Granatiran centar Donjecka, vazdušna opasnost u Harkovskoj i Kijevskoj oblasti

GS/Agencije
U toku je 284. dan rata u Ukrajini
Foto: Ria Novosti | U toku je 284. dan rata u Ukrajini

MOSKVA/KIJEV- U toku je 284. dan rata u Ukrajini. Rusija poručuje da ne prihvata cijenu nafte koju nameće EU i najavljuje da će prestati da je isporučuje evropskim zemljama. U Marijupolju izgrađena velika ruska vojna baza.

19.07 - Turska će nastaviti da ulaže napore pokušavajući da organizuje pregovore između Rusije i Ukrajine o rješavanju aktuelne krize, izjavio je Ibrahim Kalin, portparol turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

„Uzevši u obzir trenutnu situaciju, malo je vjerovatno da će do razgovora doći odmah, ali mislimo da su oni mogući i zato ćemo nastaviti da radimo na ovom pitanju”, rekao je Kalin u intervjuu za katarsku televiziju “Al Džazira”.

Prema njegovim riječima, Turska održava bliske odnose i sa Rusijom i Ukrajinom, i nije zainteresovana za nastavak sukoba između te dve zemlje.

„Naprotiv, poručujemo svima da će regionalni mir i stabilnost zadovoljiti interese svih, pa hajde zato da potražimo rješenje. Nastavićemo da djelujemo u tom pravcu”, naglasio je Kalin.

18.30 - Nekoliko hiljada ljudi učestvuje u demonstracijama u Milanu protiv isporuka oružja Ukrajini. 

Akciju pod sloganom „Ujedinjeni protiv rata” i „Ne oružje Kijevu” organizovao je bivši gradonačelnik Rima Đani Alemano, koji je osnovao društveno-politički komitet „Stop ratu”, koji je prije nedelju dana imao osnivački kongres.

Na manifestaciji je učestvovalolo oko 5.000 ljudi.

17.34 - SAD su poslale signal Ukrajini da je neophodno započeti pregovore sa Rusijom, saopštio je Jozef Jofe sa Univerziteta Džons Hopkins u članku za američki Tajm.

Kako navodi autor, Vladimir Zelenski se „suočio sa prijetnjom koja je do nedavno bila skrivena”. On ističe da ta prijetnja dolazi od „njegovih velikodušnih prijatelja sa Zapada” koji se trude da ne budu uvučeni u „smrtonosni sukob”.

Američki predsjednik Džo Bajden suptilno je nagovestio svom kolegi u Kijevu da je vrijeme da počne da razgovara sa Putinom.

17:13 - Vazdušna opasnost proglašena je u delovima Zaporiške, Sumske, Poltavske, Dnjepropetrovske, Harkovske i Kijevske oblasti.

 

17.00 - Ruska vojska uništila skladište nafte u harkovskoj oblasti

Ruske snage uništile su skladište nafte u Harkovskoj oblasti koje je snabdijevalo gorivom vojna vozila ukrajinskih trupa u oblasti Kupjanska, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

“U blizini naselja Ševčenkove u Harkovskoj oblasti uništeno je skladište nafte koje je snabdijevalo gorivom vojna vozila ukrajinskih oružanih snaga u oblasti Kupjanska”, saopštilo je Ministarstvo.

Ruske snage su uništile i ukrajinsko skladište municije i artiljerijskog naoružanja u blizini Novooleksandrivke u Zaporožskoj oblasti, navodi se u saopštenju.

16.31 - Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov nsaopštio je da se nastavljaju “čišćenja” na oslobođenim teritorijama Zaporoške oblasti.

„Planirane operacije čišćenja se nastavljaju na oslobođenim teritorijama Zaporoške oblasti. Ovoga puta su borci Ahmat-Tvrđava i Ahmat-Grozni djelovali maksimalno efikasno u selu Kamenka-Dnjeprovska. Treba istaći da momci djeluju izuzetno pažljivo i brzo. Ovakav pristup omogućava minimiziranje štete na civilnoj infrastrukturi i izbjegavanje žrtava među ljudstvom”, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

14.37 - Ukrajinska vojska ispalila je šest raketa iz višecjevnog raketnog sistema „Grad” na centralni, Vorošilovski rejon Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

14.12 - Ukrajinska vojska granatirala je Donjeck, Makejevku i Zajcevo, ispalivši ukupno 17 projektila kalibra 122 i 155 milimetara, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

13.16 -  Ukrajinska vojska je ispalila šest raketa iz sistema „Grad” na Kujbiševski i Kijevski rejon Donjecka, najmanje šest osoba je ranjeno, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

10.55 -  Uzbune za vazdušni napad u dijelovima centralne i istočne Ukrajine

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je danas u nekoliko regiona u centralnoj i istočnoj Ukrajini, objavila je zvanična služba za uzbunjivanje. Sirene za vazdušni napad oglašavaju se u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti kao i u dijelovima Zaporoške oblasti, prenijela je agencija TASS.

10.30 - Zaharova: Za Moskvu neprihvatljiv nuklearni rat

Izjava zamjenika američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorije Nuland da Rusija nije pribjegla upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini zbog "upozorenja" Zapada predstavlja pokušaj prebacivanja krivice, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

Zaharova je podsjetila da je Moskva više puta istakla da je nuklearni rat neprihvatljiv.

Ona je skrenula pažnju na izjavu Nulandove listu "Ukrajinska pravda" da je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio da ne pribjegne upotrebi nuklearnog oružja navodno zbog "oštrih upozorenja" drugih država, kao i zbog neprihvatljivosti udara na energetsku infrastrukturu.

- Nulandova je još jednom pobijedila samu sebe - prvo je preko sopstvenih kontrolisanih medija i istraživačkih centara naduvala temu o nuklearnoj prijetnji iz Rusije, a sada pokušava da krivicu svali tamo gdje joj je mjesto - navodno se nuklearni Armagedon nije dogodio zbog "oštrih upozorenja" Zapada, a ne zato što to niko sa ove strane granice nije planirao - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Kada je riječ o "neprihvatljivosti udara na energetski sistem", Zaharova navodi da nije na Nulandovoj da uči svijet.

- Pogledajte koliko su elektro-mreža uništile SAD, ili još bolje, koliko elektro-mreža su SAD i NATO zajedno uništili - dodala je Zaharova, prenio je TASS. 

8.20 - Regionalni načelnik: Raketirana Zaporoška oblast

Ruske snage tokom noću izvele su novi raketni napad na Zaporošku oblast, saopštio je na svom Telegram kanalu načelnik regionalne vojne uprave Oleksandar Staruh.

Prema njegovim riječima, zabeleženo je više "dolazaka" u jednom selu u toj oblasti, a usljed eksplozija oštećene su privatne kuće.


7.50- Vanredna isključenja struje u Kijevu i Kijevskoj oblasti

U Kijevu i Kijevskoj oblasti i dalje su na snazi vanredna isključenja struje, saopštila je ukrajinska kompanija za proizvodnju električne energije DTEK.

Nadležni čine sve da se situacija što prije stabilizuje, prenosi Ukrinform.


7.00- Lukašenko: Rat se neće završiti ako Zapad razmatra nastavak vojnih aktivnosti

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko tvrdi da Zapad trenutno razmatra opcije za nastavak vojnih aktivnosti u Ukrajini, poručivši da se time obezbjeđuje nastavak "specijalne vojne operacije" Rusije.

"Vjerujemo da razmišljaju o načinima da nastave sa ratom. Ako je tako, specijalna operacija se neće završiti", rekao je Lukašenko na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Lukašenko smatra i da ruski protivnici ne žure da se uključe u pregovore, napominjući da ni Rusija ni Belorusija nikada nisu želele rat.


6.20- Hejns: Američki obavještajci očekuju smanjeni tempo borbi narednih mjeseci

Američka obavještajna služba očekuje da će se smanjeni tempo borbi u Ukrajini nastaviti u narednim mjesecima, izjavila je direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns.

Istakla i da američka obavještajna zajednica ne vidi dokaze o smanjenoj volji ukrajinskih snaga za otpor, prenio je Rojters.

Hejns je, govoreći na godišnjem Regan forumu nacionalne odbrane u Kaliforniji, navela da se već vidi smanjen tempo sukoba u Ukrajini, te da se i ukrajinska i ruska vojska pripremaju za kontraofanzivu poslije zime. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana