Budžet opštine Kneževo usvojen na stepenicama

Vedrana Kulaga
Budžet opštine Kneževo usvojen na stepenicama

Kneževo - Odbornici koji čine novu skupštinsku većinu u Kneževu usvojili su juče izmijenjeni prijedlog budžeta opštine za ovu godinu na vanrednoj sjednici koja je održana na stepenicama ulaza u zgradu opštine, jer im obezbjeđenje nije dopustilo da uđu u objekat.

Većina, koju predvode odbornici SNSD-a i SDS-a, polovinom prošlog mjeseca uspjela je da usvoji prijedlog budžeta u iznosu od 3,7 miliona KM, ali on nije dobio saglasnost Ministarstva finansija RS. Nakon što je Ministarstvo finansija RS dalo preporuke koje je neophodno unijeti u predloženi budžet kako bi dobio njihovu saglasnost, odbornici su juče pokušali da održe sjednicu, ali su blokirani već na stepenicama. Obezbjeđenje ih je zaustavilo na ulazu u zgradu, zbog čega su zatražili pomoć policije. Kada je nisu dobili, odlučili su da sjednicu održe ispred sjedišta opštinske administracije, gdje su usvojili izmijenjeni prijedlog budžeta i poslali ga na ocjenu Ministarstvu finansija.

Zbog opstrukcija iza kojih stoje odbornici prethodne većine u kojoj su bili NDP, PDP, DNS, SP i naprednjaci i načelnik opštine Bore Škeljić, kojeg je ta većina podržavala, Kneževo je ušlo u drugi mjesec potpune finansijske blokade, jer još nije usvojen budžet za 2014. godinu, a odluka o privremenom finansiranju, koja je važila do kraja juna, ne može biti produžena. Zbog toga ni fening ne može da bude isplaćen iz budžeta opštine.

Odbornici nove skupštinske većine poručili su sa stepenica zgrade opštine da Škeljić sprovodi opšte nasilje. Predsjednik Skupštine opštine Radovan Marić izjavio je da ih Škeljić čak i fizički sprečava da rade posao za koji ih je izabrao narod.

- Stavio je gorile da ne daju nama narodnim predstavnicima da uđemo u zgradu i radimo svoj posao. Za dvije godine nijedan izvještaj o radu i izvršenju budžeta nije bio na dnevnom redu Skupštine, što je nedopustivo. Ovdje pravni sistem Srpske ne funkcioniše i to voljom jednog čovjeka. To se mora zaustaviti - rekao je Marić.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Drago Popović rekao je da je ponašanje načelnika opštine i onih koji ga slijede prevršilo svaku mjeru.

- Ovo je ponižavanje ljudi koje je narod legalno izabrao - rekao je Popović.

Revoltirani novom blokadom i stanjem u Kneževu, odbornici su nakon usvajanja prijedloga budžeta krenuli put Banjaluke kako bi ispred Palate Republike ukazali na opstrukcije sa kojima su suočeni i zbog kojih se opština nalazi u potpunoj finansijskoj blokadi. Tražili su razgovor sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, a zbog njegovog odsustva sastanak je zakazan za danas.

Situacija u Kneževu je alarmantna već godinu, nakon što je došlo do promjene skupštinske većine. Novu većinu formirala je grupa odbornika koju predvode SNSD i SDS, a njihovi prethodnici, koji su na strani Škeljića, sve vrijeme su odbijali da to prihvate i potpuno su blokirali rad Skupštine, zaključavši salu za sjednice i odbijajući da pečat daju novom predsjedniku. Zbog takve situacije, u obavještenju o usvajanju budžeta koji je upućen Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i Pravobranilaštvu RS je navedeno da on nije ovjeren pečatom jer načelnik ne dozvoljava primopredaju vlasti i preuzimanje pečata.

Vanredno stanje

Odbornici su juče donijeli odluku da od Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS bude zatražen administrativni nadzor nad odlukom načelnika Bore Škeljića kojom je prošle sedmice proglasio vanredno stanje na području opštine. Oni su istakli da nije bilo potrebe za takvim potezom.

Škeljić i novinari

Nakon što su odbornici koji su zaustavljeni na ulazu u zgradu opštine otišli do policijske stanice, na vratima se pojavio i načelnik Bore Škeljić.

On nije bio raspoložen za davanje izjava svim medijima, već je odabrao samo neke od njih, među kojima se nije našao ni novinar "Glasa Srpske". To nisu bili jedini problemi, jer je na ekipu RTRS-a, prilikom snimanja kadrova, nasrnuo jedan od inspektora iz opštine, zbog čega su zatražili policijsku zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana