Zdravstveni radnici žrtve ebole u Ugandi

Anadolija
Foto: SZO

KAMPALA– Najmanje šest zdravstvenih radnika zarazilo se virusom ebole tokom epidemije u Ugandi, saopštile su vlasti u četvrtak.

Svih šest osoba zaraženo je u centralnom okrugu Mubende, koji je i dalje epicentar epidemije uzrokovane relativno rijetkim sojem virusa iz Sudana.

Ukupno 36 slučajeva, uključujući 24 potvrđena i sumnjiva smrtna slučaja, otkriveno je otkako je prošle sedmice zabilježen prvi smrtni slučaj u Mubendeu, rekla je glasnogovornica Ministarstva zdravstva Ema Ainebiona.

Predsjednik Ugande Joveri Museveni odbacio je uvođenje izolacije, tvrdeći da ta zemlja "ima kapacitet da kontroliše ovu epidemiju kao što su to radili i ranije".

"Za sada nema potrebe za anksioznošću, nema ograničenja kretanja, zatvaranja škola ili tržnica", rekao je Museveni u televizijskom obraćanju u srijedu navečer.

Ovo je četvrta epidemija ebole u istočnoafričkoj zemlji, a najsmrtonosnija je ona iz 2000. godine koja je ubila više od 200 ljudi.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, sudanski soj ebole registrovan je u Ugandi prvi put nakon više od jedne decenije.

Novi izazov dolazi u vrijeme kada se zdravstveni sektor u Ugandi suočava sa nedostatkom osoblja.

U prošloj godini je u zemlji registrovano oko 57.200 zdravstvenih radnika, što je skoro 20.000 manje od potrebne brojke od oko 77.000, prema izvještaju vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana