Sukob u Ukrajini: Izlaznost na referendumu u DNR 86,8 odsto

GS/Agencije
Rat u Ukrajini ušao je u 215. dan
Foto: Ria Novosti | Rat u Ukrajini ušao je u 215. dan

MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 215. dan. U četiri ukrajinske oblasti četvrti je dan glasanja na referendumima o pripajanju Rusiji. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da je Ukrajina otkrila još dvije masovne grobnice.Ambasadori zemalja članica Evropske unije pozvani su danas na sastanak radne grupe Unije za reagovanje na krizne situacije, kako bi razgovarali o zabrinutosti zbog eskalacije rata u Ukrajini.

21:40 – Ukrajina: ruska vojska izvela napad na aerodrom u Krivom Rogu

Vlasti Dnjepropetrovske oblasti saopštile su da je ruska vojska izvela napad na aerodrom u Krivom Rogu.

„Infrastruktura je uništena, dalje korišćenje aerodroma i opreme je nemoguće. Niko nije povrijeđen”, navodi se u saopštenju.

20:26 - Izlaznost u Donjeckoj Narodnoj Republici na kraju četvrtog dana glasanja iznosi 86,89 odsto.

19:38 -  CIK LNR: Izlaznost na referendumu na kraju četvrtog dana iznosi 83,61 odsto.

Izlaznost u Zaporoškoj oblasti, uzimajući u obzir glasove iz inostranstva, dostigla je 66,43 odsto.

Izlaznost u Hersonskoj oblasti iznosi 63,43 odsto.

 

18:37 - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je da bi želio da pomogne da se održi sastanak predsednika Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog.

„Turska se zalaže za organizovanje sastanka predsjednika Ruske Federacije i Ukrajine", rekao je Erdogan, javlja Anadolija.

On je napomenuo da dijalog Turske i sa Rusijom i sa Ukrajinom ima uspjeha i kao primer toga naveo sporazum o „koridorima žita" kroz koje je iz Ukrajine već izvezeno više od 5 miliona tona poljoprivrednih proizvoda.

17:40 - Vlasti Sjeverne Makedonije ne priznaju rezultate referenduma u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, izjavio je šef diplomatije Bujar Osmani.

On je izrazio iznenađenje što 25 odsto Makedonaca smatra politiku Rusije u Ukrajini opravdanom. Po njegovom mišljenju, "to je u suprotnosti sa nacionalnim i državnim interesima naše zemlje".

17:06 - Velika Britanija je proširila spisak sankcija Rusiji

Velika Britanija je proširila spisak sankcija Rusiji zbog referenduma i stavila na spisak antiruskih sankcija 33 lica koja su učestvovala u sprovođenju referenduma.

Uvedene su sankcije lideru Hersonske oblasti Sergeja Jelisejeva i lideru Zaporoške oblasti Evgenija Balickog, predstavniku administracije Zaporoške oblasti Vladimira Rogova, kao i protiv četiri ruska biznismena.

16:42 – Zaharova: Referendum o ulasku Hersonske oblasti u sastav Rusije je uspio

Referendum o ulasku Hersonske oblasti u sastav Rusije je uspio: izlaznost je prešla 50 odsto, saopštila je predstavnica regionalne Izborne komisije Marina Zaharova.

15:56 - PVO je ponovo aktivna u Novoj Kahovki zbog granatiranja grada, odjeknulo je 12 eksplozija, saopštile su vlasti regiona.

 

15:39 - EU podržava ideju o zoni bezbjednosti oko Zaporoške nuklearke

Evropska unija podržava prijedloge Međunarodne agencije za atomsku energiju o uspostavljanju zone nuklearne i fizičke bezbjednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane, izjavila je Dana Drabova, šefica Uprave za nuklearne bezbjednost Češke, koja trenutno predsjedava EU.

„Evropska unija odlučno podržava dejstva Međunarodne agencije za atomsku energiju usmjerenih na pomoć radu Zaporoške nuklerke i stalno prisustvo predstavnika te agencije u objektu. Takođe podržavamo prijedlog generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju da se uspostavi zona nuklearne bezbjednosti u Ukrajini i spremna je da sarađuje s agencijom u tome", navela je Dabrova.

15:15 - Nova grupa posmatrača stigla u LNR

Još jedna grupa međunarodnih posmatrača stigla je u Lugansku Narodnu Republiku da radi na referendumu, saopštili su u CIK LNR. U novoj grupi je petoro posmatrača iz Francuske, Argentine, Meksika i Sirije.

15:00 - SAD izdvaja 457,5 miliona dolara pomoći za ukrajinsku policiju i pravosuđe

Sjedinjene Američke Države izdvojiće 457,5 miliona dolara dodatne pomoći za ukrajinske policijske i pravosudne organe, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

 

14:49 - LNR: Ukrajinska vojska je ispalila četiri HIMARS rakete

Ukrajinska vojska je ispalila četiri rakete iz američkih višecjevnih raketnih sistema HIMARS na naselje Mostki u Luganskoj Narodnoj Republici, tri osobe su ranjene i oštećena je bolnica, saopštilo je Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordnaciju pitanja u vezi ratnim zločinima Ukrajine.

14.41 - Peskov: Blagovremeno ćemo objaviti datum zvaničnog prisajedinjenja

Datum zvaničnog prisajedinjenja novih oblasti Rusiji biće najavljen blagovremeno, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Tome će prethoditi određena zakonodavna procedura. Obavijestićemo vas blagovremeno - rekao je Peskov, prenosi TASS.

Putinov sekretar za štampu je dodao da će mediji biti obaviješteni o tome da li se očekuje obraćanje ruskog lidera nakon rezultata referenduma u republikama Donbasa i drugim oslobođenim teritorijama.

- Informaciju ćemo vam dati na vrijeme - rekao je Peskov.

14.37 - Stano: Odnosi sa Rusijom ne mogu biti kao ranije

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da je EU jasno stavila do znanja svim državama članicama i partnerima, posebno zemljama kandidatima, među kojima je i Srbija, da odnosi sa Rusijom ne mogu biti kao ranije.

- Evropska unija je bila veoma jasna sa partnerskim državama, pogotovo državama koje su zemlje kandidati kao što je Srbija da odnosi sa Rusijom u trenutnim okolnostima ne mogu da budu uobičajeni - rekao je Stano na konferenciji za novnare u Briselu.

On je na pitanje novinara da prokomentariše plan konsultacija koje su potpisala ministarstva spoljnih poslova Srbije i Rusije ocenio da je to „jasan znak o namjeri da se dalje ojačaju međusobne veze između Srbije i Rusije“, kao i da to „povlači ozbiljna pitanja“.

14.02 - Direktor „Rosatoma“: Kijev ugrožava nuklearnu bezbjednost

Kijevski režim direktno ugrožava nuklarnu bezbjednost stalnim granatiranjem Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je generalni direktor ruske državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov.

- Oružane snage Ukrajine granatiraju Zaporošku atomsku centralu koristeći bespilotne letjelice, tešku artiljeriju i višecjevne raketne sisteme. Ukrajinske diverzantske grupe prekidaju dovod električne energije Kurskoj nuklearnoj elektrani na teritoriji Rusije - rekao je Lihačov na 66. godišnjoj sjednici Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču, prenio je portal Sputnjik.

Prema njegovim riječima, prisustvo stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju u Zaporoškoj nuklearki pomaže da se razveju spekulacije u vezi sa situacijom u centrali.

- Pozdravljamo stalno prisustvo dvojice saradnika te agencije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani - rekao je Lihačov.

14:12 - Balicki: Organi vlasti Zaporoške oblasti biće formirani na izborama

Stalni organi vlasti Zaporoške oblasti biće formirani na izborama, koji će biti održani godinu dana nakon odluke o ulasku regiona u sastav Rusije, na osnovu referenduma, saopštio je šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

On je dodao da će, ukoliko rusko rukovodstvo bude podržalo izbor žitelja Zaporoške oblasti i priznalo taj region kao subjekt Ruske Federacije, biti objavljen prelazni period adaptacije na rusku normativnu bazu.

Prema ocjeni Balickog, taj proces će biti složen, jer je neophodno prije svega promjeniti sve dokumente i registre.

14.00 - Portparol Kremlja: Kontakti Moskve i Vašingtona sporadični

Kontakti između Moskve i Vašingtona oko nuklearnog oružja su na odgovarajućem, iako sporadičnom nivou, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Državni sekretar Entoni Blinken izjavi je ranije da je Vašington, navodno, u stalnom kontaktu sa Moskvom u svjetlu izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina o nuklearnom oružju. Na pitanje novinara na kom su nivou ti kontakti, Peskov je rekao da su na „odgovarajućem nivou“.

- Postoje kanali za dijalog, ali oni su prilično sporadični, iako barem dozvoljavaju neke hitne izvještaje o međusobnim stavovima - istakao je portparol Kremlja.

13.57- Peskov: Ne razgovara se o zatvaranju državnih granica

Pitanje zatvaranje granica Rusije za sada nije ponuđeno za diskusiju u Kremlju, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nekoliko medija objavilo je prošle sedmice da bi Rusija mogla zatvoriti granice zbog djelimične mobilizacije.

- Ne znam ništa o tome. U ovom trenutku nema odluka u vezi s tim - rekao je Peskov, na pitanje da li može da potvrdi izvještaje medija.

On je naglasio da nema ni odluka u vezi sa proglašavanjem ratnog stanja u nekoliko ruskih oblasti.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin proglasio je 21. septembra djelimičnu mobilizaciju.

 

13.21 - Ankara neće priznati referendume o pridruživanju Rusiji

Turska neće priznati pridruživanje Donjecke i Luganske Narodne Republike Rusiji, kao ni Hersonske niti Zaporoške oblasti, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

On je na konferenciji za novinare u Tokiju podsjetio da Turska nikada nije priznala prisajedinjenje Krima, koje je nazvao „aneksijom“, te da je to rečeno Rusiji, javio je TASS.

-Izrazili smo zabrinutost zbog referenduma u Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu. Jasno smo poručili da ih nećemo priznati - rekao je Čavušoglu na konferenciji koja je prenošena uživo na njegovom „Tviter“ nalogu.

12.34 - Krimski Institut: Gotovo 93 odsto glasača za pridruživanje Rusiji

Gotovo 93 odsto glasača trećeg dana referenduma o pridruživanju Rusiji u Zaporoškoj oblasti podržalo je takav potez, navodi se u saopšštenju o rezultatima izlaznih anketa koje je danas objavio krimski Institut za političko i sociološko istraživanje.

-Trećeg dana glasanja na referendumu, 25. septembra, glasalo je 500 mještana oblasti. Od onih koji su glasali i odgovorili na pitanje, 92,7 odsto je podržalo pristupanje Zaporoške oblasti Ruskoj Federaciji, a 7,3 odsto je podržalo ukrajinski status regije - ističe se u saopštenju.

Iz Instituta su objasnili da je u dane glasanja sprovedena telefonska anketa, te da margina greške ne prelazi 2,1 odsto, prenio je TASS.

Izlaznost u Zaporoškoj oblasti nakon tri dana je 51,55 odsto, što znači da se referendum može smatrati validnim.

Slični referendumi odgranizovani su i u Hersonskoj oblasti, te Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Glasanje je počelo u petak, 23. septembra i trajaće do sutra.

12.22- Uljanov:Grosijev izvjestaj ima nedostatke,ali je objektivniji

Izvještaj generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija o nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) ima niz nedostataka, ali daje objektivniju i detaljniju sliku onoga što se tamo dešava, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov.

-Kako ja to vidim, izvještaj generalnog direktora o rezultatima posjete misije IAEA Zaporoškoj NPP pripremljen je na brzinu i ima niz nedostataka. Ipak, on daje nešto potpuniju i objektivnu sliku stanja u NPP, od one koju su ukrajinski i zapadni političari, ali i mediji, pokušavali da prodaju -rekao je on u intervjuu TASS-u.

Uljanov je naveo da su sada dva službenika IAEA stalno u nuklearnoj elektrani i izveštavaju o situaciji u realnom vremenu.

-Kako se njihovo razumevanje situacije u ZNPP bude produbljivalo, izveštaji će, po svoj prilici, postati detaljniji i tačniji. Sekretarijat agencije redovno, jednom u nekoliko dana, objavljuje ažurirane informacije o situaciji u ZNPP -  istakao je Uljanov.

11.36 – Zaharova: Referendum u Hersonskoj oblasti već validan, izlaznost preko 50 odsto

Referendum o pristupanju Hersonske oblasti Rusiji već je validan, jer je izlaznost premašila 50 odsto, izjavila je predsjedavajuća regionalne izborne komisije Marina Zaharova.

-Možemo bezbjedno reći da je referendum validan, jer je izlaznost glasača premašila 50 odsto - rekla je ona.

Zaharova je istakla da je četvrti dan referenduma u Hersonskoj oblasti počeo na vrijeme, te da su u regiji aktivna 543 mobilna tima.

Prema njenim riječima, tokom prethodnog dana na biračkim mjestima u Rusiji glasalo je više od 8.600 ljudi, čime je ukupan broj glasova od prvog dana referenduma premašio 25.000, javio je TASS.
Slični referendumi odgranizovani su i u Zaporoškoj oblasti, te Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Glasanje je počelo u petak, 23. septembra i trajaće do sutra.
 

11.23 - Grosi: Zaštitna zona oko Zaporožja jedino rješenje

Generalna konferencija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) održava se u vrijeme kada se suočavamo sa kombinacijom izazova, koju čine rat, energetske kriza i kriza snabdijevanja namirnicama, koja je pred nama, istakao je danas u Beču generalni direktor ove agencije UN Rafael Mariano Grosi.

-Znamo da u mnogim stvarima koje radimo imamo mogućnost da utičemo pozitivno na izazove. Prioritet izazova sa kojima se suočavamo je svakako rat u Ukrajini, koji, kao što je kazao i generalni sekretar UN rekao, mora stati - podvukao je Grosi obraćajući se delegatima zemalja članice IAEA.

Istakao je da se mora učiniti sve da se spriječi nuklearni akcident, koji bi samo povećao patnju građana.

Podsjetio je da je bio nedavno u Zaporožju, gdje je obišao sa svojim timom nuklearnu elektranu koja se nalazi pod paljbom strana u ratu.

-Ako se nesšto desi tamo bićemo sami krivi zbog nedjelovanja, jer imamo plan na stolu -  poručio je on.

Grosi je prenio da je prošle nedjelje započeo konsultacije sa predstavnicima Ukrajine i Rusije o uspostavljanju zaštitne zone oko nuklearke u Zaporožju.

Kazao je da je spreman ove nedjelje da nastavi te razgovore.

-Samo uspostavljanje zaštitne zone će omogućiti stabilizaciju situacije -podvukao je Grosi.

Rekao je da će IAEA nastaviti da se bori za bezbjedno korišćenje nuklearne energije, i najavio da će to biti tema konferencije u Šarm el Šejku u Egiptu, zemlji koja se odlučila na primjenu nuklearne energije.

Podvukao je kao bitno da IAEA nastavi da radi na unapređenju života građana, i s tim u vezi je pomenuo i programe borbe protiv kancera.

U bečkom sjedištu UN, na Generalnoj konferenciji, predstavnici 175 država članice do 30.septembra posvetiće se širokom spektru tema, a fokus je svakako na ratu u Ukrajini i nuklearnom programu Irana.

11.05- Blizu 17.000 Rusa prešlo granicu sa Finskom za vikend

Blizu 17.000 ruskih državljana prešlo je granicu sa Finskom tokom vikenda, što je porast od 80 odsto u odnosu na nedjelju dana ranije, saopštile su danas finske vlasti.

Iz finske granične službe za Rojters je rečeno da se granični saobraćaj rano jutros smanjio, ali da je promet ostao veći nego prethodnih nedjelja.

-Redovi su i dalje nešto duži nego što su to obično bili od pandemije - navedeno je iz službe. 10.43 – Uljanov :Kod nuklearke nema borbenih jedinica

Kod Zaporoške nuklearne elektrane nema niti je bilo borbenih jedinica ni teškog naoružanja, izjavio je za TASS stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

-Nema niti je bilo borbenih jedinica ni teškog naoružanja kod elektrane - naglasio je Uljanov.

On je rekao da se kod nuklearke nalaze samo jedinice Nacionalne garde Rusije, Nuklearne, biološke i hemijske zaštitne trupe, odgovorne za radiološku bezbjednost, kao i 10 zaposlenih u kompaniji „Rosatom“.

„Njihovo prisustvo tamo je apsolutno neophodno kako bi osigurali nuklearnu i fizičku bezbjednost kod Zaporoške nuklearne elektrane“, dodao je Uljanov.

10.13 - Stupila na snagu zabrana ulaska u Poljsku ruskim državljanima

U Poljskoj je danas stupila na snagu zabrana ulaska ruskim državljanima koji dolaze vazdušnim ili morskim putem.

Varšava je ranije zabranila ulaz Rusima kopnenim putem, podsjeća TASS.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski je 19. septembra proslijedio instrukcije pooštravanja pravila za Ruse nakon dogovora sa vlastima Estonije, Litvanije i Letonije koje su zabranile ulaz ruskim državljanima koji imaju šengensku vizu radi posjeta vezanih za turizam, kulturu, sport i poslovanje.

Poljska čak neće odobriti ulaz ruskim državljanima koji imaju šengensku vizu koju je izdala druga država. Međutim, postoje izuzeci, uključujući disidente, humanitarne slučajeve, istraživače, članove diplomatskih misija, studente poljskih obrazovnih institucija i ribare.

Poljska je prekinula izdavanje turističkih viza ruskim državljanima prije nekoliko mjeseci.

Samo diplomate, vozači kamiona, članovi porodica državljana Poljske i drugih građana EU, kao i lica koja putuju zbog humanitarnih akcija, imaju pravo na vizu Poljske.

9.28 - Zelenski:Otkrili smo još dvije masovne grobnice u Izjumu

Ukrajina je otkrila još dvije masovne grobnice sa tijelima stotina ljudi u sjeveroistočnom gradu Izjumu, koji je Kijev ovog mjeseca preuzeo od Rusije, tvrdi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski lider je u intervjuu za CBS pozvao na kontinuirani pritisak sankcija na Rusiju, prenio je Rojters.

Ruske vlasti još nisu komentarisale najnoviju tvrdnju Zelenskog o otkriću još dvije masovne grobnice.

-Danas sam dobio više informacija. Pronašli su još dvije masovne grobnice, velike grobnice sa stotinama ljudi. Govorimo o malom gradu Izjumu - rekao je Zelenski.

Naveo je da sankcije treba da se nastave, kao i da će one, osim političkog, imati i finansijski uticaj.
 

9.13 - Ambasadori zemalja članica EU na sastanku zbog eskalacije rata

Ambasadori zemalja članica Evropske unije pozvani su danas na sastanak radne grupe Unije za reagovanje na krizne situacije, kako bi razgovarali o zabrinutosti zbog eskalacije rata u Ukrajini, saopštili su danas neimenovani zvaničnik i diplomata EU.

Kako su saopštili izvori, sastanak iza zatvorenih vrata u Briselu počeće u 10 časova, prenosi Rojters.

Ambasadori obično nisu prisutni na sastancima integrisane grupe za reagovanje na političke krize, koja uključuje zvaničnike iz izvršne vlasti EU i njene diplomatske službe, navodi britanska agencija.

7.45 -Američki general:Ne vjerujem da će Putin koristiti nuklearno oružje

Bivši glavnokomandujući kopnenim snagama SAD u Evropi, američki general Ben Hodžes, ne vjeruje da će ruski predsjednik Rusije Vladimir Putin, i pored iznijetih prijetnji, koristiti nuklearno naoružanje.

-Nuklearni udar Putinu ne bi donio nikakvu neposrednu vojnu korist - istakao je Hodžes u intervjuu bečkom nedjeljniku „Profil“.

Prema njegovim riječima, Rusija bi samo pretrpjela negativne posljedice - od kontraudara do opšte osude.

Hodžes je kazao da bi nuklearni udar učinuio nemogućim da se SAD drže dalje od rata u Ukrajini.
-SAD bi morale vojno da reaguju, jer Bijela kuća zna da Kina, Iran, Sjeverna Koreja i drugi jasno analiziraju kako se Vašington ponaša. A to neće, najvjerovatnije, biti nuklearni udar, već konvencionalni kontraudar - smatra on.

On bi, kaže, preporučio djelovanje protiv ruske crnomorske flote.

Vezano za djelimičnu mobilizaciju, koja je pokrenuta u Rusiji, Hodžes ističe da „vojnici plaćaju cijenu kada je viša hijerarhija korumpirana, kada nedostaju i uljepšavaju se izvještaji o greškama, kvalitetu i resursima“.

-Mogu vam reći šta se trenutno događa. Pojedini ljudi, koji imaju nalog da pronađu 300.000 novih vojnika postaće veoma bogati, jer će mnogi pokušati da se novcem oslobode obaveze. To je stara ruska praksa - smatra američki general.

Što se daljeg toka rata u Ukrajini tiče, kaže da polazi od toga da će Ukrajina do kraja godine uspjeti da potisne ruske snage do one linije na kojoj su bile prije 24.februara.

-Sredinom iduće godine će ukrajinski vojnici biti na Krimu - uvjeren je Hodžes.
 

7.33  - Zelenski Rusima:Oduprite se mobilizaciji ili se predajte

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Ruse da se odupru mobilizaciji, a one koji su već na frontu da se prvom prilikom predaju Oružanim snagama Ukrajine.

Zelenski je u video obraćanju, koje je dijelom bilo na ruskom jeziku, pozvao Ruse da se ne odazivaju na mobilizaciju, da bježe ili da se prvom prilikom predaju ukrajinskim snagama u zarobljeništvo, prenosi Ukrinform.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 21. septembra objavio djelimičnu mobilizaciju. Ruski ministar odbrane Šojgu potom je saopštio da će biti mobilisano 300.000 rezervista.

Kijev, međutim, tvrdi da će Moskva mobilisati do milion ljudi.
 

7.31 - Blinken:Bili smo u kontaktu sa Rusijom zbog prijtnji nuklearnim oružjem

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Vašington bio u direktnom kontaktu sa Moskvom zbog prijetnji upotrebe nuklearnog oružja.

-Da, bili smo u kontaktu.Veoma je važno da Moskva čuje od nas i zna od nas da bi posljedice bile užasne. I mi smo to vrlo jasno rekli - rekao je Blinken u intervjuu za CBS, odgovarajući na pitanje da li su SAD bile u kontaktu sa Rusijom zbog prijete nuklearnim ratom.

Kako je rekao Blinken, Kremlj ima nuklearni „lanac komandovanja“, ali je i neizvjesno da li bi iko rekao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu „ne“ ukoliko on odluči da upotrijebi nuklearno oružje.

Američki državni sekretar je odbio da podijeli detalje o tome kako će SAD reagovati na eventualnu upotrebu nuklearnog oružja, ali je rekao da administracija ima plan.

-Predsjednik Bajden je odlučan da, pošto činimo sve što možemo da pomognemo Ukrajincima da se brane, kao što činimo sve što možemo da okupimo druge zemlje da izvrše pritisak na Rusiju, ovaj rat ne bude proširen - rekao je Blinken u odgovoru na pitanje da li je to plan koji bi spriječio Treći svjetski rat.

Putin je prošle nedjelje naredio djelimičnu mobilizaciju, zaprijetio upotrebnom nuklearnog oružja i u obraćanju narodu poručio da je Zapad naklonjen uništavanju ruske otadžbine.

Blinken je rekao da je Putinova retorika neodgovorna i dodao da su SAD izrazile zabrinutost Rusiji zbog njenih prijetnji.

07:04 - Zelenski: Uspjesi vojske Ukrajine na više položaja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se na mnogim mjestima duž linije fronta vode teške borbe sa ruskim snagama i da su pripadnici ukrajinske vojske postigli uspjeh na više položaja.

-Ostvarili smo uspjehe na više borbenih pozicija . izjavio je Zelenski sinoć u video obraćanju naciji, prenio je Rojters.

Ukrajinski predsednik je ranije juče rekao da je Kijev od Sjedinjenih Američkih Država dobio dva protivvazdušna sistema NASAMS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana