Trampova administracija planira otvaranje konzulata na Grenlandu

Srna
Trampova administracija planira otvaranje konzulata na Grenlandu

Vašington - Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa planira da ponovo otvori konzulat na Grenlandu u vrijeme pojačanog strateškog i ekonomskog interesa za ovu dansku teritoriju, piše list “Gardijan”.

Stejt department u pismu Kongresu navodi da ponovno uspostavljanje konzulata u Nuku predstavlja dio šireg plana jačanja američkog prisustva na Arktik.

U pismu se navodi da je strateški interes SAD jačanje političkih, ekonomskih i trgovinskog veza širom regiona Arktika, a da će konzulat predstavljati platformu za promovisanje američkih interesa na Grenlandu.

“Stalno diplomatsko prisustvo omogućiće SAD da zaštite svoje suštinske interese na Grenlandu, razvijajući u isto vrijeme dublje odnose sa zvaničnicima i društvom Grenlanda”, navodi se u pismu Stejt departmenta.

“Gardijan” piše da bi Kontres u normalnim okolnostima bio otvoren za ovu ideju, ali imajući u vidu Trampove postupke i ponudu kupovine, onda će vjerovatno uslijediti oštrija analiza.

Tramp je izazvao diplomatski incident sa Danskom protekle sedmice nakon što je ponudio da kupi Grenland, što je danska Vlada odbacila.

Danski premijer Mete Frederiksne rekla je da je ponuda potpuna apsurdna, a Tramp je odgovorio da su njeni komentari neprimjereni i otkazao je posjetu Danskoj.

SAD otvorile su konzulat na Grenlandu 1940. godine nakon nacističke okupacije Danske, a zatvoren je 1953. godine.

Planirano je da novi konzulat bude otvoren naredne godine, a očekuje se da ima sedam članova do 2020. godine.

Stejt department već je postavio zvaničnika za pitanja Grenlanda iz američke Ambasade u Kopehagenu. Sada planira zapošljavanje lokalnog osoblja do jeseni.

Analitičari kažu da veće američko prisustvo na Grenlandu ima smisla i pored čudne Trampove ponude da kupi ostrvo.

Grenland je u geografskom smislu veoma važan region sa velikim resursima i nalazištima prirodnog gasa i rijetkih minerala. SAD, Rusija, Kina i neke druge zemlje već su pokazale zainteresovanost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana