Rusija pokrenula krivični postupak zbog eksplozija na „Sjevernim tokovima”

GS/Agencije
Rat u Ukrajini ušao je u 217. dan
Foto: Sputnjik | Rat u Ukrajini ušao je u 217. dan

MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 217. dan. Za ulazak u sastav Rusije u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici na referendumu je glasalo blizu 100 odsto birača, u Zaporoškoj oblasti više od 93 odsto birača izjasnilo se za priključenje Rusiji , a u Hersonskoj oblasti više od 87 odsto, rezultati su Centralne izborne komisije (CIK) na osnovu kompletno prebrojanog biračkog materijala. U EU i UN poručili da je referendum lažan i da ga ne priznaju.

10:00 - Podoljak: Odlučni smo da vratimo oblasti okupirane od Rusije

Ukrajina je odlučna da povrati teritoriju koju će Rusija verovatno anektirati nakon insceniranih glasanja u okupiranim oblastima, rekao je danas savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

On je u intervjuu agenciji AP dodao da ozbiljno shvata pretnje Moskve da će upotrebiti nuklearno oružje u ratu sa susedom.

Savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tvrdi da se ništa neće promeniti na bojnom polju ako u narednim danima Rusija, kao što se očekuje, bude namerila da pripoji četiri regiona južne i istočne Ukrajine.

“Oslobodićemo našu teritoriju vojnim putem, što ne zavisi sod toga šta Rusija misli ili želi, koliko od vojnih sposobnosti Ukrajine”, poručio je Podoljak.

09:00 - Rusija pokrenula krivični postupak zbog eksplozija na „Sjevernim tokovima”

Istražitelji Federalne službe bezbjednosti Rusije, na osnovu materijala Generalnog tužilaštva Rusije, pokrenuli su krivični postupak po predmetu međunarodni terorizam zbog eksplozija na gasovodima „Sjeverni tok 1” i „Sjeverni tok 2”, saopštila je pres-služba tužilaštva.

Prema navodima Generalnog tužilaštva, najkasnije 26. septembra u području ostrva Bornholm preduzete su namjerne akcije kako bi se oštetili gasovodi „Sjeverni tok 1” i „Sjeverni tok 2” koji se protežu dnom Baltičkog mora.

„Uslijed ovih akcija Rusiji je pričinjena značajna ekonomska šteta”, saopštilo je Generalno tužilaštvo.

Gasovodima „Sjeverni tok 1” i „Sjeverni tok 2” isporučuje se gas u zemlje Evropske unije kako za industrijsku upotrebu, tako i za grijanje stambenih objekata.

20:37 - Prajs: Američko oružje je za upotrebu na ukrajinskoj teritoriji

Američko naoružanje dugog dometa koje je dato Ukrajini namijenjeno je upotrebi samo na ukrajinskoj teritoriji, a zemlja koju “anektira” Rusija i dalje će biti smatrana za ukrajinsku teritoriju, izjavio je večeras portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

“Bili smo jasni prema našim ukrajinskim partnerima, kada je riječ o određenim sistemima dugog dometa, da se oni mogu koristiti samo na suverenoj ukrajinskoj teritoriji”, rekao je Prajs na konferenciji za novinare.

On je dodao da će, ukoliko se aneksija desi, što Vašington očekuje, te oblasti ostati suverena ukrajinska teritorija.

20:05 - Pentagon izdvojio još 1,1 milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini, javlja AFP, pozivajući se na američku vojsku.

 

19:48 – Rusija: Referendumi održani u skladu sa međunarodnim pravom

Referendumi o pridruživanju Rusiji u narodnim republikama Donjeck i Lugansk, te regionima Zaporožje i Herson održani su uz striktno poštovanje međunarodnog prava, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da rezultati referenduma potvrđuju da narod u tim regionima ne želi da se vrati u stare živote i da je napravio svjestan i dobrovoljan izbor u korist Rusije.

Rusko Ministarstvo navodi da je narod u Donbasu i na jugu Ukrajine “iskoristio svoje legalno pravo na samoopredjeljenje u skladu sa Poveljom UN, Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima iz 1966, Završnim helsinškim aktom iz 1975. i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Kosovu od 22. jula 2010. godine, koji potvrđuju da se jednostranim proglašavanje nezavisnosti u dijelu države ne krše pravila međunarodnog prava”, prenosi TASS.

19:38 – Rogov: Referendum planiran i u dijelu Zaporoške oblasti i u regionalnom centru Zaporožju

Planirano je da referendum bude održan i u dijelu Zaporoške oblasti i u regionalnom centru Zaporožju, koji su pod kontrolom Kijeva, nakon njihovog oslobađanja, izjavio je član glavnog savjeta regionalne administracije Vladimir Rogov.

„Sada je oslobođeno oko tri četvrtine, 73 odsto teritorije. Oni će postati dio Rusije. Kozaci su htjeli da glasaju, pisalo mi je hiljade ljudi, važno je da ljudi odrede svoju sudbinu”, rekao je Rogov za RBK.

18:21 - Švedska služba bezbjednosti preuzela istragu o Sjevernom toku

Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da je služba nacionalne bezbjednosti preuzela preliminarnu istragu o oštećenju gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru.

U saopštenju tužilaštva je potvrđeno da će švedska služba bezbjednosti voditi istragu jer, kako se navodi "moguće je da je riječ o ozbiljnom zločinu koji je, bar djelimično, usmjeren protiv švedskih nacionalnih interesa, a po svemu sudeći izvršila ga je neka strana sila", prenio je Rojters.

17:30 - Osam eksplozija odjeknulo u Melitopolju i njegovoj okolini.

Za sada nije jasno šta su bile mete napada.


17:12 – DNR: Savezničke snage kontrolišu grad Krasni Liman

Savezničke snage kontrolišu grad Krasni Liman, saopštila je Narodna milicija DNR na svom Telegram kanalu. Precizira se da ukrajinska vojska bezuspješno pokušava da prekine snabdjevanje grada.

„Branioci grada iz redova Narodne milicije LNR i DNR, kao i Oružane snage RF, u potpunosti kontrolišu situaciju u svim pravcima koji su mete napada kijevskih bandi. Strateški pravci su takođe pod kontrolom, uprkos pokušajima nacista da odsjeku Krasni Liman od snabdjevanja", precizirali su iz resora.

16:56 – Eksplozija u skladištu municije u Belgorodskoj oblasti

U Belgorodskoj oblasti došlo je do eksplozije na skladištu municije, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Po njegovim riječima, ljudski faktor je kriv za nesreću. 

Tom prilikom povrijeđeno je 14 osoba. 

Svima je ukazana medicinska pomoć.

16:40 - Njemački kancelar Olaf Šolc u telefonskom razgovoru sa Vladimirom Zelenskim izjavio je da da će Njemačka nastaviti da podržava Ukrajinu, uključujući i oružjem.

Pored toga, „nikada neće priznati" rezultate referenduma u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti LNR i DNR.

Njemačke službe bezbjednosti pretpostavljaju da će oba kraka gasovoda „Severni tok" i jedan krak „Severnog toka 2" zauvijek biti neupotrebljivi nakon navodne sabotaže, piše njemački list 

„Tagešpigl", pozivajući se na izvore u njemačkoj vladi.
Prema njihovim rečima, ukoliko se brzo ne poprave oštećenja na krakovima, u gasovode će ući mnogo slane vode koja će izazvati koroziju.

16:39 – EK predložila osmi paket sankcija Rusiji

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas prijedlog novog, 8. paketa sankcija protiv Ruske Federacije, s ciljem da "Kremlj plati" zbog sprovođenja referenduma u Ukrajini, koji je ona nazvala "lažnim glasanjem".

"Ne prihvatamo lažni referendum i bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini, i odlučni smo da Kremlj plati za dalju eskalaciju", rekla je Fon der Lajen novinarima u Briselu, prenosi Rojters.

Predloženi osmi paket sankcija uključuje mjere zabrane uvoza ruskih proizvoda, koje bi trebalo da umanje prihod Rusiji za sedam milijardi evra.

Sankcije obuhvataju i zabranu izvoza ključnih tehnologija koje se koriste u vojsci, kao što su avionski proizvodi, elektronske komponente i specifične hemikalije supstance, saopštila je fon der Lajen.

U Njemačkoj strahuju da će „Severni tokovi" biti zauvek neupotrebljivi

15:42 – Erdogan Zelenskom ponudio posredovanje za NE Zaporožje

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i ponudio posredovanje u stvaranju bezbjednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

"Predsjednik Ergodan je izrazio duboko zadovoljstvo što je uspješno okončana razmjena zarobljenika između Rusije i Ukrajine na kojoj već dugo rade. Navodeći da funkcioniše sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica preko Crnog mora, predsjednik Erdogan je rekao da se sličan pristup može ispoljiti i u kontekstu nuklearke Zaporožje i da je ponuda neophodnog posredovanja i pomoći u stvaranju demilitarizovane zone oko elektrane u funkciji", rečeno je novinarima iz kabineta turskog predsjednika, prenijela je agencija TASS.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izrazio je juče nadu da će ove nedelje doći u Rusiju i Ukrajinu kako bi nastavio razgovore o situaciji oko nuklearne elektrane Zaporožje.

15:12 – Upućen prijedlog Putinu da se i Zaporoška oblast uvrsti u sastav Rusije

Šef vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki uputio je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu prijedlog uvrsti region u sastav Ruske Federacije.

U dokumentu u koji su imali uvid ruski mediji, Zaporoška oblast predlaže da je Ruska Federacija prihvati kao novi subjekt i zaključi međunarodni ugovor između regiona i Rusije o prijemu regiona u sastav Rusije „i formiranju novog subjekta u sastavu Ruske Federacije – Zaporoške oblasti", navodi se u dokumentu.

14:17 - Gruško: Rusija spremna na zajedničku istragu incidenta na gasovodu Sjeverni tok

Rusija je spremna da razmotri zahtjeve iz evropskih zemalja za zajedničku istragu o uzrocima incidenta na gasovodu Sjeverni tok, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, dodajući da takvih zahtjeva do sada nije bilo.

"Ako bude zahtjeva, razmotrićemo ih. Koliko znam, nije ih bilo", rekao je Gruško, prenosi RIA Novosti.

Kompanija "Nord Strim AG", operater gasne mreže, saopštila je juče da su tri priobalne linije gasovodnog sistema Sjeverni tok pretrpjele oštećenja "bez presedana" u samo jednom danu.

13:57 - Ukrajinske trupe izvele su raketni napad na grad Aljoški kod Hersona

Ukrajinske trupe izvele su raketni napad na grad Aljoški kod Hersona, aktiviran je sistem za protivvazdušnu zaštitu, saopštio je predstavnik hitnih službi Hersonske oblasti.

U Hersonu, na drugoj strani Dnjepra, čule su se četiri eksplozije.

U granatiranju je pogođen hotel „Kolos", a povrijeđenima se pruža u medicinska pomoć. 

Njihovo stanje je stabilno, saopštio je ministar zdravlja Hersonske oblasti Vadim Iljmijev.

„Ukrajina je još jednom pokazala koliko voli stanovnike Hersonske oblasti. Nažalost, stradali su civili", rekao je on i dodao da je stanje ranjenih stabilno.

„Za sada se sami snalazimo. Ali ako bude potrebno, poslaćemo ih u Simferopolj", rekao je ministar.

13.06 - Američka ambasada u Moskvi pozvala građane da napuste Rusiju

Američka ambasada u Moskvi pozvala je građane SAD da hitno napuste Rusiju sve dok postoje mogućnosti za to.

"Američki građani ne bi trebalo da putuju u Rusiju, a oni koji borave ili putuju u Rusiju, treba odmah da napuste zemlju, dok postoje ograničene mogućnosti komercijalnog putovanja", navodi se u saopštenju američke ambasade u Moskvi, koje je prenosi Tas.


12.47- Peskov: SAD sve više ulažu u sukob u Ukrajini

 Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se SAD sve više približavaju da postanu punopravni član konflikta u Ukrajini i da je to izuzetno opasno.

Peskov je izjavio da ruska strana izražava negativan stav prema saopštenju koje je objavio američki državni sekretar Entoni Blinken, a u kojem se navodi mogućnost da Ukrajina upotrijebi oružje koje je dobila od SAD na teritorije u kojima se održao referendum za ujedinjenje sa Rusijom, prenosi Tass. 

Glupe tvrdnje da je Rusija sabotirala Severni tok

Moskva je nazvala glupim tvrdnje da Rusija stoji iza navodnih napada na gasovode Sjeverni tok, dodajući da istovremeno ruske vlasti primjećuju veliko povećanje profita američkih kompanija koje dostavljaju gas Evropi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na redovnoj pres konferenciji da incident treba da bude istražen i da rokovi za popravljanje oštećenih gasovoda nisu jasni.

Evropske vlasti istražuju ono za šta Danska, Njemačka i Švedska tvrde da su bili akti sabotaže na cjevovodima pod Baltičkim morem dva ruska gasovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2.


12.00 - Kremlj: Operacija će trajati do potpune kontrole Donjecka

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini mora se nastaviti dok Rusija ne stekne punu kontrolu nad Donjeckom na istoku zemlje, saopšteno je iz Kremlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se operacija nastaviti "minimlano" do oslobođenja Donjecke Narodne Republike.

11.30 - Isporučeno 15 tona hrane narodu u LNR

Konvoj kamiona ruskog Ministarstva za vanredne situacije isporučio je 15 tona hrane narodu u Luganskoj Narodnoj Republici /LNR/, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije LNR.
"Još jedan konvoj kamiona ruskog Ministarstva za vanredne situacije dostavio je juče humanitarnu pomoć za Donbas mještanima Luganska. Ruski spasioci donijeli su ukupno 15 tona hrane", navodi se u saopštenju.

Drugi ruski konvoj dostavio je prošle sedmice 50 tona šećera u LNR, podsjeća TASS.

Rusko Ministarstvo pruža humanitarnu pomoć Donbasu od avgusta 2014. godine. Do sada je isporučeno više od 150.000 tona humanitarne pomoći.


10.15 - I Herson i Zaporožje tražiće od Putina prijem u Rusiju

 Vlasti Hersonske i Zaporoške oblasti zatražiće od ruskog predsjednika Vladimira Putina da razmotri prihvatanje tih oblasti u sastav Rusije nakon referenduma.

"Obratićemo se ruskom predsjedniku u narednih nekoliko dana", izjavio je za agenciju TASS zamjenik predsjednika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Predsjednik pokreta "Mi stojimo uz Rusiju" Vladimir Rogov takođe je za TV kanal Solovjev rekao da će vlasti Zaporoške oblasti zatražiti od Putina da razmotri prihvatanje regiona u sastav Rusije nakon referenduma.

"Koliko ja razumijem obrazloženje procesa, zahtev će biti razmatran narednih dana", precizirao je Rogov.

Prethodno je lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Ukrajini Leonid Pasečnik najavio da će kasnije danas pripremiti dokument kojim se od Putina traži da razmotri prijem LNR u sastav Ruske Federacije.



9.34 -  Antonov: Amerika se bliži opasnoj ivici

SAD se približavaju opasnoj ivici kada kažu da bi zapadno oružje moglo da se upotrijebi za udare na teritoriju Donjecke i Luganske Narodne Republike /DNR, LNR/ i Zaporoške i Hersonske oblasti, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

„Sponzori neonacističkih kriminalaca približavaju se opasnoj ivici na koju je Rusija više puta i jasno upozoravala“, rekao je on, komentarišući izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da se SAD ne protive da Kijev koristi zapadno oružje za napad na DNR, LNR, i oblasti Zaporožja i Hersona.

On je dodao da SAD postaju strana u ukrajinskom sukobu.
 

9.14- Šolc: Putin očajan, pravi grešku za greškom

Njemački kancelar Olaf Šolc smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin „pravi grešku za greškom“.

Takvo djelovanje je, smatra, rezultat očajanja i reakcija na neuspjehe ruske vojske u istočnoj Ukrajini.

On je, u intervjuu za dnevnik „Osnabriker catung“, rekao da Njemačka neće prihvatiti lažne referendume.

Na pitanje da li bi Putin mogao obistiniti prijetnju upotrebe nuklearnog naoružanja, kazao je da to niko ne zna, ali da mu poručuje isto i američki predsjednik „Ne radi to“.

Kazao je da bi Putin mogao rat u Ukrajini odmah okončati povlačenjem svoje vojske i razgovorima sa Kijevom.

U vezi isporuke oružja Ukrajini Šolc ostaje pri stavu da Ukrajina treba da dobija oružje koje može odmah upotrijebiti preko drugih zemalja NATO, koje imaju oružje ruske proizvodnje, a da će Njemačka zauzvrat tim državama dati svoje naoružanje u zamjenu.

„Njemačka podržava Ukrajinu svom snagom i čini sve kako bi se sprečio direktan konflikt NATO i Rusije“, objasnio je on i dodao da to odgovara želji većine Nijemaca.

9.03- Ukrajinska vojska gađala Lisičansk koristeći rakete Himars

Oružane snage Ukrajine granatirale su grad Lisičansk u Luganskoj Narodnoj Republici /LNR/, koristeći višestruke raketne sisteme HIMARS američke proizvodnje, saopštila je misija LNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine u Ukrajini.

U saopštenju se precizira da su 20 minuta poslije ponoći po moskovskom vremenu ukrajinske oružane formacije granatirale ovo područje, koristeći i četiri rakete iz sistema HIMARS.

U toku je procjena štete i utvrđivanje da li ima ranjenih.

Ukrajinska vojska je intenzivirala granatiranje teritorije LNR dok su građani ove republike glasali na referendumu o pristupanju Rusiji od 23. do 27. septembra.

Prema podacima misije LNR-a, tokom glasanja na referendumu, ukrajinska vojska granatirala je ovu oblast 17 puta, pri čemu su ubijena tri civila, a 12 je ranjeno.

U ukrajinskim granatiranjima oštećeno je i 35 kuća u sedam stambenih naselja.

Nakon glasanja kasno sinoć ukrajinske snage granatirale su Brjanku, ubivši tri osobe, a ranivši petoro, navodi isti izvor, prenosi TASS.
 

9.00- Borel: Nelegalni referendumi narušili ukrajinski suverenitet

EU osuđuje održavanje nelegalnih „referenduma“ u Ukrajini i njihov falsifikovani ishod, jer predstavljaju narušavanje ukrajinskog suvereniteta, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borel.

On je dodao da će EU nastaviti da podržava Kijev koji se „hrabro suprotstavlja ruskoj agresiji“.

„EU osuđuje održavanje nelegalnih referenduma i njihov falsifikovani ishod. Ovo je još jedno kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, uz sistematsku zloupotrebu ljudskih prava. Pohvaljujemo hrabrost Ukrajinaca, koji nastavljaju da se suprotstavljaju ruskoj invaziji „, napisao je danas Borel na Tviteru.

Proruski zvaničnici u četiri regiona Ukrajine pod kontrolom Moskve saopštili su juče da se ogromna većina stanovnika izjasnilla za ulazak ovih oblasti u sastav Ruske Federacije, nakon pet dana glasanja na referendumu koje su Kijev i zapadni lideri unaprijed odbacili kao „farsu“.

8.57- Evropska komisija danas predlaže novi paket sankcija Moskvi

 Evropska komisija predložiće danas novi paket sankcija protiv Rusije, uključujući uvođenje ograničenje cijena ruske nafte, objavio je portal „Politiko“, pozivajući se na izvore.

Komisija će obavijestiti ambasadore zemalja EU o novom paketu sankcija danas oko 14.30 časova po lokalnom vremenu.

U isto vrijeme, blok planira da ublaži neke sankcije, odnosno ukinuće zabranu izvoza vještačkih đubriva, cementa i drugih proizvoda iz Rusije.

8.47- Borel: Curenja na gasovodima nisu slučajnost

Evropska unija sumnja da su oštećenje dva podvodna gasovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 sabotaža i upozorava da će odgovoriti za svaki napad na evropske energetske mreže, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borel, prenosi AP.

„Sve dostupne informacije ukazuju da su curenja na gasovodu Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 rezultat namjernog čina“, naveo je Borel u saopštenju objavljenom na Tviteru.

On je rekao da je „svaki namerni poremećaj evropske energetske infrastrukture potpuno neprihvatljiv i da će naići na čvrst i ujedinjen odgovor“.

Seizmolozi su u utorak izvestili da su eksplozije potresle Baltičko more pre nego što su otkrivena neobična curenja na dva podvodna gasovoda koji vode od Rusije do Nemačke, navodi AP.

8.33 - Medvedev: Dobrodošli kući, u Rusiju!

Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da su sasvim očigledni rezultati referenduma u Donbasu, Zaporožju i Hersonu, te stanovnicima ovih regiona poželio dobrodošlicu u Rusiju.

-Referendumi su završeni. Rezultati su jasni. Dobrodošli kući, u Rusiju! - napisao je Medvedev na „Telegramu“.

8.26 -LNR će danas tražiti od Putina prijem u Rusku Federaciju

Lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Ukrajini Leonid Pasečnik najavio je da će kasnije danas pripremiti dokument kojim se od ruskog predsjednika Vladimira Putina traži da razmotri prijem LNR u sastav Ruske Federacije, prenosi TAS S.

-Rezultat je tu! Stanovnici Luganske Narodne Republike su se opredijelili za svijetlu i prosperitetnu budućnost - napisao je on na Telegramu, komentarišući rezultate referenduma koje su organizovale proruske vlasti, o pristupanju LNR Rusiji.

-Danas ću pripremiti odgovarajući dokument kojim tražim od ruskog predsjednika Vladimira Putina da razmotri pristupanje LNR Ruskoj Federaciji kao konstitutivnog člana u skladu sa zakonom - zaključio je Pasečnik.

7.35-Trudo:Nove sankcije Moskvi zbog lažnog referenduma

Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je da će njegova zemlja uvesti dodatne sankcije Rusiji, kao odgovor na „lažne referendume“, održane na ukrajinskim teritorijama pod kontrolom Moskve.

On je rekao da Kanada nikada neće priznati rezultate tih referenduma ili „pokušaja nelegalne aneksije ukrajinskih teritorija od strane Rusije“, prenosi Rojters.

Trudo je napomenuo da Kanada aktivno sarađuje s međunarodnim partnerima i saveznicima i da zemlja namjerava da uvede nove sankcije osobama i subjektima koji su učestvovali u „ovom posljednjem pokušaju narušavanja ukrajinskog državnog suvereniteta i onima koji su odgovorni za ratna stradanja u Ukrajini“.

-Namjeravamo da uvedemo nove sankcije protiv osoba i subjekata koji su saučesnici u ovom najnovijem pokušaju podrivanja principa državnog suvereniteta i koji dijele odgovornost za aktuelno besmisleno krvoproliće širom Ukrajine -  naveo je Trudo u saopštenju.

Proruski zvaničnici u četiri regiona Ukrajine pod kontrolom Moskve saopštili su juče da se ogromna većina stanovnika izjasnila za ulazak ovih oblasti u sastav Ruske Federacije, nakon pet dana glasanja na referendumu koje su Kijev i zapadni lideri unaprijed odbacili kao „farsu“, navodi britanska agencija.

7.25-Mišel: EU neće priznati lažne referendume

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel kaže da Evropska unija neće priznati referendume u četiri oblasti u Ukrajini koje su pod kontrolom Rusije ni njihove rezultate.

-Lažni referendumi. Lažni rezultati. Nećemo priznati ni jedno ni drugo -, napisao je Mišel na „Tviteru“.

7.03-Zelenski:Rusija prijeti svijetu nuklearnom katastrofom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se putem video-linka obratio na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SBUN), gdje je zatražio da se Ukrajini pruže kolektivne garancije bezbjednosti i poručio da Rusija ne bi smjela da ima nuklearno oružje pošto prijeti svijetu „nuklearnom katastrofom“.

-Ukrajina mora da dobije jasne i pravno obavezujuće garancije kolektivne bezbjednosti - rekao je Zelenski u video obraćanju tokom sjednice koja je bila posvećena referendumima o pridruživanju Rusiji, koje su proruske vlasti organizovale u oblastima Ukrajine koje su pod kontrolom Moskve.

On je dodao da je „svijetu potrebna“ bezbjednosna arhitektura koja bi bila u skladu sa globalnom ulogom Ukrajine i pozvao na nastavak vojne i finansijske podrške Kijevu, prenosi Sputnjik.

U obraćanju je Zelenski upozorio da Ukrajina neće moći da pregovara sa Rusijom posle „lažnih referenduma koji su organizovani u okupiranim oblastima“, prenio je Gardijan.

Ukrajinski predsjednik je rekao i da Rusija ne može imati nuklearno oružje, jer ona njime ne obezbjeđuje bezbjednost cijelom svijetu.

Pored toga, rekao je on, „Rusija je ignorisala poziv IAEA za momentalnu demilitarizaciju nuklearne elektrane Zaporožje i prekid bilo kakvih neprijateljskih akcija usmjerenih na bilo koje nuklearno postrojenje u Ukrajini“.

Zelenski je naglasio da Rusija „namjerno drži svijet na ivici nuklearne katastrofe“, navodi Ukrinform.
 

6.44- DNR: Ukrajinske snage granatirale tri naselja

Ukrajinske snage ispalile su 11 granata na tri naselja u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštili su zvaničnici DNR, preneo je TASS.

-Ukrajinske snage sinoć su granatirale grad Jasinovataju i sela Zaičevo i Jakovlevku oružjem kalibra 152 milimetra – dodali su.

Glavni štab teritorijalne odbrane DNR saopštio je da je jedan civil povijređen u ukrajinskom granatiranju grada Makejevke.

6.37-IAEA: Hitno osigurati bezbjednost nuklearke u Zaporožju

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi pozvao je na hitnu akciju da bi se smanjila prijetnja od napada u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju pošto su u toj oblasti registrovani novi napadi.

U saopštenju za medije se navodi da je IAEA ove sedmice, poslije nekoliko dana primirja, zabilježila nova granatiranja i eksplozije u blizini nuklearke u Zaporožju kada su razbijeni prozori na hali gde se nalazi turbina, prenio je TASS.

Grosi je ponovio da je potrebno hitno uspostaviti bezbjedno okruženje oko najveće nuklearke u Evropi da bi se izbjegla moguća katastrofa.

6.28-Kina: Izolacija i sankcije Rusiji vode u ćorsokak

Nakon što su Sjedinjene Američke Države pozvale Savjet bezbjednosti UN da osudi referendume u regionima na istoku Ukrajine koje je zauzela Rusija, ambasador Kine pri UN Džang Jun upozorio je na zasjedanju da izolacija i sankcije „vode u ćorsokak“.

-Blokovska konfrontacija, politička izolacija, sankcije i pritisak samo će dovesti do ćorsokaka - poručio je Džang na sjednici Savjeta bezbjednosti, prenosi Rojters.

Kina je Rusiji dala diplomatsku podršku nakon invazije na susjednu Ukrajinu 24. februara, a Džang je danas ponovio poziv Pekinga na pregovore za okončanje sukoba koji „uključuju legitimnu zabrinutost obe strane“.

6.24-Velika većina četiri ukrajinske oblasti za ulazak u Rusiju

Za ulazak u sastav Rusije u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici na referendumu je glasalo blizu 100 odsto birača, u Zaporoškoj oblasti više od 93 odsto birača izjasnilo se za priključenje Rusiji , a u Hersonskoj oblasti više od 87 odsto, rezultati su Centralne izborne komisije (CIK) na osnovu kompletno prebrojanog biračkog materijala.

Kako je izjavila predsjednica CIK Elena Kravčenko, nakon prebrojanih 100 odsto biračkih listića u četiri oblasti Ukrajine koje su pod kontrolom Rusije za je u DNR glasalo 99,23 odsto birača, a u LNR 98,42 odsto, prenosi Interfaks.

U Hersonskoj oblasti za priključenje Rusiji bilo je 87,05 odsto izašlih, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.

Prema lokalnim izbornim komisijama, izlaznost u LNR bila je 94,15 odsto, u DNR 97,51 odsto, u Zaporoškoj oblasti 85 odsto, a u Hersonskoj oblasti glasalo je 78,86 biračca, navodi Tass.

Referendumi su održani od 23. do 27. septembra.

6.15-UN: Poštujemo integritet Ukrajine, ne priznajemo referendume

Ujedinjene Nacije poštuju teritorijalni integritet Ukrajine i ne mogu da priznaju rezultate referenduma za pripajanje Ruskoj Federaciji samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti, izjavila je u Njujorku podsekretar UN za politička i mirovna pitanja Rozmari Di Karlo.

-Referendumi su održani usred ratnog sukoba u oblastima pod ruskom kontrolom, izvan ukrajinskih legalnih institucija i zbog toga ne mogu biti smatrani pravim izrazom volje naroda - rekla je Di Karlo na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini.

Ona je istakla da UN u potpunosti podržavaju suverenitet, jedinstvo, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama u skladu sa relevantnim rezolucijama svjetske organizacije.

Referendume je pratilo više od 100 međunarodnih posmatrača iz 40 zemalja, uključujući članice EU.

6.11 -SAD najavljuju novi paket vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 1,1 milijardu dolara namijenjen borbi sa Rusijom, potvrdili su američki zvaničnici.

Ovaj paket će uskoro, nakon ishoda „lažnih refereduma na istoku Ukrajine“ potvrditi i američka administracija, tvrde neimenovani američki zvaničnici, prenosi Rojters.

5.00- Nebenzja: Specijalna operacija ne bi bila potrebna da je Ukrajina poštovala prava

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ne bi bila potrebna da je Zapad primorao Kijev da poštuje ljudska prava, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

Nebenzja je rekao da specijalna operacija ne bi bila potrebna da je Ukrajina poštovala osnovna ljudska prava, a prije svega pravo na život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana