Volodin: Vašington treba da plati odštetu zbog eksplozija na gasovodu

Srna
Volodin: Vašington treba da plati odštetu zbog eksplozija na gasovodu

MOSKVA - Post na blogu američkog istraživačkog novinara Sejmora Herša u kojem se tvrdi da SAD stoje iza eksplozija koje su zatvorile gasovode “Sjevernog toka” trebalo bi da postane osnova za međunarodnu istragu, rekao je predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

Bijela kuća juče je odbacila izvještaj, koji je objavio Herš, u kojem se navodi da je napad na gasovode izveden prošlog septembra po nalogu predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

- Objavljeni podaci treba da budu osnova međunarodne istrage kako bi Bajden i njegovi saučesnici odgovarali za to - rekao je Volodin.

Volodin smatra da SAD treba da plate “odštetu zemljama pogođenim ovim terorističkim napadom”.

Zvanična Moskva je, bez pružanja dokaza, u više navrata navodila da Zapad stoji iza eksplozija koje su pogodile gasovode “Sjeverni tok 1 i 2” prošlog septembra – infrastrukturnih projekata vrijednih više milijardi dolara kojima se prenosi ruski gas u Njemačku ispod Baltičkog mora.

Istražioci iz Švedske i Danske, u čijim su se ekskluzivnim ekonomskim zonama dogodile eksplozije, rekli su da su pukotine rezultat sabotaže, ali nisu rekli ko je po njihovom mišljenju odgovoran.

Predsjednik Vladimir Putin optužio je “anglosaksonske” sile da su digle u vazduh gasovode “Sjeverni tok”, projekat koji je osmislio Kremlj da bi se zaobišla Ukrajina u izvozu gasa direktno u Njemačku i dalje u Evropu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da SAD treba da odgovore na pitanja u vezi sa svojom ulogom u eksplozijama na podmorskim gasovodima “Sjeverni tok” prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana