Tramp: SAD se truju najezdom ilegalnih migranata

Tanjug
Tramp: SAD se truju najezdom ilegalnih migranata

VAŠINGTON - Bivši američki predsednik Donald Tramp upozorio je da se SAD “truju” najezdom imigranata koji dolaze u zemlju, pa je pozvao na nastavak pravljenja zida duž granice, čije je građenje zaustavio predsjednik Džozef Bajden kada je u januaru stupio na dužnost.

“Naša država se truje tako što milioni ljudi ilegalno prelaze našu granicu, a u mnogim slučajevima nisu ni ispitani, ni zaustavljeni. Mnogi su kriminalci iz ispražnjenih zatvora drugih zemalja, većina njih su opasni”, naveo je Tramp u saopštenju, prenio je “Njujork post”.

On je dodao da Sjedinjene države “umiru iznutra” i da niko ništa ne radi da zaustavi to.

“Prva stvar koju bi trebalo uraditi, a treba je uraditi brzo, jeste da se završi izgradnja zida. Dogovor se mora postići sa Meksikom, koji služi kao barijera dugačka 3.500 kilometara, a ne kao lansirna platforma odakle ilegalci dolaze”, smatra Tramp.

Uz okončanje izgradnje zida, Bajden je prekinuo Trampovu imigracionu politiku, nakon čega je došlo do povećanja u broju imigranata koji su došli u SAD iz Meksika i iz Centralne i Južne Amerike.

Američka carina i pogranička služba privela je rekordnih 1,7 miliona migranata bez dokumenata u prethodnih 12 mjeseci, naveli su zvaničnici.

Tramp je izrazio zabrinutost zbog avganistanskih saveznika koji se transportuju u SAD, nakon što se Bajdenova administracija 31. avgusta povukla iz Avganistana.

“Koliko glupa je postala naša država...Tužno je gledati ovo, prije 10 mjeseci nismo imali nijedan od ovih problema, niti probleme sa ekonomijom, inflacijom, cijenama goriva koje su otišle u nebesa i još mnogo toga”, naveo je Trampa.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana