Zaharova: Suverenitet Rusije nad Južnim Kurilskim ostrvima neosporan

Tanjug
Foto: MK.ru

MOSKVA - Suverenitet Rusije nad Južnim Kurilskim ostrvima je neosporan i ova tema nije predmet rasprave izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izvještaj japanskog Ministarstva spoljnih poslova o”nezakonitoj ruskoj okupaciji Južnih Kurilskih ostrva”.

„Ruski suverenitet nad ovim ostrvima ne samo da je neosporan, već u principu nije predmet bilo kakve rasprave. Nikakvi izvještaji ili knjige ne mogu da promjene ovu realnost”, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare. 

Obraćajući se zvaničnom Tokiju, ona je podsjetila da su Južna Kurilska ostrva sastavni dio teritorije Rusije, što je potvrđeno Poveljom Ujedinjenih nacija (UN) poslije Drugog svjetskog rata, prenosi Izvestija.

Takođe je napomenula da “ne preporučuje gubljenje vremena” na čitanje novog dokumenta japanskog ministarstva spoljnih poslova, koji, kako je rekla, iz godine u godinu “replicira iste umorne i zastarjele formulacije”, prenosi Izvestija.

Zaharova je istakla da bi želja Tokija da se Japan pridruži nuklearnim misijama SAD mogla da poremeti mirnu situaciju u Azijsko-pacifičkom regionu (APR), te stoga Ruska Federacija pomno prati raspravu o ovom pitanju.

„Ovaj stav zvaničnog Tokija, koji je, čini se, zaboravio ne samo svoje pacifističke postulate, već i svoje antinuklearne principe, bez sumnje je u stanju da pomjeri svijet u azijsko-pacifičkom regionu blizu izuzetno opasne linije”, upozorila je ona.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Japan i Sjedinjene Američke Države delovale kao de fakto odbrambeni savez, a razmještanje američkih trupa u toj ostrvskoj državi sprečava zaključivanje mirovnog sporazuma između Moskve i Tokija. 

On je rekao da je Moskva svjesna američkog vojnog potencijala koji se nalazi na teritoriji ostrvske države u blizini granice sa Rusijom.

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev je takođe rekao da niko nije protiv mirovnog sporazuma, pod uslovom da se razumije da je teritorijalno pitanje zauvijek zatvoreno.

Japanski premijer Fumio Kišida je u januaru, tokom govora u Donjem domu parlamenta, najavio nastavak namjere vlade da zaključi mirovni sporazum sa Rusijom nakon rješavanja teritorijalnog pitanja oko južnih ostrva Kurilskog lanca. 

On je naglasio da Tokio neće odustati od antiruskih sankcija uvedenih 2022. godine.

Mirovni ugovor između Ruske Federacije i Japana nikada nije potpisan nakon završetka Drugog svjetskog rata, u kojem je Japan stao na stranu Njemačke. 

Japan i SSSR potpisali su 1956. godine  zajedničku deklaraciju, prema kojoj je Moskva pristala da razmotri prenos Habomaja (grupa ostrva na Malim Kurilskim ostrvima) i Šikotana (najveće ostrvo Malih Kurilskih ostrva) Tokiju, nakon zaključenja mirovnog sporazuma. 

Istovremeno, sam Japan se nije odrekao svojih pretenzija na sva ostrva Kurilskog lanca. 

U ovom trenutku, stav ruskog rukovodstva je nepovredivost suvereniteta Ruske Federacije nad ostrvima Habomai i Šikotan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana