Zabrana uvoza gasa bila bi težak udarac: Koliko je Njemačka zavisna od ruske energije?

GS
Foto: Arhiva

NjEMAČKA - Kristijan Lindner, ministar finansija, i Rober Habek, ministar ekonomije, su 2. maja signalizirali da je vlada spremna da podrži zabranu EU na uvoz ruske nafte.

Njemačka podrška omogućila je Evropskoj komisiji da 4. maja objavi da će predložiti takav embargo do kraja godine, iako se vlade svih 27 članica moraju složiti.

Ipak, za industrijsku Njemačku, nafta predstavlja daleko manji problem od gasa. Njemački političari kažu da bi iznenadna zabrana uvoza ruskog gasa bila neizvodljiva, te se postavlja pitanje, koliko Njemačka zavisi od ruske energije?

Osim obnovljivih izvora energije, jedini njemački domaći izvor energije je lignit, prljavi ugalj koji čini oko 9 odsto i opada u primarnoj potrošnji energije (tj. one koja dolazi direktno iz prirodnih resursa, kao što su nafta ili drvo, a ne sekundarni procesi, poput struje).

Ali, velika većina fosilnih goriva koje zemlja sagorijeva je uvezena, kao i uranijum koji pokreće njene 3 preostale nuklearne elektrane. Nafta i gas zajedno čine oko 60 odsto primarne energije, a Rusija je dugo bila najveći snabdjevač obja. Uoči rata u Ukrajini obezbijeđivao je trećinu njemačke nafte, oko polovine uvoza uglja i više od polovine gasa, piše Ekonomist.

Ova zavisnost datira više od pola vijeka. Teška industrija u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj je 1960-ih željela jeftinu energiju i bila je spremna da snabdjeva Sovjetski Savez neophodnim cjevovodima za pumpanje gasa. Vlada Zapadne Njemačke je u međuvremenu željela da smiri političke odnose sa Sovjetima. Kasnije su proširili ekonomske veze pod zastavom Wandel durch Handel (promjena kroz trgovinu), što je kulminiralo izgradnjom Sjevernog toka 1 i Sjevernog toka 2 ispod Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu. Prije rata Olaf Šolc, kancelar, u stvari je zaustavio Sjeverni tok 2, koji još nije počeo sa radom, prenosi Srpskainfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana