Sukob u Ukrajini: Donbas: Deaktivirano više od 48.000 eksplozivnih naprava

GS/Agencije
Rat u Ukrajini - dan 133
Foto: Ria Novosti | Rat u Ukrajini - dan 133

MOSKVA/KIJEV- Rat u Ukrajini - dan 133. U Harkovu tokom noći odjeknulo nekoliko eksplozija. Poslije napada na ruski grad Bjelgorod, lokalne vlasti saopštile su da su rakete pale i ne sela u Kurskoj i Brjanskoj oblasti. Ruska vojska uspostavila dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru.

21:18 Donbas: Deaktivirano više od 48.000 eksplozivnih naprava

General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane izjavio je danas da su od početka ruske specijalne vojne operacije ruske snage zajedno sa pripadnicima ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije rasčistili od eksplozivnih naprava 3.700 hektara u Narodnoj Republici Donjeck i NR Luganjsk i deaktivirali 48.694 eksplozivne naprave.

"Specijalizovani odredi ruskih oružanih snaga i pripadnici ministarstva za vanredne situacije završavaju misiju rasčišćavanja (i uklanjanja) eksplozivnih naprava na teritorijama DNR i LNR", rekao je Mizincev, prenosi TAS S.

20:43 -  Zamrznuta sredstva ruske ambasade u Bugarskoj

Bugarski ministar finansija Asen Vasilev izjavio je danas da je zamrznuto 890.000 dolara koji pripadaju Ambasadi Rusije jer transfer tog novca predstavlja "direktno kršenje sankcija EU".

Vasilev je demantovao da su blokirani svi bankovni računi Ambasade u Bugarskoj, javio je bugarski nacionalni radio.

Ruska diplomatska misija u Sofiji saopštila je da joj je novac neophodan da bi isplatila zarade zaposlenima.

Bugarski ministar je rekao da Evropska komisija razmatra da li ova sredstva mogu biti deblokirana.

20:13 - Zelenski više ne očekuje avijaciju od Zapada

"Možda sam veoma uporan, ali je ipak bezbednost neba prioritet. Niko više ne očekuje neku avijaciju, ali svi očekujemo i imamo potvrdu, za sada u teoriji, ali očekujemo dolazak u Ukrajinu moćnih sistema protivvazdušne odbrane", izjavio je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

19:15 - Moskva: Luka Mariupolj radi punim kapacitetom

Luka Mariupolj koja se nalazi na teritoriji Ukrajine i pod ruskom je kontrolom, radi punim kapacitetom, izvjestila je danas novinska agencija TASS pozivajući se na lučke zvaničnike.

U izvještaju Rojtersa se podsjeća da je Rusija u maju zauzela Mariupolj, lučki grad na ukrajinskoj obali Azovskog mora nakon višemjesečnih žestokih borbi za kontrolu nad gradom.

18:40 - Ukrajinska vojska granatirala skladište nafte u Donjecku.

18:16 - Minsk: Zapad se sprema za rat protiv Rusije i njenih saveznik

Ruslan Kosigin, načelnik glavnog obaveštajnog odjeljenja Generalštaba beloruskih oružanih snaga, saopštio je danas da su nedavni vojni koraci Zapada, pogotovo aktivnosti u Poljskoj, u suštini pripreme za rat.

"Čitav niz vojnih priprema Zapada, uključujući i one koje se odvijaju na teritoriji Poljske, svjedoči o sistematskoj vojnoj aktivnosti Vašingtona i Brisela, koju pokrivaju izgovorom da pokušavaju da obuzdaju prijetnju sa istoka, a zapravo stvaraju mehanizme za grupisanje trupa u najkraćem mogućem roku i za njihovu moguću upotrebu u određenim operativnim oblastima", izjavio je Kosigin, prenosi TAS S.

Kosigin, koji je i zamjenik načelnika Generalštaba bjeloruskih oružanih snaga, kaže i da su te aktivnosti zapravo pripreme za angažovanje vojske na istočnom krilu NATO.

Dodao je da se Poljska i baltičke države „pretvaraju u poligon za testiranje na kome SAD planiraju da pokrenu još jedan krvavi sukob u Evropi protiv Ruske Federacije i njenih saveznika", navodi TASS.

17:40 - U granatiranju Makejevke poginulo je dijete, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

16:51 - Bivši predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič pozvao je svoje sunarodnike da sami odluče da li žele da „ratuju do poslednjeg Ukrajinca" ili će pokušati da „sačuvaju to što je još ostalo".

Kako je izjavio Janukovič u svom obraćanju koje je objavljeno na društvenim mrežama, „sada, kao nikad, potrebna je adekvatna ocijena situacije i poštovanje najrazličitijih mišljenja ukrajinskih građana".

"Građani treba da naprave izbor – ratovati do posljednjeg Ukrajinca ili pokušati da se sačuva to što je još ostalo", rekao je on.

Prema riječima Janukoviča, važno je da se da mogućnost svima koji imaju konstruktivne prijedloge da daju šansu miru.

15:30 – Moskva namjerava doslijedno da širi geografiju izvoza nafte, naftnih derivata i prirodnog gasa

Moskva namjerava doslijedno da širi geografiju izvoza nafte, naftnih derivata i prirodnog gasa, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

"Rusija doprinosi jačanju prehrambene i energetske bezbjednosti, dobronamjerno ispunjavajući svoje ugovorne obaveze. Ove godine planiramo da u inostranstvo uputimo oko 50 miliona tona žita. Doslijedno ćemo širiti geografiju izvoza nafte, naftnih derivata i prirodnog gasa", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je ocijenilo da se nestašica hrane, đubriva i goriva ozbiljno pogoršava zbog nelegitmnih jednostranih sankcija Zapada.

"Osnovno breme njihovih destruktivnih poteza nose zemlje u razvoju, koje nemaju dovoljno sopstvenih resursa", navedeno je u saopštenju, objavljenom povodom predstojećeg učešća šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na Savjetu ministara inostranih poslova G20 u Indoneziji.

14:40 - EU razmatra uvođenje zabrane uvoza ruskog zlata

Evropska unija razmatra mogućnost da u okviru sedmog paketa sankcija protiv Rusije uvede zabranu uvoza ruskog zlata, izjavio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel.

"Rad na sankcijama se nastavlja. Zajedno s partnerima iz G7 proučavamo ograničenja uvoza ruskog zlata. Sada je prioritet da sve zemlje potpuno ispunjavaju već uvedene sankcije", rekao je Mišel.

14:00 - DNR: Ukrajinske trupe granatirale su Kujbiševski i Petrovski okrug Donjecka

Ukrajinske trupe granatirale su Kujbiševski i Petrovski okrug Donjecka za 15 minuta, ispalivši 12 granata kalibra 155 i 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.


 

 

13.00 -  Fon der Lajen:Moramo biti spremni za prekid isporuka ruskog gasa

 Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da Evropske unija mora da sačini krizni plan kako bi se 27 zemalja članica bilo spremno za potpuni prestanak snabdijevanja ruskim gasom usljed rata Kremlja u Ukrajini.

„Sada moramo da se pripremimo za dalje poremećaje u snabdijevanju gasom, pa čak i potpuni prekid isporuka ruskog gasa“, rekla je fon der Lajen u Evropskom parlamentu u Strazburu, prenosi agencija AP.

Ona je navela da je desetak članica EU već pogođeno smanjenjem ili potpunim prekidom isporuka ruskog gasa, i da se intenzivira politički sukob sa Moskvom zbog invazije na Ukrajinu.

„Očigledno je, (ruski predsjednik Vladimir) Putin nastavlja da koristi energiju kao oružje. Zbog toga Komisija radi na evropskom planu za vanredne situacije. Moramo da se obezbijedimo u slučaju potpunog prekida, da gas teče tamo gdje je najpotrebniji. Moramo da obezbijedimo evropsku solidarnost“, naglasila je fon der Lajen.



10.30 -  Marčenko: Plaže u Odesi zatvorene ovog ljeta zbog mina

Plaže u ukrajinskom primorskom gradu Odesi ostaće zatvorene ovog ljeta zbog opasnosti od mina, izjavio je danas načelnik regionalne vojne administracije Odese Maksim Marčenko.

"Naš glavni zadatak je da spasavamo živote ljudi. Zbog toga je zajedno sa Gradskim većem Odese donijeta odluka da plaže ostanu zatvorene", rekao je u video snimku objavljenom na Telegramu Marčenko, prenosi agencija TASS.

Prema njegovim riječima, dogodilo se već nekoliko smrtnih slučajeva koji su bili prouzrokovani plutajućim minama, a te tragedije su se dogodile "kao rezultat ignorisanja bezbjednosnih zahtjeva i zahtjeva administracije".

Gradonačelnik Odese Genadij Truhanov 27. juna je izjavio da su vlasti angažovane na projektu stvaranja sigurnih zona na gradskim plažama, ograđivanjem određenih površina mrežama.

Kako je rekao Truhanov, ni Nacionalna policija, ni policijske patrole ili opštinska straža nisu u stanju da se izbore sa sve većim brojem kupača.

10.15 -  Rusija uputila notu upozorenja zbog moguće upotrebe hemijskog oružja

Rusija je Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) uputila notu upozorenja da Ukrajina priprema provokaciju s upotrebom hemijskog oružja u Slavjanskoj termoelektrani u Nikolajevki.

Organizacija je upozorena i na moguće provokacije u Nikolajevu i Harkovu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OZHO Aleksandar Šuljgin, prenosi Sputnjik.


10.00 -  Gajdaj: Nastavljaju se borbe u selima oko Lisičanska

Guverner Luganska Sergej Gajdaj saopštio je da se jutros nastavljaju borbe u selima oko grada Lisičanska, uprkos činjenici da je Rusija saopštila da kontroliše cijeli region.

On je na Telegramu napisao da su „neka naselja već dva puta bila pod jednom ili drugom kontrolom“, prenosi Gardijan.

Gajdaj je ponovio da je do 15.000 civila ostalo u Lisičansku i 8.000 u Severodonjecku, i dodao da je „bolno gledati današnje video snimke iz Lisičanska“.

Ukrajinski zvaničnik je izjavio i da „Rusi napreduju, prije svega, zbog činjenice da su nadmoćni u artiljeriji, kojom uništavaju gradove i odbrambene položaje“, navodi britanski list.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je u ponedjeljak pobedu u zauzimanju regiona Luganska.

Ukrajinska vojska je u nedjelju povukla svoje trupe iz grada Lisičanska, dok su ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i Putin saopštili da je zauzimanjem tog grada Moskva dobila kontrolu nad cijelim regionom Luganska.

Region Luganska i susjednog Donjecka formiraju Donbas, industrijski basen na istoku Ukrajine koji ruske snage namjeravaju da osvoje u cjelosti.

Uništeni tenk T-64BM Oružanih snaga Ukrajine


9.25 -  Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla u Britaniju na obuku

 Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku, saopštio je danas ministar odbrane Ben Volas.

Obuka je dio britanskog programa koji ima za cilj da vojno osposobi do 10.000 novih ukrajinskih regruta uz paket vojne pomoći od 2,3 milijarde funti, prenosi Gardijan.

"Nedavno je u Veliku Britaniju stigla prva rotacija ukrajinskih vojnika. Ovi ukrajinski vojnici će pohađati kurseve zasnovane na osnovnoj vojnoj obuci Velike Britanije. To uključuje vatrenu obuku, prvu pomoć na bojnom polju, obuku na terenu, taktiku patroliranja i upoznavanje sa zakonima o oružanim sukobima“, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

Tokom posjete Kijevu prošlog mjeseca, britanski premijer Boris Džonson ponudio pokretanje velike operacije sa potencijalom za obuku do 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana, prenio je Rojters.


9.00- Moskva tvrdi da stanovnici Harkovske oblasti žele u Rusiju

Moskva tvrdi da stanovnici Harkovske oblasti žele u Rusiju

Stanovnici Harkovske oblasti u Ukrajini voljni su da se prisajedine Rusiji, a privremena civilna administracija podržava to raspoloženje, tvrdi načelnik Privremene civilne uprave regiona Harkova Vitalij Gančev u izjavi za TASS.

"Naša vlada to počinje da uviđa nakon što su su primjećene proruski orijentisane težnje", rekao je Gančev.

Prema njegovim riječima, stanovnici ove oblasti se već u velikom broju raspituju za dobijanje ruskog državljanstva.

Ranije je Gančev saopštio da je oko 20 odsto Harkovske oblasti pod kontrolom ruskih snaga.

Kako je naveo, situacija u toj oblasti ostaje napeta, jer su mnoga naseljena mjesta često granatirana od strane ukrajinske vojske.

On je dodao i da postoji visok rizik od ulaska i djelovanja diverzantskih grupa u regionu, ali da nadležni organi ruskih vlasti rade na tome da se minimizira rizik za civilno stanovništvo, navodi TASS.


8.44- Prajs ne očekuje susret Blinkena i Lavrova na samitu G20

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da ne očekuje bilo kakav sastanak američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na sastanku ministara spoljnih poslova G20 ove nedjelje na Baliju.

Prajs je na redovnom brifingu za novinare u utorak rekao da očekuje da će članovi Grupe 20 govoriti protiv ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Nisam u poziciji da objašnjavam koreografiju predstojećeg samita, ali svakako ne bih očekivao bilo kakav susret sekretara Blinkena i ministra spoljnih poslova Lavrova", precizirao je Prajs.

8.00 -  Eksplozije u Harkovu

U Harkovu je tokom noći odjeknulo nekoliko eksplozija, a očevici kažu da su rakete ispaljene iz ruskog grada Belgoroda.

Meštani su prijavili požar u jednom od harkovskih okruga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana