Trampov potez izazvao bijes: "Bog nije tvoja igračka" VIDEO

B92
Trampov potez izazvao bijes: "Bog nije tvoja igračka" VIDEO

Američki predsjednik Donald Tramp posjetio je dve katoličke crkve u Vašingtonu i fotografisao se ispred njih držeći Bibliju, što su mnogi ljudi iz crkve osudili.

Kako prenosi BBC, Trampovo izražavanje vjerske pripadnosti nije dobro primljeno kod djela pripadnika crkve dok se nacija bori sa dvostrukim izazovom pandemije i političkim protestima.

Vašingtonski biskup Marin Bud rekao je:

"Predsjednik je upravo iskoristio Bibliju, najsvetiji tekst judeo-hrišćanske tradicije i jednu od crkava moje eparhije bez odobrenja za da bi poslao poruku koja je suprotna Isusovom učenju".

Jezuitski sveštenik Džejms Martin i savjetnik kancelarije za komunikacije u Vatikanu napisao je na Tviteru takođe kritiku.

"Da budem jasan, ovo je odvratno. Biblija nije ničije vlasništvo. Crkva nije mesto za poziranje. Religija nije političko sredstvo. Bog nije tvoja igračka", napisao je on.

Predsjednik udruženja vjera Rabi Džek Moline rekao je da:

"Videti predsjednika Trampa kako stoji ispred crkve Svetog Jovana dok drži Bibliju kao odgovor na poziv za rasnu pravdu - odmah nakon upotrebe vojne sile za uklanjanje mirnih demonstranata je jedna od najgrubljih zloupotreba religije koju sam ikada video". 
Tramp ne pripada određenoj vjerskoj zajednici, povremeno prisustvuje službama, ali je mnogo puta rekao da ne voli da od Boga traži oproštaj.

Iako crkva nije ključna u njegovom privatnom životu, ona možda drži ključeve njegove političke budućnosti.

Na izborima 2016. Tramp je osvojio 81 odsto glasova bjelih katolika, a ankete su pokazale da ga upravo ta grupa više podržavala nego Hilari Klinton.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana