Sukob u Ukrajini: Kadirov: Ruske snage preuzele kontrolu nad Sjeverodonjeckom

G.S.
Sukob u Ukrajini: Kadirov: Ruske snage preuzele kontrolu nad Sjeverodonjeckom

Devedeset četvrti dan rata u Ukrajini.

22:00 Kadirov: Ruske snage preuzele kontrolu nad Sjeverodonjeckom

Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da su ruske snage i snage samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) preuzele potpunu kontrolu nad Severodonjeckom.

Kadirov je na Telegramu napisao da je Sjeverodonjeck, kako je naveo, “potpuno oslobođen”, prenosi RIA Novosti.

Dodao je da je bilo planirano da Sevjerodonjeck bude oslobođen za nedjelju dana, da je danas „napravio izmjene i postavio zadatak da kontrola nad gradom bude preuzeta za tri dana”, ali da je grad zauzet za tri sata.

14.45 Putin sa Makronom i Solcom o dijalogu i izvozu žita

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

On ih je obavijestio da je ruska strana otvorena za obnovu dijaloga sa Kijevom, prenio je Sputnjik.

Takođe, ih je upozorio na to koliko je opasno dalje "pumpanje" Ukrajine oružjem sa Zapada.

Kako je rekao, to vodi ka destabilizaciji situacije.

Sa sagovornicima je razgovarao i o specijalno vojnoj operaciji u Ukrajini istakavši da ruske snage striktno poštuju humanitarno pravo.

Predsjednik Rusije je objasnio Makronu i Šolcu kako se organizuje proces normalizacije života u Marijupolju i drugim oslobođenim gradovima Donbasa, saopštio je Kremlj.

Jedna od tema razgovora bilo je i pitanje prehrambene bezbjednosti.

"Rusija je spremna da doprinese pronalaženju varijanti izvoza žita bez prepreka, uključujući i izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka", rekao je ruski lider.

On je objasnio francuskom predsjedniku i nemačkom kancelaru realne teškoće u vezi sa isporukama hrane do kojih je došlo uslijed pogrešne politike Zapada.

14:00 Moskva otvara humanitarne koridore za strane brodove

 Izjave sa Zapada u vezi sa tim kako Rusija blokira strane brodove u Crnom i Azovskom moru nemaju osnova jer Moskva svaki dan otvara humanitarne koridore, ali ukrajinske vlasti odbijaju da sarađuju, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
"Što se tiče izjava koje su juče izgovorili zvanični predstavnici stranih zemalja o tome kako ruska vojska blokira strana plovila u vodama Crnog i Azovskog mora, one nisu u skladu sa stvarnošću. Luka u Mariupolju nastavila je sa radom nakon što su ruska i donjecka vojska preuzele kontrolu nad njom, tako da su navigacioni kanali odblokirani i stvoreni su uslovi za odlazak brodova", rekla je Zaharova.
Prema njenim riječima, Oružane snage Rusije dnevno otvaraju dva pomorska humanitarna koridora, od 7.00 do 18.00 časova, ali ukrajinske vlasti "odbijaju interakciju sa predstavnicima stranih zemalja i kompanija u čijim su vlasnišvu brodovi kako bi obezbijedili siguran izlaz za blokirane brodove i praktično drže članove posade kao taoce", javila je agencija RIA "Novosti". /kraj/pj

13:45 Urajina počela da dobija rakete Harpun i samohodne haubice

Ukrajina je počela da dobija protivbrodske rakete Harpun iz Danske i samohodne haubice iz SAD, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, istakavši da će to oružje ojačati snage koje se bore protiv ruske invazije.

"Obalsku odbranu naše zemlje neće ojačati samo rakete Harpun, njih će koristiti obučeni ukrajinski timovi", napisao je Reznikov na svojoj Fejsbuk stranici, prenio je Rojters.

On je rekao da će se rakete Harpun koristiti zajedno sa ukrajinskim raketama Neptun u odbrani obale, uključujući južnu luku Odesu.

Reznikov je kazao da su isporuke projektila Harpun rezultat saradnje nekoliko zemalja i dodao da su isporuke iz Danske obavljene uz učešće britanskih prijatelja.

On je naveo da je Ukrajina dobila, takođe, veći broj teškog artiljerijskog oružja, uključujući modifikovane samohodne haubice M109 američke proizvodnje koje će omogućiti ukrajinskoj vojsci da gađa ciljeve sa veće udaljenosti.

Prošlog mjeseca, visoki zvaničnik američke odbrane izjavio je da je američka vojska počela da obučava mali broj ukrajinskih vojnika da koriste haubice i dodao da se obuka odvija van Ukrajine.

13:00 Iz Mariupolja evakuisano više od 370 ljudi

Više od 370 ljudi, uključujući 42 djece, evakuisano je iz Mariupolja u selo Bezimeno u Donjeckoj Narodnoj Republici /DNR/ u posljednja 24 časa, saopšteno je iz Generalštaba Teritorijalne odbrane DNR.
"U posljednja 24 časa, od juče u 8.00 do danas u 8.00 časova, 374 ljudi, uključujući 42 djece, evakuisano je iz Mariupolja u Bezimeno, u Novoazovskom okrugu", navodi se u saopštenju.

Od 5. marta u Bezimeno su evakuisana ukupno 37.334 lica, podsjeća agencija RIA "Novosti".

Ukrajinske snage su nakon ofanzive 2014. godine zauzele Mariupolj, grad u DNR u kojem živi 450.000 ljudi. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 20. maja da je potpuno oslobođena teritorija željezare "Azovstalj" u Mariupolju, gdje je grupa militanata iz nacionalističkog bataljona "Azov" blokirana od 21. aprila.

11:00 Hersonska oblast prešla na moskovsko vrijeme

Hersonska oblast prebacila se na moskovsko računanje vremena, izjavio je zamjenik šefa vojno-civilne uprave u ovoj južnoukrajinskoj regiji Kiril Stremousov.
"Prebacili smo se na moskovsko vrijeme i sada živimo po njemu. Moskva je centar vremena u Hersonskoj oblasti", rekao je on za "Sputnjik".

Stremousov je napomenuo da Hersonska oblast od ove godine neće vraćati sat na zimsko vrijeme, kao što se to radi u Ukrajini, prenijela je agencija RIA "Novosti".

Vlasti oslobođenog dijela Zaporoške oblasti najavile su juče da prelaze na moskovsko vrijeme.

Ruska vojska je tokom specijalne operacije demilitarizovanja Ukrajine preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i dijelom Zaporoške. U regijama su uspostavljene vojno-civilne uprave, počelo je emitovanje ruskih televizijskih kanala i radio-stanica, dok su obnovljene veze sa Krimom.

10:00 Antonov: Nadamo se zdravom razumu Vašingtona

Rusija se nada da će se SAD voditi zdravim razumom kada budu odlučivali o isporuci projektila velikog dometa Ukrajini, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.
“Sputnjik” podsjeća da je portparol Pentagona Džon Kirbi ranije ove sedmice rekao da SAD nisu donijele konačnu odluku o slanju artiljerijskih raketnih sistema MLRS Ukrajini.

“Trenutno polazimo od izjave portparola Pentagona Kirbija, koji je rekao da još nije donesena konačna odluka po tom pitanju. Nadamo se da će prevladati zdrav razum i da Vašington neće napraviti tako provokativne korake”, rekao je Antonov.

On je napomenuo da je Moskva u više navrata diplomatskim kanalima upozoravala Vašington da slanje još oružja Ukrajini značajno povećava rizik od eskalacije.

Prema njegovim riječima, Amerikanci dobro znaju da njihovi postupci udaljavaju od izgleda za mir, a SAD se sve dublje uvlače u krizu u Ukrajini, što ima nepredidive posljedice po globalnu bezbjednost.

Antonov je izrazio uvjerenje da bi takvo oružje, ukoliko se isporuči, moglo da se razmjesti blizu granica, čime bi se ukrajinskoj vojsci omogućilo da napadaju ruske gradove. Ambasador je naglasio da Rusija neće tolerisati takvu situaciju i da će preduzeti neophodne korake radi “eliminisanja kapaciteta” ukrajinskih snaga.

Ruski diplomata pozvao je Vašington i Kijev da “prihvate realnost” i da se počnu kretati ka političkom rješenju za krizu.

09:50 Vašington odobrio slanje raketnih sistema Kijevu

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena odobrila je slanje višecijevnih raketnih sistema Ukrajini, javio je list “Njujork tajms”, pozivajući se na neimenovane izvore.
U izvještaju se navodi da se možda radi o sistemima “M31 GMLRS”, odnosno navodećem višecijevnom sistemu za lansiranje raketa.

Slanje sistema, koji će biti dio sljedećeg paketa oružja za Ukrajinu, biće objavljeno sljedeće sedmice, saopštili su zvaničnici.

Osim ovih sistema, postoji mogućnost da SAD pošalju i artiljerijske raketne sisteme MLRS, ali su iz Pentagona juče poručili da još nije donesena konačna odluka o tome, prenio je TASS.

9:45  Moguće povlačenje ukrajinske vojske iz Luganska da ne bi bili zarobljeni

Dok ruske trupe napreduju ka istoku, ukrajinske snage će možda morati da se povuku iz posljlednjeg džepa koji kontrolišu u regionu Luganska kako bi izbjegle da budu zarobljene, rekao je danas jedan ukrajinski zvaničnik.

Povlačenje ukrajinskih snaga moglo bi da približi ruskog predsjednika Vladimira Putina cilju da u potpunosti zauzme regione Luganska i Donjecka na istoku Ukrajine, navodi Rojters.

Ruske snage su napredovale u ove dvije oblasti u Donbasu, potpuno sravnivši neke gradove sa zemljom, izvještava britanska agencija.

Guverner Luganska Serhij Gajdaj rekao je da su ruske trupe ušle u Sevjerodonjeck, najveći grad Donbasa koji još uvijek drži Ukrajina, nakon što su danima pokušavali da tamo zarobe ukrajinske snage, ali je dodao da ruske snage neće moći da zauzmu oblast Luganska “kao što su analitičari predviđali”.

“Imaćemo dovoljno snage i resursa da se odbranimo. Međutim, moguće je da ćemo morati da se povučemo, da ne bismo bili opkoljeni”, rekao je Gajdai na Telegramu.

09:30 Ruski istražioci stigli u Herson

Ruski istražioci stigli su u ukrajinski grad Herson kako bi sproveli istragu o navodnim slučajevima mučenja i granatiranja regije projektilima “tačka-U” koje su izvršili ukrajinski militanti, izjavio je zamjenik šefa vojno-civilne uprave Kiril Stremousov za “Sputnjik”.
“Grupa ruskih istražilaca stigla je i započela istragu o slučajevima mučenja koje su počinili ukrajinski militanti kada je regija bila pod kontrolom vlasti u Kijevu, kao i o granatiranju koje su militanti izvršili projektilima žtačka-Už. Istražni organi trenutno rade”, rekao je on.

Tokom vojne operacije u Ukrajini, Rusija je zauzela cijelu Hersonsku oblast na jugu zemlje i dijelu Zaporožja, nakon čega je uspostavila vojno-civilnu upravu.

Ruski televizijski kanali i radio-stanice počeli su emitovanje u toj oblasti, ruska rublja proglašena je valutom, zajedno sa ukrajinskom grivnom, a u toku su pokušaji da se obnove veze sa Krimom, piše agencija RIA “Novosti”. /kraj/pj

08:00 Guverner: U Luganskoj oblasti oko 10.000 ruskih vojnika

Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj rekao je da se u toj oblasti trenutno nalazi oko 10.000 ruskih vojnika, prenio je Rojters.

“To su jedinice koje su stalno u Luganskoj oblasti, koje pokušavaju da napadnu i da napreduju u kojem god mogu smjeru”, rekao je Gajdaj za ukrajinske medije. 

07:30 Stremousov: Hersonska oblast zatvorila granice prema regionima pod kontrolom Kijeva

Zamjenik predsednika vojno-civilne administracije u Hersonskoj oblasti Kiril Stremousov rekao je da su administrativne granice te oblasti, koja je pod kongrolom ruskih snaga, sa regionima koje kontroliše Ukrajina zatvorene iz bezbednosnih razloga.

Stremousov je za Ria novosti rekao da je prelazak sa strane Nikolajevske i Dnjepropetrovske oblasti veoma opasan, s obzirom na, kako je naveo, sistematsko granatiranje ukrajinskih snaga.

Dodao je da su poslije posljednjeg ukrajinskog granatiranja civili koji su završili u tampon zoni poginuli.

Prema riječima Stremousova, sada je iz Hersonske oblasti moguće putovati na Krim ili u dio Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom ruskih snaga, a odatle u samoproglašene republike u Donbasu.

Hersonska oblast se nalazi na jugu Ukrajine, a sredinom marta ruske snage preuzele su kontrolu nad tim regionom.

07:00 Orban i Džonson razgovarali o situaciji u Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban razgovarao je telefonom sa svojim britanskim kolegom Borisom Džonsonom o “zabrinjavajućoj” situaciji u Ukrajini, izjavio je Orbanov predstavnik za medije, Bertalan Havasi.

Orban je potvrdio da je Mađarska spremna, kao i uvijek, da učestvuje u antiratnim naporima Evropske unije, ali neće rizikovati svoju energetsku bezbjednost, rekao je Havasi, prenosi MTI.

Orban i Džonson su se saglasili da nadalje ostanu u bliskom kontaktu, rekao je Orbanov predstavnik za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana