U Novom Zelandu premijera biraju u supermarketima

Priredio: Boris Đurić
U Novom Zelandu premijera biraju u supermarketima

Velington - Stanovnici Novog Zelanda od 2020. će, kada krenu u kupovinu, moći u supermarketima i šoping centrima da biraju svog budućeg premijera.

Nakon što je napravljena revizija izbornog zakona, na sljedećim izborima glasačke kutije biće postavljene u većim šoping centrima i molovima. Inicijativa za promjenu izbornog zakona nastala je 2017. godine, kada su pobijedili laburisti sa Džasindom Ardern na čelu i kada je statistika potvrdila da jedan od petoro glasača nije glasao.

Prema izbornom sistemu, Ardernova je formirala koalicionu vladu sa partijama Prvo Novi Zeland i Zeleni uprkos tome što je Nacionalna partija osvojila više glasova nego laburisti. 

Ministar pravde Endrju Litl rekao je da će promjene učiniti glasanje lakšim i više demokratskim.

- Postavljanje glasačkih kutija u supermarketima i molovima pomoći će ljudima da lakše glasaju. Važno je da glasačke kutije budu postavljene na mjestima gdje ljudi obavljaju svoje uobičajene poslove jer se tako lakše mogu organizovati da glasaju - rekao je Litl.

Građani Novog Zelanda do sada su mogli glasati i na drugim neuobičajenim mjestima kao što su crkve, škole i opštinske hale.

Nove promjene naišle su na kritiku opozicione Nacionalne partije koja smatra da se na taj način favorizuju stranke naklonjene ljevici i da je to nešto što se  može vidjeti samo u “banana državama”.

Osim te novine, uvedena je još jedna, a to je da se birači za glasanje mogu registrovati na dan kada dođu da obave svoju građansku dužnost. Takođe, jedna od promjena je i ukidanje zabrane postavljanja glasačkih kutija na mjestima gdje se prodaje alkohol.

Brojevi

Promjene se ne dešavaju samo u izbornom zakonu već i u ponašanju građana. Izborna komisija je objavila da je na prošlim izborima glasalo 1,2 miliona ljudi, što je veliko povećanje u odnosu na 2011. godinu, kada je glasalo nekoliko stotina hiljada ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana