Здравствени радници жртве еболе у Уганди

Анадолија
Foto: СЗО

КАМПАЛА– Најмање шест здравствених радника заразило се вирусом еболе током епидемије у Уганди, саопштиле су власти у четвртак.

Свих шест особа заражено је у централном округу Мубенде, који је и даље епицентар епидемије узроковане релативно ријетким сојем вируса из Судана.

Укупно 36 случајева, укључујући 24 потврђена и сумњива смртна случаја, откривено је откако је прошле седмице забиљежен први смртни случај у Мубендеу, рекла је гласноговорница Министарства здравства Ема Аинебиона.

Предсједник Уганде Јовери Мусевени одбацио је увођење изолације, тврдећи да та земља "има капацитет да контролише ову епидемију као што су то радили и раније".

"За сада нема потребе за анксиозношћу, нема ограничења кретања, затварања школа или тржница", рекао је Мусевени у телевизијском обраћању у сриједу навечер.

Ово је четврта епидемија еболе у источноафричкој земљи, а најсмртоноснија је она из 2000. године која је убила више од 200 људи.

Према Свјетској здравственој организацији, судански сој еболе регистрован је у Уганди први пут након више од једне деценије.

Нови изазов долази у вријеме када се здравствени сектор у Уганди суочава са недостатком особља.

У прошлој години је у земљи регистровано око 57.200 здравствених радника, што је скоро 20.000 мање од потребне бројке од око 77.000, према извјештају владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана