U Gruziji uhapšen osumnjičeni za ubistvo ruskog pilota u Siriji

Agencije
U Gruziji uhapšen osumnjičeni za ubistvo ruskog pilota u Siriji

Serkan Kurtuluš, osumnjičen za ubistvo ruskog pilota u Siriji, uhapšen je u Gruziji po potjernici Interpola, javljaju gruzijski i turski mediji. Turska je već zatražila njegovo izručenje.

Kurtuluš, koga su Rusi opisali kao šefa mafijaške grupe koja je u novembru 2015. godine ubila ruskog pilota Olega Peškova, uhapšen je u Tbilisiju 29. juna i nalazi se u zatvoru u gruzijskom gradu Rustavi, jugoistočno od prestonice.

Turska je odmah zatražila izručenje Kurtuluša, koga osim ubistva ruskog pilota, terete i za uspostavljanje mafijaške organizacije u nekoliko turskih gradova, oružane napade i ucjene.

Turski sudovi su već osudili sedam osoba zbog ubistva Olega Peskova, ali je tokom tog procesa Kurtuluš oslobođen, piše dnevnik Hurijet, navodeći da nije isključeno da taj proces bude ponovo otvoren.

U novembru 2015. godine turski lovci su oborili ruski Su-24 kod granice sa Sirijom. Turski zvaničnici su tvrdili da je “suhoj” narušio turski vazdušni prostor, ali je Moskva odbacila sve optužbe.

Odmah po obaranju, lokalne proturske snage ubile su ruskog pilota, a mediji su kao počinioca naveli Alparslana Čelika, jednog od pripadnika organizacije na čijem se čelu nalazio Kurtuluš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana