CIA: Распад СФРЈ испланиран до детаља

Борис Ђурић
CIA: Распад СФРЈ испланиран до детаља

Вашингтон - Централна обавјештајна агенција САД (CIA) 18. октобра 1990. године сачинила је тајну информацију у којој су најављени дефинитивни распад СФР Југославије и крвави сукоби на њеној територији.

- Отцјепљењем Словеније и Хрватске Југославија ће престати да функционише као федерална држава у року од године и вјероватно ће се распасти у року од двије године. Економска реформа неће спријечити распад - наведено је у документу CIA са којег је недавно скинута ознака "повјерљиво".

CIA је америчку администрацију обавијестила да ће Србија блокирати покушај Словенаца и Хрвата да од Југославије формирају конфедерацију и да ће то уз растући национализам проузроковати распад земље.

- Тешко да ће доћи до рата међу републикама, али озбиљни конфликти међу заједницама ће пратити распад Југославије и биће настављени и послије њеног распада. Насиље ће бити жестоко и дуготрајно - написали су агенти CIA наводећи да ће "усљед српске репресије доћи и до војне побуне Албанаца на Косову и да ће их подржати албанска мањина у Црној Гори и Македонији, што ће те републике зближити са Србијом".

CIA је навела да БиХ представља највећу пријетњу за прерастање фундаменталних етничких подјела у Југославији између Срба и Хрвата у насиље великог обима међу заједницама.

- Етнички микс ове републике - муслимани више од 40 одсто, Срби 32 одсто и Хрвати 18 одсто укупног становништва - увијек је био потенцијално опасан. Избори у новембру ће повећати потенцијал за интервенцију Србије и Хрватске - написали су агенти CIA.

У информацији је наведено да САД и њени европски савезници могу мало тога урадити да очувају јединство Југославије.

- САД ће имати мало капацитета да очувају Југославију упркос утицају који су на тим просторима имале у прошлости. Али, лидери република ће тражити од званичника САД њихову наклоност. Српске и федералне вође ће нагласити своје ставове за подршку територијалном интегритету, а Словенци, Хрвати и Косовари ће тражити амерички притисак за унапређење људских права и самоопредјељење. Совјетски Савез ће имати само индиректни утицај на исход у Југославији, на примјер, путем мултинационалних форума. Европљани посједују неке полуге, али их они неће користити да би очували стару Југославију. Већина њих, укључујући Њемачку, званично ће бити за идеју југословенског интегритета, док ће тихо прихватити распад федералне државе - пише у информацији CIA.

Као главни разлог за распад Југославије наведен је нестанак политичке воље која републике држи на окупу и распламсавање национализма, а посебно српског, предвођеног Слободаном Милошевићем.

- Иако ће у другим дијеловима источне Европе економске и политичке реформе бити међусобно прожете, будућност Југославије биће одређена политичким и етничким факторима. Чак и успјешне економске реформе неће одржати државу - истиче се у тајном документу CIA и додаје да ће Срби покушати подстаћи устанак српске мањине у другим дијеловима Југославије, а нарочито у Хрватској и БиХ, због чега је врло извјесно да ће доћи до етничких сукоба већег обима.

У депеши је наведено да ни Комунистичка партија, нити ЈНА неће моћи одржати федерацију.

- Партија је у рушевинама, армија је изгубила престиж због своје идентификације са Комунистичком партијом и јер је велики дио земље сматра институцијом којом доминирају Срби. Иако би војска могла једнострано покушати да одржи федерацију, њено вођство увиђа да то не може урадити сама и вјероватно вјерује да би било који покушај да се то уради довео до распада ЈНА по њеним етничким линијама. Осим тога, није се појавила, нити ће се појавити политичка партија која би се борила за цјеловиту Југославију и испунила празнину остављену колапсом титоистичке визије југословенске државе - навела је CIA.

Агенти CIA су већ тада исцртали и мапу нових држава које ће настати на простору бивше Југославије.

- Изван рушевне фасаде старе југословенске федерације појављују се нове политичке реалности - централизована српска држава иницијално вођена од стране бивше Комунистичке партије Слободана Милошевића којој ће се вјероватно придружити Црна Гора у новој федерацији, македонска држава, која ће остати подложна српском утицају и хрватска и словеначка држава оријентисана према западној Европи и вјероватно организоване у конфедерални систем са или без учешћа БиХ - наведено је у информацији од 18. октобра 1990. године.

Тајна документа

Амерички медији објавили су да ће бивши предсједник САД Бил Клинтон и CIA идућег мјесеца званично објавити око 300 докумената о рату у бившој Југославији са посебним акцентом на БиХ са којих је скинута ознака "повјерљиво".

Обавјештајна документа, која ће Клинтон предочити јавности 1. октобра у сједишту своје фондације у Њујорку, објављена су већ на сајту CIA. Ово ће бити први пут да бивши амерички предсједник учествује у објављивању докумената CIA до којих је донедавно могао доћи само узак круг људи у америчкој администрацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана