Zaharova: Ako Palestina treba da dobije državu pregovorima, šta je s Kosovom?

GS
Zaharova: Ako Palestina treba da dobije državu pregovorima, šta je s Kosovom?

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na izjavu američkog zvaničnika da predsjednik Džozef Bajden smatra da palestinsku državnost treba dostići pregovorima, a ne jednostranim priznanjima.

Ona je u objavi na svom Telegram kanalu podsjetila da jednostrano proglašena nezavisnost tzv. Kosova nije došla kroz pregovore Beograda i Prištine, kao što se od Palestine traži da do državnosti dođe kroz direktne pregovore sa Izraelom.

''A šta američki predsjednik ima sa Kosovom? Hoće li vas podsjetiti kada su završeni 'bilateralni direktni pregovori između strana'? Naravno, neće. Nije bilo pregovora Beograda i Prištine koji su se završili priznanjem nezavisnosti regiona, niti legitimnog referenduma na Kosovu'', poručila je Zaharova.

Zaharova je istakla da nije bilo pregovora, već ''parade“ jednostranih, nelegitimnih priznanja navodne nezavisnosti.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Adrijan Votson rekao je ranije danas, nakon što su Irska, Španija i Norveška najavile da će ovog mjeseca priznati državu Palestinu, da predsjednik SAD Džo Bajden veruje da bi palestinsku državnost trebalo dostići pregovorima, a ne jednostranim priznanjima.

Naveo je da američki predsjednik "odlučno podržava dvodržavno rješenje" i da je to radio tokom čitave karijere, ali da smatra da palestinska država treba da bude izgrađena putem direktnih pregovora.

Norveška, Španija i Irska najavile su prethodno da će priznati palestinsku državu 28. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana