Stejt department: Beograd i Priština da se uzdrže od podizanja tenzija

Tanjug
Stejt department: Beograd i Priština da se uzdrže od podizanja tenzija

VAŠINGTON - Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju, kako je naveo, "koordinisane nasilne napade" na tzv. kosovsku policiju u Banjskoj 24. septembra i pozivaju Beograd i Prištinu da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije.

- Dakle, prije svega, mi najoštrije osuđujemo koordinisane nasilne napade na kosovsku policiju. Izražavamo duboko saučešće porodici narednika kosovske policije koji je nastradao na dužnosti. Počinioci ovog zločina moraju biti pozvani na odgovornost kroz transparentan istražni proces. Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije i da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, osiguraju bezbjednost i vladavinu prava i vrate se dijalogu uz posredovanje EU - saopštio je Miler na pres konferenciji, prenosi Pavlovic Today.

U selu Banjska je u noći između subote i nedjelje došlo do sukoba lokalnih Srba i tzv. kosovske policije, pri čemu su poginula četvorica Srba i jedan policajac.

Na pitanje Pavlović Tude da li će, s obzirom na to da tzv. kosovsku policiju djelimično finansiraju SAD, zatražiti istragu o mogućoj prekomjernoj upotrebi sile i policijske brutalnosti, posebno u svjetlu prijavljene upotrebe snajpera, Miler je rekao da je vidio izveštaje, ali da, prema njegovim saznanjima, "oni nisu potvrđeni i da neće da govori o njima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana