Uhvaćen najtraženiji krijumčar droge u Kolumbiji, porede ga sa Eskobarom

Srna
Uhvaćen najtraženiji krijumčar droge u Kolumbiji, porede ga sa Eskobarom

BOGOTA - Najtraženiji krijumčar droge i lider najveće kriminalne bande u Kolumbiji Dario Antonio Usaga uhvaćen je u zajedničkoj akciji vojske, vazduhoplovstva i policije, saopštile su danas snage reda.

Vlada je bila ponudila nagradu od 800.000 dolara za informaciju o mjestu na kojem se on nalazi, a SAD su mu ucijenile glavu na pet miliona dolara.

Predsjednik Ivan Duke pozdravio je u televizijskom obraćanju hvatanje uticajnog kriminalca, poznatog pod nadimkom Otonijel, prenio je BBC.

-Ovo je najveći udarac krijumčarenju droge u našoj zemlji u ovom vijeku. Ovo je udarac uporediv samo sa padom Pabla Eskobara tokom devedesetih - rekao je Duke.

Otonijel je uhvaćen u svom ruralnom skrovištu u provinciji Antikvija, na sjeverozapadu Kolumbije, nedaleko od granice sa Panamom. Detalji operacije još nisu poznati, a predsjednik je rekao da je poginuo jedan policajac.

Vojska je kasnije objavila fotografiju na kojoj je prikazano kako vojnici čuvaju Otonijela, koji ima lisice na rukama.

Tokom prethodnih nekoliko godina bilo je više velikih pokušaja hvatanja pedesetogodišnjeg kriminalca, ali su sve operacije do sada bile neuspješne.

Otonijel je postao šef Zalivskog klana, nekada poznatog pod imenom Usaga klan, nakon što je prethodni lider, a njegov brat, ubijen u policijskoj raciji u novogodišnjoj večeri prije blizu deset godina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana