Cvijanović: Vlada povećala penzije, plate i invalidnine

SRNA
Cvijanović: Vlada povećala penzije, plate i invalidnine

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada, nakon prošlogodišnjeg povećanja plate od pet odsto svim budžetskim korisnicima, i ove godine intervenisala prema najugroženim kategorijama vraćajući na nivo iz 2008. godine plate korisnicima sa srednjom i nižom stručnom spremom.

Riječ je, kaže Cvijanovićeva, o radnicima sa najnižim primanjima kojima je na ovaj način plata uvećana za pet, 10 ili 15 odsto.

"Svjesni smo da mnogi naši stanovnici žive veoma teško, zbog toga smo intervenisali i prema penzionerima i obezbijedili da penzija u januaru ove godine bude za 7,3 odsto veća nego u januaru prošle godine", rekla je Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je dodala da u razgovoru sa penzionerima stalno ističe da je to malo povećanje, ali da su cijeli niz godina penzije stagnirale, te da je ovo povećanje pretpostavka za stabilizaciju penzionog sistema Srpske u budućnosti.

"Srpska svaki mjesec obezbjeđuje 7,3 miliona KM za 23.000 penzionera koji su zaradili svoje penzije u Federaciji BiH. Mi im plaćamo penzije zato što FBiH neće da izvršava svoju obavezu, a to znači manje sredstava za one penzionere koji su ovdje zaradili penzije", naglasila je Cvijanovićeva, dodajući da Srpska ne može da te ljude ostavi bez primanja zato što je neko drugi odlučlio da se ponaša mimo svih praksi.

Prema njenim riječima, stabilizaciji penzionog sistema treba da doprinese i nekoliko snažnih akcija otkrivanja lažnih korisnika penzija.

"Prvenstveni značaj tih akcija je da se otklone i sankcionišu neregularnosti, ali i da bi imali više novca za one koji su na zakonit i legalan način stekli svoje pravo na penziju", rekla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Vlada u proteklih godinu dana intervenisala i prema boračkim kategorijama, povećanjem ličnih i porodičnih invalidnina za pet odsto u odnosu na prošlu godinu.

Vlada je, tvrdi premijer, zadržala i politiku niskih troškova studiranja, pa su školarine u Srpskoj od tri do 12 puta niže nego školarine u regionu, jednako kao i cijena hrane i smještaja za studente.

"Vlast smo koja izdvaja novac za besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda, a u posljednje tri godine uveli smo dodatnu mjeru da obezbijedimo besplatne udžbenike odličnim učenicima iz višečlanih porodica, od trećeg do devetog razreda", navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je samo za prevoz učenika osnovnih škola od 2007. godine do danas Vlada izdvojila više od 30 miliona KM.

"Zadovoljni smo što smo prva Vlada koja je uvela regresirani plavi dizel za poljoprivrednike, za šta je u prošloj godini obezbijeđeno šest miliona KM", napomenula je Cvijanovićeva. /kraj/sm/ljlj

Intervencijama Vlade sačuvane hiljade radnih mjesta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je proteklu godinu dana rada Vlade prevenstveno obilježio niz intervencija s ciljem očuvanja i spašavanja nekoliko hiljada radnih mjesta.
Cvijanovićeva je istakla da se prva intervencija Vlade odnosila na Fabriku glinice "Birač" iz Zvornika, gdje je bilo neophodno donošenje teških odluka, ali njihov rezultat je 1.000 očuvanih radnih mjesta, koja su tamo bila opasno ugrožena.

"Spasili smo i 600 radnih mjesta koja su direktno vezana za funkcionisanje fabrike, a ono što je posebno važno jeste da je ta fabrika, zahvaljujući našoj intervenciji i angažmanu novog menadžmenta, došla u situaciju da ima odličnu perspektivu", rekla je Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Prema njenim riječima, rezultat tog rada nije samo očuvana fabrika, već i povećanje radnih mjesta, jer je u "Birču" zaposleno dodatnih 200 ljudi.

"Uspjeli smo da obezbijedimo ugovore koji nam garantuju funkcionisanje te fabrike u narednoim periodu, što je od velike važnosti, ne samo za regiju Birač, nego za cijelu Srpsku", naglasila je premijer Srpske.

Ona je poručila da je očuvanje gotovo 2.000 radnih mjesta veliki uspjeh i za mnogo razvijenije zemlje nego što je prostor Balkana.

"Nikad nismo mislili da će biti jednostavna intervencija u "Birču", nito smo mislili da ćemo jednim potezom Vlade ili menadžmenta dobiti zdravu fabriku koja će neometano funkcionisati u budućnosti. Znali smo da ćemo biti suočeni sa brojnim izazovima, ali smo bili odlučni da istrajemo u svim aktivnostima", navela je Cvijanovićeva.

Vlada je, tvrdi Cvijanovićeva, svojim posredovanjem omogućila do dođe do kupoprodaje Fabrike duvana Banjaluka, gdje su očuvana radna mjesta i oživljene poslovne aktivnosti.

"Našli smo i strateškog partnera kada je riječ o preduzeću žTehnički remont Bratunacž, ali i žRasklopna oprema Istočno Sarajevož, gdje se sada postepeno upošljavaju ljudi u okviru nove kompanije, a paralelno rješavamo i pitanja radnika koji su stekli pravo da odu u penziju", navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se rješava i pitanje izmirenja potraživanja svih radnika koji su prijavili svoja potraživanja, ali se nalaze načini da se ne oštete ni radnici koji ta potraživanja nisu prijavili.

"Postoje i brojna druga mjesta gdje moramo da intervenišemo i na isti način ćemo intervenisati", poručila je predsjednik Vlade Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da je prva godina rada Vlade bila turbulentna i zbog okruženja koje je nametnula svjetska ekonomska kriza i gdje Republika Srpska kao jedna mala i nezaštićena ekonomija nema sve one mehanizme koje imaju razvijene zemlje da bi se odbranili od udara krize.

Priča o prezaduženosti nema smisla

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da priča opozicije o prezaduženosti Republike Srpske gubi smisao, jer je Srpska funkcionalna, servisira sve budžetske obaveze i svoj dug, na način da više vraća nego što uzima.
Ona je upitala opoziciju da li je pogrešna odluka da se povećaju penzije i plate najugroženijima u okviru budžetskih korisnika ili je pogrešna odluka Vlade da radi na rasterećenju privrede.

"Privrednici u Srpskoj kažu da je ovo prva godina kada nemaju nikakvih novih nameta. Zato pitamo da li je pogrešno donošenje zakona koji služe rasterećenju privrede, uvođenje 200 KM neoporezivog dijela dohotka, ograničavanje ili ukidanje parafiskalnih nameta, rasterećenja malih privrednika u okviru fiskalizacije", rekla je Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je dodala da je javni dug u 2013. godini ostao na istom nivou kao 2012. godine, što je znatno niže u odnosu na dug koji je opozicija ostavila odlazeći sa vlasti 2005. godine.

"Skučen je prostor za opoziciju da bilo šta komentariše, jer ovo su bile dobre odluke Vlade. Priča o tome kako smo doveli Srpsku u stanje prezaduženosti nije tačna, jer Srpska nije u redu visoko ili rizično zaduženih zemalja, a kad je opozicija bila na vlasti spadali smo u red najzaduženiji zemalja u Evropi", naglasila je premijer Srpske.

Cvijanovićeva smatra da je opravdano graditi studentske domove i za to koristiti kreditna sredstva.

"Isto tako je više nego opravdano ako iz kreditnih sredstava od 25 miliona KM završavamo jedan veliki projekat zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, koji se odnosi na ogroman broj korisnika", tvrdi Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ovi krediti se ne koriste za "krpljenje" budžetskih rupa, kako to kaže opozicija.

"Ako opozicija ne voli da se zadužujemo kod stranih kreditora, zašto nije podržala da dođemo do svojih sredstava od žElektroprenosaž. Oni su u parlamentu BiH glasali protiv zakona koji omogućava građanima da dođu do svojih 40 miliona KM, što je nepatriotski od bilo koga", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Srpska dugo radila na deblokiranju "Elektroprenosa", te da je mnogo stvari urađeno na relaciji dva entiteta da bi se kompanija postavila na normalne principe, kako bi se mogla koristiti sredstva za investiranje i kako bi suvlasnici došli do novca po osnovu neraspoređene dobiti. /kraj/sm/ljlj

Ko ne bude aranžmana Srpska ima alternativna rješenja

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je prethodnih godinu dana rada Vlade svakako obilježio aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, te da je Srpska, uprkos neizvjesnosti tog aranžmana, održala stabilnost budžeta.
"MMF je došao do svoje zadnje faze, vrlo je upitan nastavak tog aranžmana, jer su određeni zahtjevi od ove institucije, koji su ranije pominjani na jedan način, sada isporučeni kao oštriji zahtjev. Ne možemo preuzimati obaveze za koje unaprijed znamo da nisu provodive", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je za Radio-televiziju Republike Srpske izjavila da Srpska ima alternativna rješenja u slučaju da ne bude nastavljen aranžman sa MMF-om.

"Tokom prethodne godine razgovarali smo sa alternativnim izvorima finansiranja, odakle bi mogli da obezbijedimo novac ukoliko prestane ovaj aranžman. Uskoro ćemo znati na koji način će se to odvijati, ali imperativ je da sistem niti može, niti smije da stane", poručila je premijer Srpske.

Cvijanovićeva tvrdi da je jedan od razloga što je upitan nastavak aranžmana sa MMF-om i nedonošenje novog zakona o radu, ali da Srpska nije htjela da donese taj zakon a da prethodno nema dogovora sa socijalnim partnerima, prvenstveno sa sindikatom.

"Iako je upitan aranžan s MMF-om rekli smo da nećemo na silu da donosimo zakon, već moramo donijeti zakon koji će uživati podršku i onih na koje se odnosi", naglasila je Cvijanovićeva.

Govoreći o proteklih godinu dana rada, ona je istakla da je velika čast obavljati tako važnu funkciju kao što je predsjednik Vlade, te da je zadovoljna što je prva žena premijer u Republici Srpskoj.

"Zadovoljna smo što smo napravili timsku atmosferu u Vladi, što razumijemo potrebe društva i što smo, baveći se domaćim temama, parelelno radili na jačanju pozicije Srpske i u okviru BiH i na međunarodnom planu", navela je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana