„To je dio informativnog rata Rusije“: Pistorijus o snimcima koji su procurili

Srna
„To je dio informativnog rata Rusije“: Pistorijus o snimcima koji su procurili

BERLIN - Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus izrazio je nadu da će prvi rezultati istrage o audio-snimku razgovora visokih njemačkih vojnih oficira, koji su objavili ruski mediji, biti gotovi početkom sljedeće sedmice.

"Još nema konačnih rezultata istrage. Očekujem da će se pojaviti u prvih nekoliko dana naredne sedmice", rekao je Pistorijus tokom specijalnog obraćanja u vezi sa audio-snimkom.

On je ocijenio da je ovaj slučaj "dio informativnog rata" Rusije koji je usmjeren na podrivanje jedinstva Njemačke.

"Ovo ima za cilj da pojača legendu, bajku da radimo na ratu protiv Rusije, što je potpuno apsurdno", rekao je Pistorijus i dodao da Njemačka radi isključivo na pružanju pomoći Ukrajini.

Istovremeno, Pistorijus je rekao da ne zna ni za jedno drugo curenje informacija osim ovoga.

On je dodao da se na snimku čuju oficiri koji razmatraju "različita scenarija" događaja, a ne planove i njihov razgovor ne znači "zeleno svjetlo" za prebacivanje raketa "taurus" Ukrajini.

"Oficiri su radili ono što su i trebali, oni su promišljali različita scenarija, bez ikakvih planova. Nesumnjivo ovo ne znači zeleno svjetlo za rakete `taurus`, niti sa moje niti sa strane kancelara Olafa Šolca", rekao je Pistorijus.Glavna urednica "RT"-a Margarita Simonjan objavila je 1. marta transkript, a zatim i audio-snimak razgovora u kojem visoki njemački vojni oficiri razgovaraju o traženju pomoći od Velike Britanije u planiranju napada na Krimski most raketama "taurus".

Oni su, takođe, rekli da bi 100 takvih projektila moglo biti dostavljeno Kijevu, prenio je ranije TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana