CIA: Raspad SFRJ isplaniran do detalja

Boris Đurić
CIA: Raspad SFRJ isplaniran do detalja

Vašington - Centralna obavještajna agencija SAD (CIA) 18. oktobra 1990. godine sačinila je tajnu informaciju u kojoj su najavljeni definitivni raspad SFR Jugoslavije i krvavi sukobi na njenoj teritoriji.

- Otcjepljenjem Slovenije i Hrvatske Jugoslavija će prestati da funkcioniše kao federalna država u roku od godine i vjerovatno će se raspasti u roku od dvije godine. Ekonomska reforma neće spriječiti raspad - navedeno je u dokumentu CIA sa kojeg je nedavno skinuta oznaka "povjerljivo".

CIA je američku administraciju obavijestila da će Srbija blokirati pokušaj Slovenaca i Hrvata da od Jugoslavije formiraju konfederaciju i da će to uz rastući nacionalizam prouzrokovati raspad zemlje.

- Teško da će doći do rata među republikama, ali ozbiljni konflikti među zajednicama će pratiti raspad Jugoslavije i biće nastavljeni i poslije njenog raspada. Nasilje će biti žestoko i dugotrajno - napisali su agenti CIA navodeći da će "usljed srpske represije doći i do vojne pobune Albanaca na Kosovu i da će ih podržati albanska manjina u Crnoj Gori i Makedoniji, što će te republike zbližiti sa Srbijom".

CIA je navela da BiH predstavlja najveću prijetnju za prerastanje fundamentalnih etničkih podjela u Jugoslaviji između Srba i Hrvata u nasilje velikog obima među zajednicama.

- Etnički miks ove republike - muslimani više od 40 odsto, Srbi 32 odsto i Hrvati 18 odsto ukupnog stanovništva - uvijek je bio potencijalno opasan. Izbori u novembru će povećati potencijal za intervenciju Srbije i Hrvatske - napisali su agenti CIA.

U informaciji je navedeno da SAD i njeni evropski saveznici mogu malo toga uraditi da očuvaju jedinstvo Jugoslavije.

- SAD će imati malo kapaciteta da očuvaju Jugoslaviju uprkos uticaju koji su na tim prostorima imale u prošlosti. Ali, lideri republika će tražiti od zvaničnika SAD njihovu naklonost. Srpske i federalne vođe će naglasiti svoje stavove za podršku teritorijalnom integritetu, a Slovenci, Hrvati i Kosovari će tražiti američki pritisak za unapređenje ljudskih prava i samoopredjeljenje. Sovjetski Savez će imati samo indirektni uticaj na ishod u Jugoslaviji, na primjer, putem multinacionalnih foruma. Evropljani posjeduju neke poluge, ali ih oni neće koristiti da bi očuvali staru Jugoslaviju. Većina njih, uključujući Njemačku, zvanično će biti za ideju jugoslovenskog integriteta, dok će tiho prihvatiti raspad federalne države - piše u informaciji CIA.

Kao glavni razlog za raspad Jugoslavije naveden je nestanak političke volje koja republike drži na okupu i rasplamsavanje nacionalizma, a posebno srpskog, predvođenog Slobodanom Miloševićem.

- Iako će u drugim dijelovima istočne Evrope ekonomske i političke reforme biti međusobno prožete, budućnost Jugoslavije biće određena političkim i etničkim faktorima. Čak i uspješne ekonomske reforme neće održati državu - ističe se u tajnom dokumentu CIA i dodaje da će Srbi pokušati podstaći ustanak srpske manjine u drugim dijelovima Jugoslavije, a naročito u Hrvatskoj i BiH, zbog čega je vrlo izvjesno da će doći do etničkih sukoba većeg obima.

U depeši je navedeno da ni Komunistička partija, niti JNA neće moći održati federaciju.

- Partija je u ruševinama, armija je izgubila prestiž zbog svoje identifikacije sa Komunističkom partijom i jer je veliki dio zemlje smatra institucijom kojom dominiraju Srbi. Iako bi vojska mogla jednostrano pokušati da održi federaciju, njeno vođstvo uviđa da to ne može uraditi sama i vjerovatno vjeruje da bi bilo koji pokušaj da se to uradi doveo do raspada JNA po njenim etničkim linijama. Osim toga, nije se pojavila, niti će se pojaviti politička partija koja bi se borila za cjelovitu Jugoslaviju i ispunila prazninu ostavljenu kolapsom titoističke vizije jugoslovenske države - navela je CIA.

Agenti CIA su već tada iscrtali i mapu novih država koje će nastati na prostoru bivše Jugoslavije.

- Izvan ruševne fasade stare jugoslovenske federacije pojavljuju se nove političke realnosti - centralizovana srpska država inicijalno vođena od strane bivše Komunističke partije Slobodana Miloševića kojoj će se vjerovatno pridružiti Crna Gora u novoj federaciji, makedonska država, koja će ostati podložna srpskom uticaju i hrvatska i slovenačka država orijentisana prema zapadnoj Evropi i vjerovatno organizovane u konfederalni sistem sa ili bez učešća BiH - navedeno je u informaciji od 18. oktobra 1990. godine.

Tajna dokumenta

Američki mediji objavili su da će bivši predsjednik SAD Bil Klinton i CIA idućeg mjeseca zvanično objaviti oko 300 dokumenata o ratu u bivšoj Jugoslaviji sa posebnim akcentom na BiH sa kojih je skinuta oznaka "povjerljivo".

Obavještajna dokumenta, koja će Klinton predočiti javnosti 1. oktobra u sjedištu svoje fondacije u Njujorku, objavljena su već na sajtu CIA. Ovo će biti prvi put da bivši američki predsjednik učestvuje u objavljivanju dokumenata CIA do kojih je donedavno mogao doći samo uzak krug ljudi u američkoj administraciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana