U Argentini pređena granica od milion zaraženih

Srna
U Argentini pređena granica od milion zaraženih

BUENOS AJRES- Argentina je postala peta zemlja u svijetu sa više od milion slučajeva zaraze virusom korona, saopštilo je Ministarstvo zdravlja nakon što se širenje epidemije ubrzalo tokom prethodnih nekoliko sedmica.

U ovoj zemlji potvrđene su 1.002.662 infekcije. Tokom prethodna 24 časa zabilježeno ih je 12.982, kao i 451 smrtni ishod.

Argentina je sa 45 miliona stanovnika najmanja država koja ima više od milion inficiranih. Ostale su SAD, Indija, Brazil i Rusija.

U ovom trenutku, više od 60 odsto rezultata testova za virus korona u Argentini su pozitivni, što je jedna od najviših stopa u svijetu. Dodatni problem je što je ukupni broj dnevnih testova mali.

Eksplozija novih slučajeva zaraze opteretila je bolnice i zdravstvene radnike, a širom zemlje je zauzeto 64 odsto kreveta na odjeljenjima intenzivne njege. U nekim provincijama zdravstveni sistem funkcioniše na ivici.

Argentina je uvela mjeru striktnog karantina 20. marta, ubrzo nakon što je potvrđen prvi slučaj zaraze, što je inicijalno pomoglo da se uspori širenje virusa.

Vlada je u međuvremenu ublažila pojedina ograničenja u mnogim dijelovima zemlje da bi omogućila oporavak ekonomije, što je dovelo do rasta broja infekcija.

Do sada je od kovida 19 umrlo više od 26.000 ljudi, a stopa smrtnosti je oko 2,7 odsto, navodi se u podacima Ministarstva zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana