Додик: Српска завршила свој дио посла

TV1, СРНА, Avaz.ba
Додик: Српска завршила свој дио посла

Бањалука - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је Република Српска завршила свој дио посла у вези са провођењем одлуке "Сејдић - Финци" и да нема потребе да се лидери политичких странака из Српске појављују на наредним састанцима док не добију гаранције од федералних партнера да је начин провођења договорен.

Када се договоре и када дају гаранције да је међу њима дефинитивно договорено, ми смо спремни да сједнемо заједно и договоримо моделе провођења одлуке", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је нагласио да Република Српска неће одустати од договореног начина избора члана Предсједништва БиХ, наводећи да на јучерашњем састанку у Прагу није предлагао званичне ставове о питању избора делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

"Немамо намјеру да губимо вријеме на празним састанцима, гдје федерални партнери не могу да се договоре и гдје покушавају да поново ствари врате на почетак", рекао је Додик.

Он је оцијенио јучерашњу сесију разговора политичких лидера неуспјешном, јер, како је рекао, федерални парнери нису искористили вријеме да постигну договор.

"Пленарни састанак се завршио ручком, док су након тога представници Републике Српске сатима чекали федералне лидере да усагласе модел", рекао је Додик, истакавши да на том састанку није договорено ништа.

Он је додао да се питање осталих са становишта одлуке "Сејдић-Финци" односи искључиво на могућност да буду бирани, али не и да морају да буду изабрани.

"Мој став је био да у оквире Устава не увлачимо категорију обавезног избора осталих и да то буде гарантовано, у условима када је одлука "Сејдић-Финци" искључиво мотивисана да укине било какав етнички ексклузивитет", рекао је Додик.

Додик је навео да јуче није предложио никакав званичан став у вези са избором делегата у Дом народа Парламентарне скупштине и да "не завређује коментар оно што се прича по кулоарима".

Он је додао да није напустио састанак, јер како је навео, састанка није ни одржан.

Лидер СНСД-а је поновио став Републике Српске да се у Дом народа БиХ бира шест делегата са њене територије, од којих највише пет Срба.

"Било је покушаја да се отвори питање индиректног избора чланова Предсједништва БиХ, али то не долази у обзир, јер је то разријешио договор у Бриселу. Република Српска нема намјеру да се враћа назад", поручио је Додик.

Према његовим ријечима, уколико Федерацији БиХ тај модел одговара, онда њени лидери могу да то договоре за тај ентитет, а Република Српска ће поштовати њихов договор, који важи само за њу.

Он је изразио жаљење што напори комесара за проширење ЕУ Штефана Филеа нису уродили плодом, оцијенивши да је "предубоко ушао у детаље овог питања".

"Ја сам наглашавање два питања од Филеа на европском путу БиХ поздравио као омекшавање могућности кретања БиХ ка европским интеграцијама, а зашто тога нема добро је познато", рекао је Додик.

Филе: Завршен састанак, направљено неколико великих корака

 Након више од 16 сати преговора завршен је јутрос састанак лидера у Прагу, а у 04.30 је одржана прес-конференција на којој се први обратио комесар ЕУ за проширење Штефан Филе који је објавио позитиван напредак у разговору са лидерима.

- Драго ми је што су се лидери сложили о саставима и моделу избора делегата у Дом народа Парламента БИХ - рекао је Филе, преноси ТВ1.

Он је додао да је постигнут и напредак у погледу избора чланова Предсједништва БиХ те да је сада потребно да лидери наставе са напорима у изналажењу ријешења за посљедњи елемент избора чланова Предсједништва БиХ.

- Уколико дође до договора могу рећи да смо се договорили и о мјесту за наредни састанак  - рекао је Филе.


Предсједник СББ-а Фахрудин Радончић рекао је да је направљено неколико великих корака и да је БиХ све ближе испуњењу важне обавезе према Европској унији.


На прес- конференцији нису се појавили Драган Човић, Мартин Рагуж и Младен Босић, као ни Милорад Додик који је раније напустио састанак.

Рагуж: Коначан договор није постигнут

Предсједник ХДЗ 1990 Мартин Рагуж рекао је Срни да на састанку политичких лидера из БиХ у Прагу није постигнут коначан договор о избору делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ и чланова Предсједништва БиХ.
"Разговори су завршени јутрос око 4.00 часа, и биће настављени на експертском нивоу у четвртак и петак, 5. и 6. децембра, у Сарајеву. Највећи дио питања у вези са избором делегета у Дом народа је ријешен, али коначан договор није постигнут", нагласио је Рагуж.

Он је додао да нема пресудног, завршног искорака ни када је у питању избор чланова Предсједништва БиХ, а који се односи на ненаметање изборне воље било коме.

Рагуж је рекао да је уложен велики труд и да не треба одустајати. "Наставићемо трагати за рјешењем и уколико до њега дође у Сарајеву, завршни састанак, који би резултовао потписима, требало би да буде одржан у Бриселу", истакао је Рагуж.

 

Лагумџија: Модел понуђен у Прагу - Велики искорак

Предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија оцијенио је да модел провођења одлуке Суда у Стразбуру у предмету "Сејдић-Финци", који је понуђен на састанку у Прагу, представља велики искорак, јер ће омогућити да сваки човјек на било којем дијелу БиХ, без обзира на националну и вјерску припадност, може бити кандидат и утицати на избор чланова Предсједништва БиХ.
"Овим је отворена шанса да дођемо до рјешења које ће водити даљем смиривању унутрашњих тензија", рекао је Лагумџија новинарима на Сарајевском аеродрому по повратку из Прага са разговора лидера седам странака из БиХ.

Према његовом мишљењу, потребно је обезбиједити модел који ће омогућити сваком човјеку да буде биран и да утиче на то за кога ће се опредијелити. "Сматрамо веома важним да буде направљен модел по којем ће сваки бирач и кандидат у Федерацији БиХ /ФБиХ/ бити заинтересован да има кампању у цијелој ФБиХ, а не само у првих пет замишљених кантона", рекао је Лагумџија.

Он је истакао да "није поштено да се други човјек фокусира на пет кантона и заборави бираче у осталих пет кантона", те поручио да се не смије једна дискриминација замијенити другом дискриминацијом.

Према његовим ријечима, велики искорак представља и то што је у начелу договорен избор делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, чиме се практично "дошло до краја и самог рјешења".

"Нажалост, добро је познато да ништа није готово док све не буде готово. Ми ћемо, уз лидерство представника међународне заједнице и партиципацију свих домаћих политичких снага, доћи до неког рјешења", истакао је Лагумџија.

Он се нада да ће представници ЕУ, као лидери пројекта провођења одлуке Европског суда, систематизовати све што је "стављено на сто" и, уважавајући одлуку суда, њену суштину, слово и дух, те специфичности БиХ, направити модел кој значи мирење и националног и грађанског.

"Показало се да је потребно лидерство ЕУ. Њихово присуство у овим разговорима показује оно што смо дуго времена тражили и очекивали да и међународна заједница преузме лидерство у овом процесу и то даје неке резултате", сматра Лагумџија.

Он је најавио да би се у наставку преговора могли укључили и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и Савјет министара ЕУ. /крај/не/бе/сс/ск

Изетбеговић: Чека се корак два ХДЗ-а

Потпредсједник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да су креативни мотор свих рјешења у вези са одлуком "Сејдић-Финци" у Прагу биле странке из Сарајева, те да се сада чека на корак који треба да начине два ХДЗ-а.
"Мислим да смо дефинисали један добар модел за рјешење одлуке 'Сејдић-Финци' у вези са избором делегата у Дом народ, који је ишао чак и корак изнад онога што је тражила одлука, јер је обухватио не само групу 'осталих', него и право припадника конститутивних народа из оба енетитета", рекао је Изетбеговић.

Говорећи о избору чланова Предсједништва БиХ, Изетбеговић је на конференцији за новинаре у Сарајеву рекао да је "начињено рјешење које би вјероватно било довршено и потписано да је састанка потрајао још неколико часова".

Он је додао да су "странке са сједиштем у Сарајеву, странке пробосанског фронта или координације понудиле додатни механизам који онемогућава да уђе кантон са великим бројем бошњачких гласача у групу од пет понуђених кантона, али то није било довољно представницима ХДЗ-а".

"Дакле, не можемо гарантовати ништа сто одсто. Ако гарантујемо сто одсто да ће у Предсједништво ући Хрват, Бошњак или Србин гарантујемо и да сто одсто неће ући у њега Сејдић и Финци односно 'остали", рекао је Изетбеговић.

Он је изразио наду да ће предствници оба ХДЗ, након одмора од напорног састанка у Прагу, помоћи да ово питање буде дефинисано у наредном периоду.

Изетбеговић сматра да је на састанку политичких лидера из БиХ у Прагу завршено доста посла, те да ће на предстојећем састанаку на експертском нивоу у Сарајеву бити дефинисана сва питања.

"Ако успијемо у томе, по свој прилици идемо у Брисел да то питање довршимо и потпишемо", рекао је он. /крај/бе/бм

Босић: Састанак у Прагу - крах досадашњих преговора

Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је да је састанак у Прагу о провођењу одлуке "Сејдић-Финци" доживио као тотални неуспјех и да представља крах досадашњих преговора, те да се не може начудити оптимизму који долази са разних страна о томе да је договор на помолу.
"Од договора нема ништа, јер су почетни ставови толико удаљени и нема назнака да се они примичу", рекао је Босић на конференцији за новинаре у Сарајеву, по повратку из Прага.

Према његовим ријечима, комесар за проширење ЕУ Штефан Филе учинио је све да се дође до договора, до чега му је било више стало него већини осталих учесника у разговорима.

"Оно што не разумијем да Филеу није било јасно да је било политичких фактора који су дошли у Праг да се не договоре. Цијели разговор се распао око 3.30
часова ујутро када су два ХДЗ-а изашла са својим писаним приједлогом и када је свима било јасно да од договора нема ништа", навео је Босић.

Босић тврди да је СНСД предложио рјешење за Дом народа парламента БиХ "на
начин на који никада раније није разговарано и који није договаран ни у Републици Српској, нити у Народној скупштини Српске".

"Став СНСД-а су сви здушно подржали, осим СДС-а. Наш став је био да нећемо
рушити договор о рјешавању питања 'Сејдић-Финци' уколико могу да се договоре о свему осталом. Показало се да не могу да се договоре ни о чему, тако да је и ово што су предлагали за Дом народа је остало мртво слово на папиру", каже лидер СДС-а.

Према његовим ријечима, нови приједлог јесте да клубови конститутивних народа у Дому народа умјесто по пет броје по седам чланова, односно да се два члана српског клуба бирају из ФБиХ, а по један члан бошњачког и хрватског клуба из Републике Српске.

На основу разговора из Прага, Босић је рекао да не види никакав трачак наде да ће се у наредних неколико дана доћи до рјешења.

Према његовим ријечима, тамо је свима било јасно да је састанак доживио распад и да нема никаве позитивне атмосфере на основу које би очекивали да постоји простор за договор.

Према његовом мишљењу, они који су водили преговоре из ЕУ, то нису могли да препознају до сада и тек су то схватили у 3.30 или 5.00 часова ујутро.
 

Бећиревић: На преговорима у Прагу ствари помјерене са мртве тачке

Потпредсједник СДП-а БиХ Денис Бећировић изјавио је да је, према информацијама којима располаже, у разговорима политичких лидера у Прагу о провођењу одлуке Европског суда за људска права у случају “Сејдић-Финци” дошло до помјерања са мртве тачке.
“Дошло се до одређених рјешења када је ријеч о Дому народа, а за очекивати је да ћемо уз мало више конструктивног приступа доћи до преосталих рјешења”, рекао је Бећировић новинарима.

Он је додао да је за постизање компромиса потребно да све политичке странке из оба ентитета отворе мало више простора за договор и да не иду са закованим ставовима.

“Компромис не смије бити губитак и пораз за ову земљу. Из компромиса мислим да сви заједно можемо извући бенефит за све народе и грађане БиХ”, сматра Бећировић, који је и предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Серије разговора

Челни људи Савеза за бољу будућност БиХ, Странке демократске акције, Хрватске демократске заједнице БиХ, Социјалдемократске партије БиХ, ХДЗ-а 1990, Српске демократске странке и Савеза независних социјалдемократа разговарали су с представницима ЕУ најприје на заједничком, а потом у одвојеним сусретима. 

Унију су представљали комесар за проширење Штефан Филе, потпредсједник владе Словачке и министар вањских послова те земље Мирослав Лајчак те специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен.  

Радни ручак са политичарима из БиХ јуче је одржао и високи амерички дипломата Брајан Ји Хојт, у Стејт департменту задужен за југоисточну Европу. Ова чињеница тумачи се и као извјесни заокрет. Сједињене Државе до сада су биле по страни и посредно подржавале активности ЕУ на постизању договора у случају „Сејдић - Финци”. Након састанка с лидерима странака из БиХ, Хојт је отпутовао из Прага. Он ће 4. и 5. децембра присуствовати сједници Савјета за имплементацију мира (PIC) у Сарајеву. 

Опет о Балкану

У дневнику активности комесара Филеа наведено је да он данас има планирана два састанка. Оба су повезана с Балканом. Први је сусрет Пријатеља Европе – Балкански самит. А други се односи на планирани састанак с предсједником Демократске странке Драганом Ђиласом.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана