Zaharova: Kolaps brane "Kahovke" istražiti na međunarodnim nivou

Srna
Zaharova: Kolaps brane "Kahovke" istražiti na međunarodnim nivou

MOSKVA - Situacija sa kolapsom brane Hidroelektrane "Kahovka" treba da bude tema proučavanja i istrage širom svijeta, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ovo više nije tema dana niti sedmice, već je stavljeno u istorijski kontekst. Govorim o onome što se dogodilo juče u `Kahovki`. To zaista treba da postane tema proučavanja, istraživanja i istrage širom svijeta", naglasila je Zaharova.

Ona je istakla da je reakcija Zapada u svim sličnim situacijama "potpuno predvidiva", napominjući da se radi o beskrajnoj želji da se Rusija okrivi za sve što se dešava, bez obzira da li se to zaista desilo ili je plod mašte, te da će "uvijek biti tako".

Zaharova je pojasnila da je to sve dio informacionog i psihološkog rata i beskrajnog povezivanja svih negativnih stvari koje se dešavaju unutar, izvan i na periferiji zapadnih zemalja sa Rusijom, kako bi se održao histeričan stav njihovih stanovnika u vezi sa situacijom u Ruskoj Federaciji i ruskom državom uopšte, prenio je TASS.

Gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontijev izjavio je ranije "Sputnjiku" da je gornji dio Hidroelektrane "Kahovka" u ruskoj Hersonskoj oblasti uništen tokom granatiranja, dok sama brana nije uništena.

Šef vojne administracije Hersonske oblasti Aleksandar Prokudin naveo je da je više od 1.300 kuća potopljeno u dijelu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.

Predsjednik Vlade Hersonske oblasti Andrej Aleksejenko rekao je da je zbog urušavanja Kahovske hidroelektrane praktično cijeli grad Aljoški pod vodom.

Međutim, nivo vode u Novoj Kahovki počeo je da opada, a Leontijev kaže da je za sada riječ samo o centimetrima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana