Za 100 dana pobijeno 800.000 Tutsa

Glas Srpske
Za 100 dana pobijeno 800.000 Tutsa

Adis Ababa - Prošle su 24 godine od genocida nad Tutsima u Ruandi, tokom kojeg je ubijeno najmanje 800.000 ljudi, prenosi agencija Anadolija.

Stanovnici Ruande su pred očima svijeta bili suočeni s jednim od najokrutnijih zločina u istoriji, a Ujedinjene nacije su 7. april proglasile Danom sjećanja na žrtve genocida u Ruandi.

Dok još traje potraga za pravdom i kažnjavanjem odgovornih za genocid, svjetska javnost i stanovnici Ruande ne zaboravljaju kolonijalnu Belgiju, koja je potpaljivala etnički nacionalizam u ovoj zemlji, Ujedinjene nacije koje nisu intervenisale, ali isto tako ne zaboravljaju ni Francusku i SAD.

Nakon Nijemaca u 19. vijeku, Ruanda je 1922. godine pala pod koloniju Belgije, a pravo lice mržnje i etničkih podjela koje su nasljeđe kolonijalizma pokazalo se 6. aprila 1994. godine.

Sistematski pokolji započeli su nakon što je srušen avion tadašnjeg predsjednika Ruande Žuvenala Habiarimana, a pleme Huta je za njegovu smrt optužilo pripadnike plemena Tutsa.

Tokom pokolja koji su trajali oko 100 dana, a koje su predvodili predstavnici Huta, na svakom mjestu gdje bi zatekli pripadnike Tutsa ubijali su ih, kao i pripadnike Huta koji su se protivili nasilju.

Dok su pokolji trajali većina vojnika Ujedinjenih nacija napustila je zemlju, Francuska je tada pružila podršku grupama Huta, što je zločine u ovoj zemlji dovelo do nesagledivih razmjera.

Francuska je pokrenula operaciju na jugozapadu zemlje s ciljem formiranja bezbjednosne zone. Umjesto da zaustavi genocid, Francuska je predvodnicima genocida dala oružje.

RPF na čelu s Paulom Kagameom, koji je pripadnik Tutsa i aktuelni predsjednik Ruande, 4. jula je uspostavio kontrolu nad regijama Kigali i Butare.

Tokom tromjesečnih pokolja, prema podacima UN, 1994. poginulo je 800.000 ljudi, dok je prema zvaničnim podacima Ruande poginulo više od milion Tutsa i pripadnika Huta.

Preživjele žrtve počele su tražiti pravdu na Međunarodnom sud za ratne zločine počinjene na području Ruande (ICTR), a osim toga su aplicirali i sudovima u Belgiji i Francuskoj. Na ICTR-u su procesuirane 93 osobe, od kojih je 62 proglašeno krivim.

Francuska pomagala

Francuski novinar Patrik de Sent-Ekuperi napisao je članak "Naša krivica u Africi", u kojem je, pozivajući se na francusku arhivu, objavio da je Francuska pomagala izvršiocima genocida u Ruandi. On je naveo da je 2.500 francuskih vojnika u Ruandu poslato u sklopu operacije "Tirkiz", s ciljem sprečavanja genocida, no ovim vojnicima je data tajna naredba kojom su zaduženi da naoružaju Hute, počinioce genocida. Naveo je takođe da je ovu naredbu izdao predsjednik Francuske Fransoa Miteran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana