Masovna krađa djela ruskih autora

SRNA
Foto: Ilustracija

NjUJORK - Desetine jedinstvenih primjeraka knjiga ruskih autora čija vrijednost premašuje 2,6 miliona dolara, uključujući i neka djela čuvenog pjesnika Aleksandra Puškina, ukradeni su iz biblioteka širom Evrope od početka rata u Ukrajini, piše "Njujork tajms".

Jedna od prvih krađa dogodila se u aprilu 2022. u biblioteci Univerziteta Tartu u Estoniji.

Dva muškarca koja su se predstavila da su ukrajinski istraživači uzeli nekoliko tomova djela ruskih autora iz 19. vijeka uključujući Puškina /1799-1837/ i Nikolaja Gogolja /1809-1852/.

Četiri mjeseca kasnije, tokom rutinske inventure i provjere bibliotečkog fonda, utvrđeno je da je nestalo još osam knjiga koje su muškarci tražili. Knjige su zamijenjene kopijama visokog kvaliteta koje samo stručnjak može da razlikuje.

Slični incidenti u vezi sa rijetkim primjercima knjiga ruskih autora, vrijednosti od nekoliko desetina do stotina hiljada dolara, dogodili su se u velikim bibliotekama širom Evrope, uključujući Nacionalnu biblioteku Letonije, Državnu biblioteku Berlina, Nacionalnu biblioteku Finske i Nacionalnu biblioteku Francuske.

Biblioteka Univerziteta u Varšavi je najteže pogođena, sa 78 knjiga kojima se gubi svaki trag.

U većini slučajeva, rijetki primjerci su zamijenjeni visokokvalitetnim faksimilima koji su oponašali čak i propadanje originala zbog starosti, što sugeriše sofisticiranu operaciju.

Stručnjaci kažu da su biblioteke lake mete jer su često nedovoljno finansirane i nemaju mjere obezbjeđenja.

List ističe da zapadne sankcije zabranjuju dilerima iz EU da prodaju rijetke knjige Rusima, što dovodi do operacija u sjenci kojima je teško ući u trag, te da je malo vjerovatno da će se ukradene ruske knjige pojaviti na zvaničnim zapadnim aukcijama.

Iz Evropola su saopštili da specijalna francuska policijska jedinica za borbu protiv krađa iz domena kulture nadgleda istragu u Francuskoj i koordiniše akcije širom Evrope. "Do sada je privedeno devet osoba u vezi sa krađama knjiga", navodi se u saopštenju Evropola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana