Švajcarska nastavlja sa podrškom u ublažavanju migrantske krize

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Švajcarska će nastaviti da pruža pomoć BiH kada je riječ o ublažavanju migrantske krize, istakla je danas švajcarski ministar pravde i policije Karin Keler Zuter.

Zuterova je, nakon sastanka u Sarajevu sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Milošem Lučićem, podsjetila da je sporazum o partnerstvu BiH i Švajcarske, kada je riječ o migracijama, sklopljen 2009. godine, te da je saradnja vrlo uspješna.

"Cijenimo ulogu koju BiH ima kao tranzitna zemlja jer je riječ o teškom zadatku pošto se radi o pitanju ljudskih prava koja su veoma važna za Švajcarsku. Bez obzira što se migranti moraju i vratiti u zemlju porijekla, jako je važno da se poštuju njihova ljudska prava", rekla je Zuterova na konferenciji za novinare.

Ona je napomenula da se kroz partnerstvo Švajcarske i BiH realizuju različiti projekti koji se odnose na interese obje zemlje u oblasti kontrole granica, registracija i povratka migranata. Prema njenim riječima, Švajcarska će nastaviti da pruža dodatnu finansijsku podršku, navodeći kao primjer sredstva za snabdijevanje električnom energijom prihvatnog centra Lipa, kao i podršku koja se odnosi na administraciju za upravljanje migracijama. Lučić je zahvalio Švajcarskoj, koja je pomogla sa više od pet miliona KM za ublažavanje migrantske krize u BiH, te izrazio zadovoljstvo što će ta podrška biti nastavljena. "Današnji produktivni razgovori su se najviše odnosili na nadolazeće migrante koje očekuje BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice omogućilo je smještaj u Salakovcu za migrante, a kroz budžet određena su sredstva za ublažavanje migrantske krize", rekao je Lučić. On je naveo da je tokom susreta bilo riječi i o pitanju readmisije, te o uspješnoj saradnji putem Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Kada je riječ o zbrinjavanju migranata, Lučić je rekao da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice sa 170.000 KM pomaže ublažavanju migrantske krize, ističući da u projektu smještaja migranata učestvuje i Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara i kantoni u Federaciji BiH. Zuterova je napomenula da u Švajcarskoj živi više od 60.000 građana porijeklom iz BiH koji daju veliki doprinos društvu i prijateljstvu dvije zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana