Zelenski napustio sjednicu UN zbog Lavrova

GS
Foto: FTWF

Pomaganje Ukrajini oružjem u ratu protiv Rusije predstavljaju omaganje u odbrani Povelje UN.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija rekao da se povelja UN pomaže i uvođenjem sankcija i vršenjem sveobuhvatnog pritiska na agresora, kao i glasanjem za relevantne rezolucije.

On je istakao da "Ukrajina koristi svoje pravo na samoodbranu". Zelenski je apelovao da se Generalnoj skupštini UN da ovlašćenje da prevaziđe pravo veta koje ima Rusija, nazivajući to "neophodnim korakom".

Dodao je i da je nemoguće zaustaviti rat jer "agresor na sve napore stavlja veto".

"Ukrajina smatra da je nepravedno kada milijarde ljudi nemaju stalnog predstavnika u Savetu bezbednosti, dok Rusija ima", naveo je Zelenski, prenosi Gardijan.

Zalažući se za reformu Svjetske organizacije, posebno za proširenje Saveta bezbjednosti, on je ocjenio da "ne treba čekati da se agresija okonča".

"Potrebno je sada da se djeluje. Naša težnja za mirom bi trebalo da pokrene reformu (svetske organizacije)", rekao je Zelenski, prenosi B92

Ukrajinski predsjednik je odmah nakon govora napustio sjednicu Savjeta bezbjednosti kako ne bi bio prisutan tokom obraćanja ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana