Zbog Trampa izveli najveću zloupotrebu u istoriji?

Agencija
Zbog Trampa izveli najveću zloupotrebu u istoriji?

Vašington - Kompanija za analizu podataka "Kembridž analitika" pobrala je privatne informacije više od 50 miliona korisnika "Fejsbuka".

Ona je te podatke iskoristila za razvijanje tehnika za podršku izbornoj kampanji Donalda Trampa 2016. godine, objavili su "Njujork tajms" i londonski "Obzerver".

Državni tužilac Masačusetsa Mora Hili je saopštila da je, poslije ovih navoda, njena kancelarija pokrenula istragu.

- Građani Masačusetsa zaslužuju neodložne odgovore Fejsbuka i "Kembridž analitike" - objavila je ona na Tviteru.

"Fejsbuk" je u petak saopštio da je "suspendovao" "Kembridž analitiku" poslije otkrića da su prekršena prava o privatnosti podataka.

Američki i britanski listovi su, pozivajući se na bivše zaposlene "Kembridž analitike", sa sjedištem u Londonu, naveli da je ovo jedna od najvećih zloupotreba podataka u istoriji "Fejsbuka".

Kako se navodi, "Kembridž analitika" je iskoristila podatke koje je bez dozvole preuzela početkom 2014. godine za softverski program kojim se predviđa i utiče na izbor prilikom glasanja.

"Obzerver" piše da je više od 50 miliona profila u to vrijeme predstavljalo skoro četvrtinu potencijalnih glasača u SAD.

Američkom predsjedniku juče je zaprijetio i bivši direktor FBI-ja Džejms Komi, poručivši mu da će američki narod uskoro moći da odluči ko je častan, a ko nije.

- Gospodine predsjedniče, američki narod će uskoro čuti moju priču i onda će sami presuditi ko je častan, a ko ne - napisao je Komi na "Tviteru".

Sljedećeg mjeseca trebalo bi da bude objavljena Komijeva knjiga pod nazivom "A Higher Lodžaltdž".

Tramp je u maju prošle godine smijenio Komija, navodeći kao razlog istragu FBI-ja o mogućem "dosluhu" Trampove kampanje sa Rusijom. Tada je Komi izrazio zabrinutost zbog nekoliko razgovora koje je obavio s Trampom prije nego što će biti smijenjen. Komijev zamjenik Endrju Mekejb smijenjen je u subotu, a Tramp je obojicu više puta optužio za nepoštenje.

Nedavno otpušteni zamjenik direktora FBI-ja Endrju Mekejb ima lične bilješke o kontaktima sa Donaldom Trampom koje su proslijeđene kancelariji specijalnog savjetnika.

Te bilješke slične su onima koje je imao Komi i mogle bi, kako se navodi, da se nađu u istrazi specijalnog savjetnika o vezama Trampove kampanje sa Rusijom. (Agencije)

Brenan

Bivši direktor Centralne obavještajne agencije Džon Brenan optužio je Donalda Trampa da je "podmitljiv, nemoralan i politički korumpiran" jer se radovao smjeni zamjenika direktora FBI-ja Endrjua Mekejba. Brenan je reagovao na Trampov tvit koji je objavio nekoliko sati nakon što je američki državni tužilac Džef Sešns saopštio da je smijenio Mekejba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana