Sukob u Ukrajini: Rusija: Ukrajinska vojska postavlja teško naoružanje po školama

GS/agencije
Foto: Tass

MOSKVA, KIJEV: Rat u Ukrajini ušao je u osamdeseti dan.

22:26 - Rusija: Ukrajinske  snage nisu oštetile brod “Vsevolod Bobrov”

Rusija je danas odbacila tvrdnju Ukrajine da je moderan ruski logistički brod u Crnom moru oštećen.

Vojne vlasti u oblasti južne Odese saopštile su u četvrtak da su ukrajinske pomorske snage napale “Vsevolod Bobrov” i izazvale požar na njemu, prenio je Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je u onlajn postu fotografije za koje je rečeno da su danas snimljene sa broda u krimskoj crnomorskoj luci Sevastopolj.

21:25 - Gec: SAD izgubile rat od pastira  u Avganistanu, a  sada željne borbe protiv nacije koja ima 6.000 nuklearnih bojevih glava

Da bi se postigao cilj, SAD su spremne da pošalju milijarde dolara Kijevu, puneći džepove korumpiranih zvaničnika, kao što smo to uradili u Avganistanu.

SAD su izgubile rat od pastira koji su mahali puškama u Avganistanu, a sada su vlasti željne borbe protiv nacije koja ima 6.000 nuklearnih bojevih glava”, rekao je američki kongresmen Met Gec.

Gec je na taj način reagovao na riječi demokratskog kongresmena Masačusetsa Seta Moltona, koji je tokom intervjua za Foks njuz rekao da su SAD  „u osnovi u ratu” sa Rusijom.

„Ako smo u ratu, kao što kaže kongresmen Molton, zašto onda ne bismo glasali o odobrenju za upotrebu vojne sile? Ili ćemo samo djelovati u Ukrajini kao što djelujemo u Jemenu i širom svijeta — u zauvjek neobjavljenim ratovima?” rekao je kongresmen.

21:55 - Zelenski: Situacija u regionu Donbasa i dalje veoma teška

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je situacija u regionu Donbasa i dalje veoma teška, i dodao da ruske snage još uvek pokušavaju da demonstriraju neku vrstu pobjede.

“Osamdesetog dana invazije u punom obimu ovo izgleda posebno ludo, ali oni ne zaustavljaju svoje napore”, rekao je on u večerašnjem video obraćanju, prenio je Rojters.

Rusija je 24. februara pokrenula, kako Moskva navodi, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije te zemlje.

21:05 - Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinska vojska postavlja teško naoružanje po školama

Ukrajinska vojska razmjestila je teško naoružanje u školama u Donjeckoj Narodnoj republici, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

Prema riječima Mizinceva, u školama broj sedam, 15 i 35 u Nikolajevu u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u školama broj pet, šest i devet u Kramatorsku, ukrajinski borci postavili su vatrene položaje, razmjestili oklopnu tehniku, artiljeriju i višecjevne raketne lansere, dok u podrumima prisilno drže građane iz okolnih zgrada.

Istovremeno, kada je riječ o Luganskoj Narodnoj Republici, na teritoriji hemijske fabrike koja se nalazi u blizini stambenog kvarta, ukrajinske snage razmjestili su artiljeriju i, takođe, višecjevne raketne lansere.

„Oni vrlo dobro znaju da kad pucaju iz tog naoružanja koje je razmješteno u takvim objektima, oni provociraju uzvratnu vatru, a to su strašni zločini jer u tom slučaju žrtve su civili. Oni to čine u cilju da potom optuže ruske snage da granatiraju civilnu infrastrukturu”, upozorio je Mizincev.
 

20:05 - Ruska vojska: Uništeno još 28 uporišta ukrajinske vojske, raketni sistem „Smerč” i šest dronova

Ruska avijacija uništila je tokom dana još 28 uporišta ukrajinske vojske i 33 lokacije sa ljudstvom, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na večernjem brifingu.

Kako je rekao, ruska vojska je te napade izvela raketama koje su lansirane iz aviona, a pored toga, uništena su i dva skladišta municije u Petrovskom i Žovtnjevom.

“Kao rezultat tih napada, uništeno je 90 ukrajinskih nacionalista i onesposobljeno 18 jedinica vojne tehnike”, precizirao je.

Istovremeno, ruske PVO snage oborile su šest ukrajinskih dronova i jednu raketu „Točka-U”, kao i tri projektila iz sistema „Smerč”.

Sa druge strane, raketne snage ruske vojske uništile su 28 artiljerijskih baterija ukrajinske vojske, kao i jedan lansirni sistem „Smerč”. Takođe, uništeno je i tri bunkera i 178 lokacija sa ljudstvom i vojnom tehnikom.

Konašenkov je kazao i da je ukupno do sada uništeno 165 ukrajinskih aviona, 125 helikoptera, 864 dronova, 304 višecevnih raketnih lansera, 3.067 tenkova, 1.514 artiljerija, kao i 2.913 jedinica specijalne motorizovane tehnike.

19:00 - Šef Čečenske republike Ramzan Kadirov potvrdio je da je fabrika baruta „Zarja” u Rubežnom oslobođena od ukrajinskih nacionalista.

“Mnogi su govorili da je ta fabrika drugi žAzovstaljž, da naši borci neće moći lako da je osvoje. Moramo priznati, nacionalisti i banderovci, zajedno sa plaćenicima iz Amerike i Poljske, utrošili su mnogo snage i sredstava kako bi ojačali odbranu. Međutim, ništa od toga im nije pomoglo”, napisao je Kadirov na Telegramu.

On je ocenio da je u napadu ruskih snaga odbrana fabrike pretrpela potpuni kolaps.

“Za ukrajinske vlasti broj žrtava kod sopstvenog naroda je samo povod da dobije još jednu tranšu pomoći od Zapada. Mi smo to razumeli od samog početka vojne operacije, samo ukrajinski narod još kad bi to shvatio”, dodao je Kadirov.

18:35 - Turska predlaže evakuaciju iz “Azovstalja”: Ljude bismo brodom prevezli do Istanbula

Turska je predložila da se izvrši evakuacija ranjenih boraca skrivenih u čeličani “Azovstalj”, izjavio je Ibrahim Kalin, portparol predsjednika Turske Redžepa Tadžipa Erdogana.

Kalin je rekao da je prije dve nedelje u Kijevu lično razgovarao o tom prijedlogu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i da on ostaje na stolu iako Moskva nije pristala na to.

18:14 – Ruske trupe uništile ukrajinski pontonski most i odbile ukrajinski desant

Ruske trupe uništile su ukrajinski pontonski most preko Sjeverskog Donjeca i neprijateljska oklopna vozila koja su pokušavala da ga pređu, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane

Na snimku, koji je napravljen iz drona, vidi se kako artiljerija granatira most i oklopna vozila BMP-3 ukrajinske vojske.

Prethodno je dron, koji je letio kao izvidnica, uočio ukrajinske trupe koje pokušavaju da pređu taj pontonski most, nakon čega je ruska vojska naciljala tu lokaciju i otvorila vatru.

Kao rezultat, pontonski most je u potpunosti uništen, dok su pojedina oklopna vozila čak i konfiskovana.

17:44 – Uhapšen neonacista koji je planirao teroristički napad  u Sočiju

Ruska policija uhapsila je neonacistu koji je planirao da u Sočiju 9. maja, na Dan pobjede, izvede teroristički napad u jednom tržnom centru u centru grada, saopštila je pres služba Krasnodarskog okružnog suda.

U pitanju je muškarac koji je rođen 1991. godine koji se trenutno nalazi u pritvoru.

Prethodno je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila da je spriječila teroristički napad koji je trebalo da se dogodi 9. maja u Sočiju.

17:05 - Ukrajinske vojne snage krenule su u kontraofanzivu nedaleko od grada Izjuma, gde napadaju ključnu rusku liniju napada na istočnu Ukrajinu, rekao je guverner regije Harkov.

Kako prenosi Rojters, ruske snage pokušavaju da se probiju južno od Izjuma, nastojeći da zaobiđu ukrajinske snage koje drže odbranu istočne linije fronta, prenosi Rojters.

“Pravac Izjum i dalje je najteži dio. Naše oružane snage su prešle u kontraofanzivu. Neprijatelj se povlači na nekim frontovima kao rezultat djelovanja naših snaga”, naveo je guverner regije Oleh Sinegubov situaciju na društvenim mrežama.

16:32  - Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da je formirana grupa od 600 dobrovoljaca koji će učestvovati u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

“Na aerodromu Grozni, koji nosi ime heroja Rusije Ahmata-Hadži Kadirova, se okupilo više od 600 vojnika pod punom ratnom opremom i velikom željom da očiste Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku od bandita, kao i cjelokupnu Ukrajinu. Među njima nisu samo snage Čečenske republike i njeni stanovnici, već i dobrovoljci iz drugih regiona Rusije”, napisao je Kadirov na Telegramu.

On je dodao da dobrovoljce ujedinjuje jedan cilj - „da brzo završe sa banditima u Ukrajini i da teroristi odgovaraju za svoja djela”.

16:01  - Ambasada Rumunije u Kijevu ponovo je počela sa radom, saopštio je rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku.

Vlasti Rumunije su 12. februara evakuisale iz Kijeva dio službenika diplomatskog predstavništva, a 26. februara su obustavili rad ambasade u Ukrajini.

15:30 Lavrov: Zapad objavio “totalni hibridni rat” Rusiji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas je izjavio da je Zapad objavio “totalni hibridni rat” Rusiji i da je teško predvidjeti koliko će on trajati. Opširnije na linku.

14:30 Ministri spoljnih poslova G7 za oštriju izolaciju Rusije

Ministari spoljnih poslova zemalja članica G7 obećali su danas da će pojačati ekonomsku i političku izolaciju Rusije, nastaviti da snabdijevaju Ukrajinu oružjem i raditi na ublažavanju globalne nestašice hrane kao posljedice rata.

Poslije sastanka u zamku starom 400 godina u ljetovalištu Vajzenhaus na Baltičkom moru, visoke diplomate iz Velike Britanije, Kanade, Njemačke, Francuske, Italije, Japana, Sjedinjenih Država i Evropske unije takođe su obećale da će nastaviti da pružaju vojnu i odbrambenu pomoć Ukrajini “koliko god to bude bilo potrebno”, prenosi Rojters.

Takođe je najavljeno da će ministri spoljnih poslova razmatrati problem ruskih dezinformacija koje se plasiraju s ciljem da se Zapad okrivi za problem sa snabdijevanjem hranom širom svijeta “navodno zbog ekonomskih sankcija Moskvi”.

Kini je upućen apel da ne pomaže Moskvi niti opravdava ruski rat, navodi se u zajedničkom saopštenju sa samita u Vajzenhausu.

Ključ za izvršenje većeg pritiska na Rusiju je zabrana ili postepeno ukidanje kupovine ruske nafte od strane zemalja članica EU.

Ova odluka se očekuje slijedeće nedjelje ukoliko bude postignut sporazum o tom pitanju, čak i ako se takvoj odluci i dalje bude protivila Mađarska.

11:00 700.000 ljudi iz Ukrajine došlo u Njemačku

- Više od 700.000 ljudi koji su pobjegli od rata u Ukrajini došlo je u Njemačku, objavio je danas njemački list “Veltam Zontag”, citirajući ministarstvo unutrašnjih poslova.

Od početka rata u Ukrajini do 11. maja u Njemačkoj je registrovano 727.205 ljudi u njemačkom Centralnom registru za strance (AZR), među kojima ima 93 odsto ljudi sa ukrajinskim državljanstvom, prenio je Rojters pisanje “Velta”.

Jedan dio je možda otišao u druge zemlje EU ili se vratio u Ukrajinu, dodaje se.

Oko 40 odsto ukrajinskih izbjeglica su maloljetnici, a žene čine 81 odsto punoljetnih izbjeglica.

Broj ljudi koji je napustio Ukrajinu je premašio šest miliona, što je najveća izbjeglička kriza od kraja Drugog svjetskog rata, saopštila je u četvrtak Agencija UN za izbjeglice.

8:35 DNR: Tri žrtve napada ukrajinskih snaga

Ukrajinske snage su u posljednja 24 sata 59 puta pucale na samoproglašenu Donjecku narodnu republiku (DNR), saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Navodi se da je život izgubilo troje civila, prenosi RIA Novosti.

08:30 Reznikov: Broj vojnika treba povećati na milion

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov kaže da Ukrajina treba da obezbjedi da broj vojnika uključenih u borbena dejstva bude povećan do milion ljudi.

“Fokusiramo se na potrebu da obezbjedimo milion ljudi koji će se boriti sa neprijateljem”, napisao je Reznikov na Fejsbuku.

07:30 Kijev: Rusi povlače trupe iz Harkova

Ruske trupe se povlače iz Harkova, tvrdi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na svojoj Fejsbuk stranici.

“Najveća aktivnost okupatora primećuje se na Slobožanskom i Donjeckom pravcu. Glavni napori su usmjereni na obezbeđivanje povlačenja trupa iz Harkova i održavanje zauzetih položaja i pravaca snabdijevanja”, tvrde iz Kijeva.

U posljednjem izveštaju američkog Instituta za proučavanje rata, takođe je navedeno da je ruska vojska vjerovatno odlučila da se potpuno povuče sa pozicija oko Harkova suočena sa ukrajinskim napadima.

 07:00 Zelenski: Pokušavamo da evakuišemo “Azovstalj”

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da Kijev ne prestaje da pokušava da evakuiše sve ljude iz fabrike “Azovstalj” u Marijupolju.

“Sada su u toku veoma teški pregovori o slijedećoj etapi evakuacije, izvlačenju teško ranjenih i ljekara”, rekao je Zelenski u video-obraćanju, prenosi Interfaks Ukrajina.

Navodi da je riječ o velikom broju ljudi i da su u pregovore uključeni svi u svijetu koji mogu da budu uticajniji posrednici.

Zelenski je istakao i da ambasade 37 zemalja nastavljaju sa radom u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine.

“Trideset sedam stranih misija je nastavilo sa radom u Kijevu. Svima sam im zahvalan”, rekao je ukrajinski predsednik u video-obraćanju objavljenom na Telegram kanalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana