U Lugansku uhapšen ukrajinski špijun umješan u napad na Lugansk u maju 2023.

Tanjug
U Lugansku uhapšen ukrajinski špijun umješan u napad na Lugansk u maju 2023.

LUGANSK - Državljanin Ukrajine, koga je regrutovala Ukrajinska služba bezbednosti (SBU), uhapšen je i pritvoren na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republice (LNR).

On je tokom ispitivanja priznao da je vršio izviđanje pre napada britanskih projektila „Storm Shadow “ na preduzeće ''Poli-Pak'' u Lugansku u maju 2023. godine, kada je ranjeno šestoro dece. 

Ranije je regionalno odeljenje ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) saopštilo za RIA Novosti da je priveden špijun koji je ukrajinskim specijalnim službama prenosio informacije o ruskoj vojsci.  

Osumnjičeni je priznao da je dobrovoljno kontaktirao SBU Ukrajine koristeći „bot“ u jednom od mesindžera. 

Prema njegovim riječima, čovek po imenu Dmitrij mu je pomogao da riješi problem stipendije u tehničkoj školi na teritoriji pod kontrolom Kijeva. 

Prošlog proljeća, kako je naveo na saslušanju, dobio je zadatak od svog mentora da izvrši izviđanje u oblasti nekadašnjeg preduzeća Poli-Pak u Lugansku. 

Dana 12. maja 2023. godine, tokom raketnog napada na Lugansk, Kijev je upotrebio dve krstareće rakete „Storm Shadow “ britansko-francuske proizvodnje i jednu protivvazdušnu raketu ADM-160B MALD američke proizvodnje.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana