SZO: Obustavljen postupak za hitno odobravanje „sputnjika Ve“

Tanjug
SZO: Obustavljen postupak za hitno odobravanje „sputnjika Ve“

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je postupak za hitno odobravanje za upotrebu ruske vakcine „sputnik Ve“ obustavljen, jer nedostaje određeni broj podataka i usaglašenost pravnih procedura.

Iz SZO je izražena nada da će postojeći nedostaci „uskoro biti otklonjeni“.

-Skoro svakodnevno radimo sa Ministarstvom zdravstva Rusije na rješavanju preostalih pitanja koja treba da ispuni Ruski fond za direktna ulaganja - izjavila je Marijanđela Simao, pomoćnica generalnog direktora SZO za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima, prenosi Rojters.

Simao je potvrdila da će SZO ponovo otvoriti slučaj, procijeniti dostavljene podatke i nastaviti inspekcije proizvodnih kapaciteta u Rusiji čak iako dosije bude „još uvijek nepotpun“.

-Svi podnesci koje imamo, obrađuju se na isti način - rekla je ona, ali nije precizirala rok kada bi mogao biti dovršen proces odobravanja ruske vakcine za ulazak na listu anti-kovid vakcina dozvoljenih za upotrebu.

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško je ranije ovog mjeseca rekao da su sve prepreke za registraciju „sputnjik Ve“ vakcine kod SZO otklonjene i da preostaje samo još nekoliko koraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana