Sukob u Ukrajini: Pušilin: U toku aktivna faza oslobađanja grada Crveni Liman

GS/Agencije
Foto: Tass

MOSKVA/KIJEV- Tačno je devedeset dana od početka sukoba u Ukrajini. Najteže borbe vode se u istočnom dijelu Donbasa. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom moguć samo ako na dnevnom redu bude pitanje okončanja rata.

21:07 - Pušilin: Tribunal za suđenje ekstremistima iz „Azovstalja" bi trebalo da bude transparentan

Važno je da međunarodni tribunal za suđenje ekstremista iz „Azovstalja" bude maksimalno transparentan i dostupan javnosti, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

"Naš osnovni zadatak je da tribunal bude maksimalno dostupan javnosti i maksimalno jasan. Veoma je važno da veliki broj ljudi zna o zločinima neonacista, koji su nedopustivi", rekao je Pušilin

20:03 - Peskov: Bondarov nije s nama, on je protiv Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je jučerašnju ostavku Borisa Bondareva, savjetnika u stalnoj misiji Rusije pri UN u Ženevi, na koju se odlučio zbog neslaganja sa ruskom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini ocijenivši da je bivši ruski diplomata "protiv Rusije".

"On nije sa nama, on je protiv nas. Kritičan je prema ruskom političkom rukovodstvu koje podržava praktično čitavo stanovništvo naše zemlje. Shodno tome, ovaj gospodin je istupio protiv naše zemlje", rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Portparol predsednika Ruske Federacije je rekao da Kremlj nije proučio otvoreno pismo diplomate u kojem objašnjava razloge za svoju odluku.

19:23 - LNR: Pripadnik OEBS-a prikupljao podatke o jedinicama Narodne milicije LNR

Pripadnik Specijalne monitoring misije OEBS u Lugansku prikupljao je podatke o jedinicama Narodne milicije LNR za američke specijalne službe, saopštilo je Ministarstvo državne bezbjednosti LNR.

Protiv njega je podignuta optužni za izdaju države.

18:34 - Pušilin: u toku aktivna faza oslobađanja grada Crveni Liman

Lider DNR Denis Pušilin rekao je da je u toku aktivna faza oslobađanja grada Crveni Liman na sjeveru Republike.

Jedinice vojske Rusije i Narodne milicije DNR već su ušli u sam grad.

Poslije toga slijedi oslobađanje Svjatogorska i Slavjanska, rekao je on u emisiji „Solovjov lajv".

Prema njegovim riječima, najmanje 28 naselja na sjeveru DNR može se smatrati oslobođenim.

18:01 - Rusija sprema novi zakon

Rusija se sprema da ukine starosnu granicu za stupanje u vojnu službu, prema dnevnom redu Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, u jeku ofanzive na Ukrajinu.

"Cilj prijedloga zakona je ukidanje starosne granice za građane radnog uzrasta (...) tokom koje mogu da zaključe prvi ugovor o služenju vojnog roka", navodi se u obrazloženju Predloga zakona.

U njemu se navodi da prvi ugovor sa vojskom trenutno mogu zaključiti samo građani od 18 do 40 godina. Za strance je ta granica između 18 i 30 godina.

17:10 - Završeno razminiranje luke u Marijupolju

Završeno je razminiranje teritorije luke u Marijupolju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Takođe, od mina je očišćen i jedan deo obale Azovskog mora u blizini luke.

17:00 - Uhapšeni ukrajinski vojnici koji su odbili izvršenje zadatka u Severodonjecku

Ukrajinski vojnici iz 115. brigade, koji su odbili da izvrše borbeni zadatak u Severodonjecku i snimili video o lošim uslovima, uhapšeni su i poslati u ukrajinski istražni zatvor zbog „dezertiranja", pišu ukrajinski mediji.

Pripadnici uhapšene brigade su snimili video u kome su kritikovali Zelenskog i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Zalužnog zbog toga što su bačeni u prve redove, praktično nenaoružani.

16:25 - Rusija zabranila ulazak u zemlju za 154 britanska poslanika

Rusija je uvela sankcije za 154 člana britanskog Doma lordova, gornjeg doma parlamenta, i zabranila im ulazak u zemlju, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je objasnilo u saopštenju, ovaj potez je odgovor na odluku britanske vlade da stavi na crnu listu skoro sve članove ruskog Savjeta federacije, gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije, prenosi Tass.

"Sankcije na ličnom nivou uvedene su na osnovu principa reciprociteta za 154 člana britanskog parlamenta Doma lordova. Rad na proširenju ruske crne liste će se nastaviti"; poručilo je rusko ministarstvo.

15:43 - Ruska vojska oslobodila Liman

Prema nepotvrđenim informacijama, ruska vojska je oslobodila Liman.

Juče je bilo saopšteno da je vojska ušla u grad.

Ruska vojska oslobdila Liman

 

15:23 - Grad Moskva direktno učestvuje u obnovi Donjecka i Luganska

Grad Moskva će direktno učestvovati u obnovi infrastrukture Donjecka i Luganska, saopštio je agenciji RBK neimenovani izvor iz administracije ruske prijestonice.

Sredstva će biti usmjerena iz moskovskog budžeta, ali nije navedeno o kojoj sumi se radi.

14.50 -  Stoltenberg: NATO neće slati trupe u Ukrajinu

NATO neće biti deo konflikta u Ukrajini i neće tamo slati trupe jer želi da izbjegne rat sa Rusijom, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu podsjetio da je od izbijanja rata NATO "značajno pojačao podršku Ukrajini kako bi zadržala pravo na samoodbranu", prenosi Tass.

"Glavna odgovornost NATO-a je da štiti sve saveznike i spriječi da ovaj rat eskalira. Ne želimo da izazivamo konflikt, već da ga spriječimo i da sačuvamo mir", istakao je Stoltenberg.

Kazao je da su od 2014. godine zemlje članice NATO već potrošile desetine milijardi dolara na obuku i opremanje ukrajinske vojske.

Dodao je da su zemlje članice Alijanse te godine počele da snaže sopstvenu bezbjednost i da je trenutno pod komandom NATO 40.000 vojnika u blizini granica sa Rusijom, u "značajna vazdušna i mornarička sredstva, kao i da ih je još 100.000 u visokoj pripravnosti.

Stoltenberg je rekao da NATO sve te pripreme smatra "mjerama odvraćanja" s ciljem da se otkloni bilo kakva mogućnost nesporazuma ili loše procjene u Moskvi.


13.30 - Ruska vojska ne planira da ulazi u Avdejevku, već će je blokirati, saopštio je portparol narodne milicije DNR Eduard Basurin.


13.05 - Pogođena željeznička stanica Sinjeljnikovo-1 

Eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti. Pogođena je željeznička stanica "Sinjeljnikovo-1".

Pored toga, ruskim raketama pogođena je i željeznička trafostanica "Merefa" u Harkovskoj oblasti, prenosi Sputnjik.


12.45 -  Šojgu: Svjesno usporavamo operaciju radi evakuacije civila

Ofanziva ruske vojske na Ukrajinu svesno se usporava kako bi bila omogućena evakuacija civila, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Kako bi stanovnici napustili opkoljena naselja, proglašavaju se režimi tišine i otvaraju humanitarni koridori. Naravno, to usporava tempo ofanzive, ali to se radi svesno kako bi bile izbegnute civilne žrtve", rekao je Šojgu na sastanku Savjeta ministara odbrane ODKB-a, prenosi RIA Novosti.

Istakao je da će Rusija nastaviti specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini dok svi zadaci ne budu ispunjeni, uprkos velikoj pomoći Zapada Kijevu i sankcijama kojima je izložena.

12.30 - Poginulo  nekoliko radnika fabrike Azot u Severodonjecku

Oružane snage Ukrajine pucale su iz artiljerije na fabriku Azot u Severodonjecku, nekoliko radnika je poginulo, prenosi Luganskiinformcentr.

12.00 -  Fon der Lajen: Ukrajina mora da dobije rat

 Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Kijev mora da dobije rat protiv Moskve, da napravi od ruskog napada na Ukrajinu strateški neuspeh ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na Svjetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu okuplja se više od 2.000 političkih i biznis lidera, kao i brojnih eksperata, a Fon der Lajen je istakla da "moskovski pravilnik kao da dolazi iz drugog vijeka", prenio je Rojters.

"Rusija tretira milione ljudi, ne kao ljudska bića, već kao bezličnu populaciju koju treba premeštati ili kontrolisati kao bafer zonu između vojnih snaga, pokušavajući da tenkovima zgazi aspiracije cijele nacije", smatra predsjednica Evropske komisije.

Ona je naglasila da Ukrajina mora da dobije rat i da se pokaže da je Putinova agresija bila "streteška greška".

Fon der Lajen je istakla da Rusija koristi hranu kao oružje sa globalnim posledicama, ponašajući se na isti način kao i u energetskom sektoru.

"Globalna saradnja je protivotrov za ruske ucjene. U rusko-okupiranoj Ukrajini, vojska Kremlja konfiskuje žitarice i mašineriju, a ruski brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove pune pšenice i uljarice", navela je Fon der Lajen.




10.55 - DNR i LNR uspostavile kontrolu nad 217 naselja

Snage Donjecke i Luganske Narodne Republike su uz vatrenu podršku ruske vojske oslobodile i uspostavile punu kontrolu nad 217 naselja na teritoriji DNR, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR, prenosi Sputnjik.

9.47 - Konašenkov:  Borbeni avioni Ruske Federacije oborili su ukrajinski avion MiG-29 kod Kramatorska

Portpatol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je održao jutarnji brifing. :

-Ruska avijacija uništila je veliko skladište ukrajinske vojske u Donbasu granatama za američke haubice M-777.

– Borbeni avioni Ruske Federacije oborili su ukrajinski avion MiG-29 kod Kramatorska.

– Oružane snage Rusije uništile su visokopreciznim raketama diviziju 14. mehanizovane brigade.

 - Ruski PVO sistemi oborili su 5 ukrajinskih dronova i četiri MLRS granate Smerč.

– Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodila je zenitno-raketni sistem Buk-M1 u rejonu u DNR, za dan je poginulo više od 210 ukrajinskih nacionalista.

– Oružane snage RF su od početka specijalne operacije uništile 995 bespilotnih letjelica i 3.243 oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.


9.40 - Ukrajinska vojska se povukla iz Svetlodarska

 Ukrajinske snage su se bez borbe povukle iz Svetlodarska u pravcu Bahmuta, prenosi Sputnjik.

9.15 - Izvestija: Žestoke borbe u Avdejevci

 
Kako javlja dopisnik "Izvestija" Valentin Trušnjin, u toku su žestoke borbe u Avdejevci. Aktivna je artiljerija, višecjevni bacači raketa…

7.47 - Habek: EU za nekoliko dana dogovara embargo na rusku naftu

Evropska unija će verovatno dogovoriti embargo na uvoz ruske nafte "u roku od nekoliko dana", izjavio je njemački ministar ekonomije Robert Habek.

Habek je sinoć, u izjavi za njemačku televiziju Cet-De-Ef, međutim upozorio da embargo neće automatski oslabiti Kremlj, jer mu rastuće cijene omogućavaju da ostvari veći prihod od prodaje manje količine nafte, prenio je Rojters.

Stoga je jedna od mogućnosti bila da se više ne plaća bilo koja cijena nafte, već da se dogovori o gornjim granicama, rekao je on.


7.40 -  Hersonska oblast želi da bude dio Rusije, tražiće vojnu bazu

Hersonska oblast ne planira da bude posebna nezavisna republika, cilj je da postane ruski region, izjavio je zamjenik načelnika regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremousov.

„Ne planiramo da budemo posebna nezavisna republika. Naš glavni zadatak je da budemo subjekt u okviru Ruske Federacije“, rekao je za RIA Novosti Stremousov.

Naveo je da Hersonska oblast, nalazi na jugu Ukrajine, neće žuriti sa referendumom o samoopredjeljenju.

"S obzirom da rezultate referenduma ionako neće priznati zapadne zemlje, održati ga sada je gubljenje vremena. Zato nismo ni razmišljali o održavanju referenduma", naveo je Stremousov.

Prema njegovim riječima, do kraja godine treba da bude završen proces prelaska na standarde ruskog zakonodavstva, pa tek onda može da se odlučuje o referendumu i budućem statusu oblasti.

Stremousov je istakao da će vlasti Hersonske oblasti zatražiti da u regionu bude postavljena ruska vojna baza, koja treba da bude garancija bezbjednosti.

Naveo je i da će ruski jezik, uz ukrajinski, dobiti status državnog.

Hersonska oblast se nalazi na jugu Ukrajine, a sredinom marta ruske snage preuzele su kontrolu nad tim regionom.


7.21 -  Zelenski: Spremni smo odmah na razmjenu zarobljenika

 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Kijev spreman na razmenu zatvorenika sa Rusijom "već sutra" i pozvao njegove saveznike da dodatno pritisnu Moskvu.

"Razmjena ljudi, je humanitarno pitanje, ali i politička odluka koja zavisi od podrške brojnih zemalja", kazao je Zelenski sinoć putem video linka prisutnima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenio je Rojters.


7.10 - Lavrov: Zapadni političari ne znaju šta je Rusija

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da zapadni političari, koji izjavljuju da je potrebno poraziti Rusiju „na bojnom polju“, vjerovatno nisu dobro učili u školi i ne poznaju je.

„Kažu da Rusija mora da ''pretrpi poraz'', da moraju da ''pobijede Rusiju'', da je natjeraju da ''izgubi na bojnom polju''. Vjerovatno nisu dobro učili u školi", rekao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovoj ocjeni, ti zapadni političari izvlače pogrešne zaključke iz svog shvatanja prošlosti.

Ruski ministar je izrazio uvjerenje da će Zapad na kraju morati da prizna „realnost koja se stvara“ na zemlji.

„Biće prinuđen da prizna da je nemoguće stalno nekažnjeno ugrožavati vitalne interese Rusije, Rusa, gdje god da žive", istakao je Lavrov.


7.00 - U granatiranju LNR povrijeđen jedan civil

 
Oružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana jednom pucale na teritoriju LNR, a u posljedicama granatiranja jedan civil je povređen, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

6.45 - Zelenski traži još oružja - Evropa kaže da su njene zalihe iscrpljene

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručuje da je sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom moguć samo ako je tema okončanje rata. Traži maksimalne sankcije Moskvi i oružje koje treba Ukrajini. Evropa kaže da su njene zalihe oružja iscrpljene poslije isporuka Kijevu.

6.30 - Borbe na istoku Donbasa

Na istoku Ukrajine najveće borbe su u regionu Donjecka, gdje ukrajinska vojska pojačava granatiranje ruskih položaja. Ruske snage opkoljavaju ukrajinske trupe u Severodonjecku.

Sa ruske podmornice, u Crnom moru, lansirala je četiri krstareće rakete "Kalibar". U luci Marijupolj, u toku je deminiranje industrijske zone "Azovstalj", a ukrajinskim borcima iz čeličane - sudiće vlasti samoproglašenog Donjecka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana