Zatvaranje škola u crvenim zonama Italije

Srna
Zatvaranje škola u crvenim zonama Italije

RIM - Italijanska Vlada naredila je danas zatvaranje svih škola u oblastima najgore pogođenim virusom korona i produžila mjere restrikcije kretanja i rada firmi i poslije Uskrsa zbog pojave novih, zaraznijih sojeva virusa.

U Italiji se trenutno na dnevnom nivou registruje oko 15.000 novih slučajeva infekcije, a zvaničnici upozoravaju da je zdravstveni sistem pod sve većim pritiskom.

Zoniranje kodnim sistemom boja - bijela, žuta, narandžasta i crvena, koja omogućava podešavanje mjera prema stepenu infekcije u 20 regoina Italije, ostaće na snazi, a procjena će se raditi svake sedmice.

Prema dekretu koji je potpisao premijer Mario Dragi i koji stupa na snagu 6. marta, zatvaraju se osnovne škole u crvenim zonama i prelazi se na onlajn nastavu. U tim područjima onlajn nastava već je obavezna za srednje škole.

“Britanski soj virusa koji sada dominira posebno može da prodre među najmlađu populaciju”, rekao je ministar zdravlja Roberto Speranca novinarima.

Nova pravila važiće do 6. aprila.

Dva južna regiona Basilikata i Molize su u crvenoj zoni što znači da je većina restorana, barova i prodavnica zatvorena, a ljudi mogu da izlaze iz kuća samo radi posla, posjete ljekaru ili u posebnim okolnostima.

Devet regiona je u narandžastoj zoni, osam u žutoj i jedan, ostrvo Sardinija, u bijeloj sa minimalnim restrikcijama.

Barovi i restorani u cijeloj zemlji rade po izmijenjenom režimu, a noćni policijski čas i dalje je na snazi od 22.00 časa. Policijski čas jedino nije na snazi na Sardiniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana