on. /kraj/be/bm

Bosić: Sastanak u Pragu - krah dosadašnjih pregovora

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je sastanak u Pragu o provođenju odluke "Sejdić-Finci" doživio kao totalni neuspjeh i da predstavlja krah dosadašnjih pregovora, te da se ne može načuditi optimizmu koji dolazi sa raznih strana o tome da je dogovor na pomolu.
"Od dogovora nema ništa, jer su početni stavovi toliko udaljeni i nema naznaka da se oni primiču", rekao je Bosić na konferenciji za novinare u Sarajevu, po povratku iz Praga.

Prema njegovim riječima, komesar za proširenje EU Štefan File učinio je sve da se dođe do dogovora, do čega mu je bilo više stalo nego većini ostalih učesnika u razgovorima.

"Ono što ne razumijem da Fileu nije bilo jasno da je bilo političkih faktora koji su došli u Prag da se ne dogovore. Cijeli razgovor se raspao oko 3.30
časova ujutro kada su dva HDZ-a izašla sa svojim pisanim prijedlogom i kada je svima bilo jasno da od dogovora nema ništa", naveo je Bosić.

Bosić tvrdi da je SNSD predložio rješenje za Dom naroda parlamenta BiH "na
način na koji nikada ranije nije razgovarano i koji nije dogovaran ni u Republici Srpskoj, niti u Narodnoj skupštini Srpske".

"Stav SNSD-a su svi zdušno podržali, osim SDS-a. Naš stav je bio da nećemo
rušiti dogovor o rješavanju pitanja 'Sejdić-Finci' ukoliko mogu da se dogovore o svemu ostalom. Pokazalo se da ne mogu da se dogovore ni o čemu, tako da je i ovo što su predlagali za Dom naroda je ostalo mrtvo slovo na papiru", kaže lider SDS-a.

Prema njegovim riječima, novi prijedlog jeste da klubovi konstitutivnih naroda u Domu naroda umjesto po pet broje po sedam članova, odnosno da se dva člana srpskog kluba biraju iz FBiH, a po jedan član bošnjačkog i hrvatskog kluba iz Republike Srpske.

Na osnovu razgovora iz Praga, Bosić je rekao da ne vidi nikakav tračak nade da će se u narednih nekoliko dana doći do rješenja.

Prema njegovim riječima, tamo je svima bilo jasno da je sastanak doživio raspad i da nema nikave pozitivne atmosfere na osnovu koje bi očekivali da postoji prostor za dogovor.

Prema njegovom mišljenju, oni koji su vodili pregovore iz EU, to nisu mogli da prepoznaju do sada i tek su to shvatili u 3.30 ili 5.00 časova ujutro.
 

Bećirević: Na pregovorima u Pragu stvari pomjerene sa mrtve tačke

Potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović izjavio je da je, prema informacijama kojima raspolaže, u razgovorima političkih lidera u Pragu o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” došlo do pomjeranja sa mrtve tačke.
“Došlo se do određenih rješenja kada je riječ o Domu naroda, a za očekivati je da ćemo uz malo više konstruktivnog pristupa doći do preostalih rješenja”, rekao je Bećirović novinarima.

On je dodao da je za postizanje kompromisa potrebno da sve političke stranke iz oba entiteta otvore malo više prostora za dogovor i da ne idu sa zakovanim stavovima.

“Kompromis ne smije biti gubitak i poraz za ovu zemlju. Iz kompromisa mislim da svi zajedno možemo izvući benefit za sve narode i građane BiH”, smatra Bećirović, koji je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Serije razgovora

Čelni ljudi Saveza za bolju budućnost BiH, Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH, Socijaldemokratske partije BiH, HDZ-a 1990, Srpske demokratske stranke i Saveza nezavisnih socijaldemokrata razgovarali su s predstavnicima EU najprije na zajedničkom, a potom u odvojenim susretima. 

Uniju su predstavljali komesar za proširenje Štefan File, potpredsjednik vlade Slovačke i ministar vanjskih poslova te zemlje Miroslav Lajčak te specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.  

Radni ručak sa političarima iz BiH juče je održao i visoki američki diplomata Brajan Ji Hojt, u Stejt departmentu zadužen za jugoistočnu Evropu. Ova činjenica tumači se i kao izvjesni zaokret. Sjedinjene Države do sada su bile po strani i posredno podržavale aktivnosti EU na postizanju dogovora u slučaju „Sejdić - Finci”. Nakon sastanka s liderima stranaka iz BiH, Hojt je otputovao iz Praga. On će 4. i 5. decembra prisustvovati sjednici Savjeta za implementaciju mira (PIC) u Sarajevu. 

Opet o Balkanu

U dnevniku aktivnosti komesara Filea navedeno je da on danas ima planirana dva sastanka. Oba su povezana s Balkanom. Prvi je susret Prijatelja Evrope – Balkanski samit. A drugi se odnosi na planirani sastanak s predsjednikom Demokratske stranke Draganom Đilasom.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana